Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je čas na houbové bramboráky, lesní lečo či karbanátky

  9:44aktualizováno  9:44
Předpověď se naplnila a lesy jsou plné hub. Až se vám přejí smaženice a bramboračka, až nasušíte či zamrazíte dost hub na zimu, vyzkoušejte něco nového.

Bramborák je česká klasika, tak proč ji nevylepšit houbami. | foto: Profimedia.cz

Houbové bramboráky

Budete potřebovat 200 g čerstvých hub, 500 g brambor, 1 vejce, mouku na zahuštění, 80 g sádla a sůl.

Brambory nastrouhejte, houby posekejte najemno a obojí smíchejte s vejcem. Podle potřeby zahustěte a osolte. Směs smažte na sádle dokřupava.

Netypické lesní lečo

Spotřebujete 500 g čerstvých tvrdších hub, 300 g zelených paprik, 5 vajec, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej dle potřeby, sůl a pepř.

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte očištěné nakrájené papriky, houby a utřený česnek se solí, podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte rozšlehaná vejce a duste, dokud lečo nezhoustne. Nakonec podle chuti dochuťte pepřem a solí.

Houbové karbanátky

Připravte si 300 g pokrájených hub, 500 g mletého masa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránku, sůl, strouhanku a 3 lžíce sádla.

Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte houby nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání restujte, dokud houby nezměknou. V míse promíchejte houby s mletým masem, přidejte vymačkané rohlíky, česnek, sůl, vejce a špetku majoránky. Zahustěte strouhankou, uhněťte karbanátky a smažte je po obou stranách na sádle.

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete dalších deset receptů na nevšední houbové speciality a cenné rady, jak houby správně sušit a mrazit.  

Dále přináší již 5. část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o malinách a ostružinách: které odrůdy vybrat a kam je zasadit, jak rostlinám zajistit co nejvíce světla a návod na výrobu domácí malinovky. Nechybí ani inspirace na zařízení jídelny v tradičním i moderním stylu.

Autoři:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.