Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je čas na houbové bramboráky, lesní lečo či karbanátky

  9:44aktualizováno  9:44
Předpověď se naplnila a lesy jsou plné hub. Až se vám přejí smaženice a bramboračka, až nasušíte či zamrazíte dost hub na zimu, vyzkoušejte něco nového.

Bramborák je česká klasika, tak proč ji nevylepšit houbami. | foto: Profimedia.cz

Houbové bramboráky

Budete potřebovat 200 g čerstvých hub, 500 g brambor, 1 vejce, mouku na zahuštění, 80 g sádla a sůl.

Brambory nastrouhejte, houby posekejte najemno a obojí smíchejte s vejcem. Podle potřeby zahustěte a osolte. Směs smažte na sádle dokřupava.

Netypické lesní lečo

Spotřebujete 500 g čerstvých tvrdších hub, 300 g zelených paprik, 5 vajec, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej dle potřeby, sůl a pepř.

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte očištěné nakrájené papriky, houby a utřený česnek se solí, podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte rozšlehaná vejce a duste, dokud lečo nezhoustne. Nakonec podle chuti dochuťte pepřem a solí.

Houbové karbanátky

Připravte si 300 g pokrájených hub, 500 g mletého masa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránku, sůl, strouhanku a 3 lžíce sádla.

Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte houby nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání restujte, dokud houby nezměknou. V míse promíchejte houby s mletým masem, přidejte vymačkané rohlíky, česnek, sůl, vejce a špetku majoránky. Zahustěte strouhankou, uhněťte karbanátky a smažte je po obou stranách na sádle.

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete dalších deset receptů na nevšední houbové speciality a cenné rady, jak houby správně sušit a mrazit.  

Dále přináší již 5. část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o malinách a ostružinách: které odrůdy vybrat a kam je zasadit, jak rostlinám zajistit co nejvíce světla a návod na výrobu domácí malinovky. Nechybí ani inspirace na zařízení jídelny v tradičním i moderním stylu.

Autoři:




Nejčtenější

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.