Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jedinečný játrový knedlík od manželky Otakara Brouska, tip na nedělní oběd

  0:51aktualizováno  0:51
Originální knedlík s drůbežími drůbky ochutnali Brouskovi poprvé před lety ve Valticích, u rodinné přítelkyně. Luka Brousková posléze recept upravila tak, aby byla jeho příprava jednodušší, rychlejší, a přesto neztratil svou výjimečnou chuť.

Manželé Brouskovi si játrový knedlík zamilovali | foto: www.e-knihovnicka.cz

"Původně se do něj ještě přidávaly další drůbky, tedy kuřecí srdíčka a žaludky, což ovšem předpokládalo mnohem delší dobu vaření. A protože čas je drahá veličina, ponechala jsem v receptuře jen syrová játra a tepelná úprava knedlíku se díky tomu výrazně zkrátila," směje se Luka Brousková, manželka herce Otakara Brouska. Pro správnou chuť je důležitý také česnek a majoránka, se kterými se nemá šetřit.

Recept na játrový knedlík

Připravte si 4 rohlíky, 200 g kuřecích jater, 3 vejce, paličku česneku, sůl, černý mletý pepř, majoránku a lžíci vepřového sádla. Neobejdete se bez folie na tlačenku, ideálně o průměru 13 centimetrů; koupíte ji v papírnictví či v domácích potřebách.

Ingredience potřebné na játrový knedlíkHousky či rohlíky nakrájejte na kostky a přidejte k nim nahrubo pokrájená, poutek zbavená játraSyrová vejce, nejlépe rozšlehaná, rohlíky a játra spolehlivě spojí

Rohlíky nakrájejte na kostičky, očištěná a poutek zbavená játra nahrubo pokrájejte. Obojí dejte do misky a přidejte syrová vejce, nejlépe rozšlehaná, a směs promíchejte.

Chybět nesmí tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo. Nemělo by být tekuté, ani tuhéNezapomeňte přidat čerstvě prolisovaný česnekSměs osolte, přidejte mletý černý pepř a podle chuti jemně rozemnutou majoránku

V knedlíku nesmí chybět ani tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo, přidejte ho tedy velkou lžíci. Pak do směsi prolisujte oloupané stroužky česneku a přisypte mletý černý pepř, sůl a jemně rozemnutou majoránku.

Vše rukou promíchejte a hmotu naplňte do střeva na tlačenku se zavázaným spodním koncemObsah nohavice stáhněte dolů k zavázanému konci, volný konec také zaškrťte a zavažte šňůrkou, která nesklouzne Knedlík vložte do osolené vroucí vody a vařte 25 až 40 minut

Vše promíchejte, případně podle potřeby dochuťte, a hmotu napěchujte do fólie na tlačenku. Osvědčila se ta o průměru 13 centimetrů, v širší by se knedlík musel déle vařit. Nejprve zavažte jeden konec, fólii naplňte, obsah stáhněte a šňůrkou zavažte i druhý konec. Válečky vložte do vroucí osolené vody a vařte je dle tloušťky od 25 do 40 minut.

Uvařený knedlík nakrájejte na plátky a podávejte ještě teplý se zelím nebo i studený se zeleninovým salátem. Lze ho samozřejmě podávat i jako přílohu k masu.

Varianta s hlívou a uzeninou

Když Luka Brousková tuto delikatesu připravila před časem v televizním pořadu Jiřiny Bohdalové, proletěl recept republikou jako uragán. Kdo ho ochutnal, chválí ho. Není divu, že se v internetových diskuzích objevily také jeho různé obměny, například s přídavkem uzeniny a hlívy ústřičné.

Na játrový knedlík s hlívou ústřičnou a uzeninou budete potřebovat čtyři housky, 250 g kuřecích jater, 75 g šunkového salámu, 3 syrová vejce, 1 lžíci másla, 200 g hlívy ústřičné, 1 paličku česneku, majoránku, grilovací koření, sůl a černý mletý pepř.

K pečivu nakrájenému na kostky přidejte pokrájená játra, na kostičky nakrájený salám a kousky hlívy. Vmíchejte vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, koření a vše promíchejte. Směsí naplňte fólii na tlačenku a vařte v osolené vodě zhruba 30 minut.

Tyto recepty najdete spolu s dalšími v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Domácí knedlíky.

Autoři:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.