Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Jedlé houby

Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)

9. května 2008

Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.

Hřib borový (Boletus pinophilus)

9. května 2008

Je jedlý. Z kulinářského hlediska ho můžete naložit zcela dle libosti do omáček apod.

Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)

9. května 2008

K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci.

Holubinka mandlová (Russula vesca)

9. května 2008

Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim v lesích listnatých a smíšených.

Hnojník obecný (Coprinus comatus)

9. května 2008

Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně.

Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)

Hnojník inkoustový
9. května 2008

Svůj název dostal proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

9. května 2008

Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby.

Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)

9. května 2008

Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při sbírání stačí otřít klobouky

Čirůvka zemní (Tricholoma terreum)

7. května 2008

Čirůvka zemní roste místy velmi hojně od září do listopadu hlavně v jehličnatých lesích.

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)

7. května 2008

Čirůvku májovku můžete nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa nrbo sušit.

Čirůvka fialová (Lepista nuda)

7. května 2008

Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit.

Chřapáč kadeřavý (Helvella crispa)

7. května 2008

Je jedlý, avšak neměl by se pro vzácnost sbírat.

Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)

7. května 2008

Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.

Choroš oříš (Polyporus umbellatus)

7. května 2008

Z kulinářského hlediska můžete choroš oříš využít všestranně. Nehodí se akorát k sušení.

Bedlovnice zlatá (Phaeolepiota aurea)

7. května 2008

Je jedlá, ale ne příliš valné chuti. její výskyt je velice vzácný.

Bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites)

7. května 2008

Z kulinářského hlediska se k bedle zardělé chovejte jako k bedle vysoké nebo červenající.

Bedla vysoká (Macrolepiota procera)

7. května 2008

Bedla vysoká se výborně hodí na sušení. Třeň vyhoďte, neboť je tuhý a zbytek usušte.

Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes)

7. května 2008

Bedla červenající se dobře suší. Stačí odříznout třeň a rozkrájet. Je výborná v polévkách.

Krmítko v americkém Ohiu