Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Jedlé houby
Pýchavka obrovská (Langermannia gigantea)
Plodnice mají tvar fotbalového míče. Ve Výjimečných případech mohou vážit až kolem 20 kg.
Pýchavka palicovitá (Handkea excipuliformis )
Zdravotně prospěšná a jedlá houba. Přesto její pokožka po vaření je velice tuhá.
Pošvatka obecná (Amanita vaginata)
Jedlá houba, ale pro možnost záměny s jedovatými muchomůrkami se její sběr nedoporučuje.
Pečárka lesní (Agaricus silvaticus)
Velice hojný druh rostoucí ve skupinkách. Najdeme ho pouze v jehličnatých lesích.
Muchomůrka šedivka (Amanita spissa )
Jedlá houba. Nevyniká však ani chutí, ani vůní. Je nutné ji nechat dobře tepelně upravit.
Klouzek sličný (Suillus grevillei)
Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše či houbové směsi). Není příliš vhodný k sušení.
Hřib žlutomasý (Xerocomus chrysenteron)
Chuť této houby je slabě nakyslá. Nejčastěji se používají mladé a zdravé plodničky.
Hřib plstnatý (Boletus subtomentosus)
Hřib plstnatý patří mezi jedlé houby a hodí se do všech houbových delikates.
Hřib kovář (Boletus erythropus)
Velice chutná jedlá houba, která však vyžaduje delší tepelnou úpravu.
Závojenka podtrnka (Entoloma clypeatum)
Z kulinářského hlediska se podtrnka příliš nehodí do smaženice, využít ji však lze například pod...
Václavka smrková (Armillaria ostoyae)
Jsou výborné na guláš a na nakládání do octa, ale to je asi tak všechno.
Václavka obecná (Armillaria mellea)
K jídlu se používají jenom klobouky, neboť třeně jsou moc tuhé.
Ucho Jidášovo (Hirneola auricula - judae)
Z kulinářského hlediska je dobré ucho Jidášovo usušit a před použitím "oživit" ve vlažné vodě.
Ucháč obrovský (Gyromitra gigas)
Ucháče vzbuzují u spousty houbařů velký respekt. Jde o poměrně vzácné jarní houby.
Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa)
Houba je potravinářsky využívaná zejména v Japonsku, kde se mimo jídel užívá i ve formě prášku.
Šupinovka kostrbatá (Pholiota squarrosa)
Šupinovka kostrbatá je hodně podobná václavkám, ale dokonce roste na stejných místech.
Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)
Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.
Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis)
Strmělka mlženka je jednou z nejhojnějších podzimních hub. Najdeme ji ve všech typech lesů.
Strmělka anýzka (Clitocybe odora)
Při sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou.
Štítovka jelení (Pluteus cervinus)
Štítovka jelení je opravdu jednou z těch velmi hojně rozšířených hub u nás.
Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)
Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících.
Špička obecná (Marasmius oreades)
Houba k nejrůznějšímu použití. Hodí se výborně k masitým i rybím pokrmům, do směsí apod.
Smrž vysoký (Morchella ellata)
Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.
Smrž polovolný (Morchella hybrida)
Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.
Smrž obecný (Morchella esculenta)
Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.
Sluka svraskalá (Rozites caperatus)
Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.
Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)
Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.
Slizák růžový (Gomphidius roseus)
Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.
Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)
Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.
Šiškovec černý (Strobilomyces strobilaceus)
Tmavá šupinatá plodnice připomíná spíše prehistorické zvíře než jedlou houbu.
Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)
Syrovinka patří k těm druhům hub, kterých v posledních 10 letech výrazně ubylo.
Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)
Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně. Můžeme je sušit, nakládat do octa apod.
Ryzec borový (Lactarius deliciosus)
Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí.
Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)
Pýchavka obecná je nevhodná do smaženic, k nakládání a sušení.
Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)
. Pstřeň dubový jako většina chorošovitých hub při sušení ztvrdne.
Podloubník siný (Gyrodon lividus)
Mladé plodnice jsou jedlé, houba se však vyskytuje vzácně.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 | další |