Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Jedlé houby
Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)
Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.
Hřib borový (Boletus pinophilus)
Je jedlý. Z kulinářského hlediska ho můžete naložit zcela dle libosti do omáček apod.
Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)
K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci.
Holubinka mandlová (Russula vesca)
Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim v lesích listnatých a smíšených.
Hnojník obecný (Coprinus comatus)
Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně.
Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)
Svůj název dostal proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby.
Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)
Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při sbírání stačí otřít klobouky
Čirůvka zemní (Tricholoma terreum)
Čirůvka zemní roste místy velmi hojně od září do listopadu hlavně v jehličnatých lesích.
Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)
Čirůvku májovku můžete nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa nrbo sušit.
Čirůvka fialová (Lepista nuda)
Protože musí být čirůvka fialová před kuchyňskou úpravou tepelně zpracována, je dobré ji nesušit.
Chorošovec sírový (Laetiporus sulphureus)
Příchuť dužniny připomíná kuřecí maso, takže je tento druh velmi ceněn kuchaři.
Choroš oříš (Polyporus umbellatus)
Z kulinářského hlediska můžete choroš oříš využít všestranně. Nehodí se akorát k sušení.
Bedlovnice zlatá (Phaeolepiota aurea)
Je jedlá, ale ne příliš valné chuti. její výskyt je velice vzácný.
Bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites)
Z kulinářského hlediska se k bedle zardělé chovejte jako k bedle vysoké nebo červenající.
Bedla vysoká (Macrolepiota procera)
Bedla vysoká se výborně hodí na sušení. Třeň vyhoďte, neboť je tuhý a zbytek usušte.
Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes)
Bedla červenající se dobře suší. Stačí odříznout třeň a rozkrájet. Je výborná v polévkách.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 | další |