Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jak si žije jedovatá mamba, která uštkla svého chovatele

  18:03
Uštknutý Petr Kellner z Úvalna na Bruntálsku je podle současného majitele jedovaté mamby černé zkušeným chovatelem, který podle něj nezanedbal žádná bezpečnostní opatření. Mamba Kellnera kousla při přípravě převozu zvířete do nového terária, které se bude otvírat v pražské Dubči.

"Petra Kellnera znám dlouhou dobu jako naprosto spolehlivého chovatele. O tom, jak velkou dávku od hada dostal, můžeme jen spekulovat. Ale jak Petra znám, je to sportovec a vůbec člověk ve velmi dobré fyzické kondici, to určitě přispělo k tomu, že se z toho dostal," říká Antonín Hnízdil, který má ve svém novém teráriu i oddělení jedovatých plazů.

Serióznost chovatele potvrzuje i tím, že byl takzvaně v obraze. "Všichni, kdo chováme jedovaté hady, známe největšího experta u nás, docenta Jiřího Valentu z toxikologie na Karlově náměstí, to je člověk, na kterého bychom se určitě obrátili v prvé řadě, stejně jako Petr. Už jen proto, že sérum samotné mít doma nemá smysl. Nejenže je docela drahé, ale navíc má jen omezenou trvanlivost," vysvětluje.

Interiér nového terária

U jedovatých plazů musí být tvrzené sklo zabezpečené zámkem

Chovat jedovaté plazy nevyžaduje podle Hnízdila žádný výrazně jiný režim než u běžných plazů. "Zodpovědný chovatel ví, že musí hada nahlásit veterinární správě a taky očekávat každoroční kontrolu. Každé terárium musí být zabezpečeno proti úniku zvířete, sklo by mělo být tvrzené a terárium musí být opatřeno zámkem," popisuje hlavní odlišnosti od chovu nejedovatých hadů.

V dubečském teráriu mají i obří stokilovou krajtu tygrovitou.

Přivítalo nás miniprasátko Karel, oblíbený průvodce návštěvníků

Krokodýl štítnatý žije ve sřední Africe.

V dubečském teráriu má několik stovek exponátů, už při vstupu do prostoru je vidět, že k podobnému koníčku musí člověk disponovat jistou dávkou "praštěnosti". Přivítá vás dvaceticentimetrové zvědavé miniprasátko Karel, pak projdete kolem mluvícího papouška Vigyho. Pak se vnoříte do spleti "uliček", kde se doporučuje sundat si bundy, protože za základní teplotu se tu považuje 26 °C. "Teplota uvnitř v teráriu se vždy řídí podle jednotlivého zvířete, takže se někde přitápí lampami. Ale mamba černá nic zvlášť nepotřebuje. Je jen trochu zvědavá, ale blesk fotoaparátu s ní ani nepohne," provází nás Hnízdil.

A nabízí, že otevře terárium. "Nebojte, žádných zákeřných útoků se nedočkáte. I v přírodě je plachá, k útoku se odhodlá jen v případě nejvyššího ohrožení, jinak spíš uteče," umožňuje fotografování, aby se v záběru nelesklo sklo.

Komentuje tak situaci, ke které možná došlo v případě pokousání chovatele. "Had, který se má dostat do přepravního pytle, se chová jinak než v teráriu, je trochu vyplašený. A my chovatelé s nimi manipulujeme velmi často. Možná už někdy ztrácíme ostražitost, ten základní instinkt strachu. A mambička jen lehounce ´rafla´ přes pytel," uvažuje, jak se nehoda mohla stát.

Mamba zaútočila na malého potkana.

Potkan zahynul po několika minutách. Mamba si obhlíží, ze které strany se do něho pustí.

Jak vypadá mambí rafnutí jsme si mohli ověřit na vlastní oči. Vlastně to ani nebylo pořádné kousnutí. Malý potkan se zřejmě necítil zcela bezpečně, pokoušel se ukrýt za velkým kamenem. A mamba se k němu velmi pomalu a nenápadně blížila. Dřív než jsme se vzpamatovali, došlo k něčemu, co by šlo přirovnat jen k malému pošťouchnutí, o kousnutí nemohlo být ani řeči.

Jenže v setině vteřiny, kterou jsme ani nestačili zaregistrovat, zřejmě hadí zabiják své zuby použil. Malý potkaník během několika minut začal ztrácet koordinaci pohybů, za chviličku zcela ochrnul.

"Kdyby měla hlad, tak ho do sebe během chvilky nasouká, ale po převozu z Krnova jsme docela hodně krmili, takže se s ním bude jen tak mazlit a nechá si ho na večeři," říká dubečský terarista Antonín Hnízdil.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025