Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Jedlé houby

Pýchavka obrovská (Langermannia gigantea)

1. srpna 2008

Plodnice mají tvar fotbalového míče. Ve Výjimečných případech mohou vážit až kolem 20 kg.

Pýchavka palicovitá (Handkea excipuliformis )

1. srpna 2008

Zdravotně prospěšná a jedlá houba. Přesto její pokožka po vaření je velice tuhá.

Pošvatka obecná (Amanita vaginata)

1. srpna 2008

Jedlá houba, ale pro možnost záměny s jedovatými muchomůrkami se její sběr nedoporučuje.

Pečárka lesní (Agaricus silvaticus)

1. srpna 2008

Velice hojný druh rostoucí ve skupinkách. Najdeme ho pouze v jehličnatých lesích.

Muchomůrka šedivka (Amanita spissa )

1. srpna 2008

Jedlá houba. Nevyniká však ani chutí, ani vůní. Je nutné ji nechat dobře tepelně upravit.

Klouzek sličný (Suillus grevillei)

Klouzek sličný
1. srpna 2008

Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše či houbové směsi). Není příliš vhodný k sušení.

Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)

Hřib žlutomasý
1. srpna 2008

Chuť této houby je slabě nakyslá. Nejčastěji se používají mladé a zdravé plodničky.

Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)

1. srpna 2008

Hřib plstnatý patří mezi jedlé houby a hodí se do všech houbových delikates.

Hřib kovář (Boletus erythropus)

1. srpna 2008

Velice chutná jedlá houba, která však vyžaduje delší tepelnou úpravu.

Závojenka podtrnka (Entoloma clypeatum)

1. srpna 2008

Z kulinářského hlediska se podtrnka příliš nehodí do smaženice, využít ji však lze například pod...

Václavka smrková (Armillaria ostoyae)

12. května 2008

Jsou výborné na guláš a na nakládání do octa, ale to je asi tak všechno.

Václavka obecná (Armillaria mellea)

12. května 2008

K jídlu se používají jenom klobouky, neboť třeně jsou moc tuhé.

Ucho Jidášovo (Hirneola auricula - judae)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska je dobré ucho Jidášovo usušit a před použitím "oživit" ve vlažné vodě.

Ucháč obrovský (Gyromitra gigas)

12. května 2008

Ucháče vzbuzují u spousty houbařů velký respekt. Jde o poměrně vzácné jarní houby.

Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa)

12. května 2008

Houba je potravinářsky využívaná zejména v Japonsku, kde se mimo jídel užívá i ve formě prášku.

Šupinovka kostrbatá (Pholiota squarrosa)

12. května 2008

Šupinovka kostrbatá je hodně podobná václavkám, ale dokonce roste na stejných místech.

Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)

12. května 2008

Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.

Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis)

12. května 2008

Strmělka mlženka je jednou z nejhojnějších podzimních hub. Najdeme ji ve všech typech lesů.

Strmělka anýzka (Clitocybe odora)

12. května 2008

Při sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou.

Štítovka jelení (Pluteus cervinus)

12. května 2008

Štítovka jelení je opravdu jednou z těch velmi hojně rozšířených hub u nás.

Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)

12. května 2008

Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících.

Špička obecná (Marasmius oreades)

12. května 2008

Houba k nejrůznějšímu použití. Hodí se výborně k masitým i rybím pokrmům, do směsí apod.

Smrž vysoký (Morchella ellata)

12. května 2008

Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.

Smrž polovolný (Morchella hybrida)

12. května 2008

Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.

Smrž obecný (Morchella esculenta)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.

Sluka svraskalá (Rozites caperatus)

12. května 2008

Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.

Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)

12. května 2008

Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.

Slizák růžový (Gomphidius roseus)

12. května 2008

Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.

Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

12. května 2008

Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.

Šiškovec černý (Strobilomyces strobilaceus)

12. května 2008

Tmavá šupinatá plodnice připomíná spíše prehistorické zvíře než jedlou houbu.

Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)

12. května 2008

Syrovinka patří k těm druhům hub, kterých v posledních 10 letech výrazně ubylo.

Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně. Můžeme je sušit, nakládat do octa apod.

Ryzec borový (Lactarius deliciosus)

12. května 2008

Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí.

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)

12. května 2008

Pýchavka obecná je nevhodná do smaženic, k nakládání a sušení.

Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)

12. května 2008

. Pstřeň dubový jako většina chorošovitých hub při sušení ztvrdne.

Podloubník siný (Gyrodon lividus)

12. května 2008

Mladé plodnice jsou jedlé, houba se však vyskytuje vzácně.

Krmítko v americkém Ohiu