Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět jedovatých hub, které si nejsnáze spletete s jedlými

Houbaři hlásí první nálezy lišek, hřibů kovářů či klouzků. Společně s nimi se však v lese začínají objevovat i další druhy hub. Mezi nimi i ty jedovaté, i když často tolik podobné těm jedlým.

Pokud si nejste absolutně jisti, houbu raději nechejte v lese. | foto: Profimedia.cz

Vybrali jsme pět hub, které si někdy poplete i zkušený houbař. Ten, kdo sbírá pouze hřibovité houby, nemusí mít z fatální záměny strach, ovšem houbaři sbírající holubinky, růžovky a další druhy lupenatých hub musí být velmi ostražití.

Bez knihy do lesa

Stáhněte si do čtečky průvodce Poznáváme jarní houby a těžký atlas hub klidně nechte doma.

Absolutně neplatí, že houby okousané plži, zvěří či prožrané červy jsou jedlé. Larvám ani plžům jedovaté toxiny nevadí. Mají totiž jinou látkovou výměnu, a tak si klidně pochutnají i na smrtelně jedovaté muchomůrce zelené.

Neplatí ani pověra, že všechny jedovaté houby jsou nepříjemné na chuť a pálí. Můžeme opět poukázat na muchomůrku zelenou. Vůni má nenápadnou a podle lidí, kteří se jí otrávili, chutná dokonce báječně. Oproti tomu řada jedlých druhů má nepříjemnou vůni a palčivější chuť, ale ty se tepelnou úpravou ztrácejí.

Ani mýtus o tom, že jedovaté houby po rozkrojení změní barvu, není založen na pravdě. Změna barvy nesouvisí s toxiny, ale je důsledkem okysličovací reakce barviva. Jistě se vám už do ruky dostal jedlý hříbek, který po rozkrojení zmodral.

A stejným nesmyslem je i pověra, že stříbro po kontaktu s jedovatou  houbou zčerná. Nezčerná. Jedovaté toxiny tuto reakci nezpůsobují.

1. Muchomůrka růžovka vs. muchomůrka tygrovaná

Muchomůrka růžovka je jedna z vůbec nejchutnějších hub. Dříve lidem nahrazovala maso, proto se jí říká masák. Roste od května do října ve všech lesích. Klobouk je v mládí polokulovitý, později až plochý, dorůstá průměru 5 až 20 centimetrů.

Pokožka je masově narůžovělá, bílé lupeny při poranění zrůžoví, stejně jako ostatní místa při napadení hmyzem.

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka tygrovaná

Odlišné znaky: Od muchomůrky tygrované ji odlišíte díky prstenu. Růžovka ho má výrazně rýhovaný, muchomůrka tygrovaná hladký. Růžovka má navíc třeň pokrytý více kruhy malých bradavek, tygrovaná jej má zakončen bílou obrubou.

Muchomůrka tygrovaná roste od června do října v listnatých lesích a parcích, především v teplejších oblastech. Klobouk má průměr 4 - 12 cm, bývá šedohnědý nebo žlutohnědý.

Dužnina je bílá a neměnná. Je prudce až smrtelně jedovatá, vyvolává mykoatropinovou otravu. Následky mohou být vážné i po požití malého množství.

2. Holubinka trávozelená vs. muchomůrka zelená

Holubinka trávozelená roste hlavně pod břízami, ale i smrky, často na lesních cestách nebo i v parcích, od června do října. 3 - 10 cm velký klobouk je zelený, uprostřed nahnědlý. Třeň je křehký, bílý, ve stáří narezivělý. Stejně jako ostatní holubinky chutná skvěle ve směsích nebo vypražená do škvarků.

Holubinka trávozelená

Muchomůrka zelená

Odlišné znaky: Holubinku rozeznáte podle toho, že nikdy nemá prsten ani pochvu naspodu třeně. Ta je u muchomůrky zelené lidově nazývaná kalich smrti.

Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba, která má na svědomí až 90 procent veškerých úmrtí po otravách houbami. Roste od června do října, především v listnatých lesích. Zbarvení klobouku může být nažloutlé, zelené, ale i bělavé.

Základním poznávacím znakem je ztlustlý spodní třeň, který obepíná volná pochva jako punčocha.

3. Hřib kovář vs. hřib satan

Hřib kovář roste už od května, ale hojný je především v létě a na podzim. Najdete ho ve všech typech lesů, nejvíce ve smrčinách a hlavně v podhorských oblastech.

Má tmavohnědý až hnědočerný sametový klobouk, dužnina je sytě žlutá, po poranění intenzivně modrá. Třeň je červeně šupinkatý. Je oblíben pro svou pevnost, chutný je v omáčkách i naložený v octu. Vyžaduje delší tepelnou úpravu.

Hřib kovář

Hřib satan

Odlišné znaky: Hřib kovář má tmavší klobouk a na třeni červené šupiny. Hřib satan má na třeni červenou síťku.

Hřib satan najdete jen velmi vzácně, především v teplých listnatých lesích, pod buky, duby, lípami, břízami a habry. Klobouk má bělavý nebo našedlý, dužnina je bělavá, na řezu slabě modrá. Za syrova je prudce jedovatý, vyvolává silné žaludeční a střevní potíže. Protože jde o vzácnou houbu, je třeba ho chránit a nesbírat.

4. Ryzec smrkový vs. ryzec kravský

Ryzec smrkový můžete najít od srpna do listopadu, často v mladých smrčinách nebo na travnatých okrajích lesů či kolem lesních potoků. Klobouk má oranžový s tmavšími soustřednými kruhy. Starší plodnice mívají zelené fleky. Bohužel je často napaden hmyzem.

Chuť má kořennou, skvěle chutná na sádle nebo naložený do octa.

Ryzec smrkový

Ryzec kravský

Odlišné znaky: Ryzec smrkový roní červené mléko, ryzec kravský palčivé bílé. Další jedlý ryzec borový má mrkvově červené mléko a ryzec syrovinka bílé, sladké a velmi silně ronící.

Ryzec kravský má kobouk, který je na okrajích nápadně chlupatý, načervenalý se světlejšími pruhy. Může dosáhnout šířky až 12 cm. Roste nejčastěji pod břízami a ve světlých lesích, někdy i mimo ně, především v létě a na podzim.

Vyznačuje se ostrou palčivou chutí. Vyvolává silné průjmy a zvracení.

5. Liška obecná vs. hlíva olivová

Liška obecná je jedna z nejoblíbenějších hub. Roste od června do října v jehličnatých lesích, často pod smrky, místy velmi hojně. Klobouk má žlutý nebo oranžovohnědý, nálevkovitý, na okrajích zprohýbaný, dužninu bílou.

Nejlepší je ve smetanových omáčkách, polévkách, smažená na oleji, s estragonem. Hodí se i k nakládání.

Liška obecná

Hlíva olivová

Odlišné znaky: Liška obecná vyrůstá ze země na rozdíl od hlívy olivové, která vyrůstá v trsech ze dřeva. Rovněž podobná strmělka nálevkovitá (jedlá) ze dřeva nikdy neroste.

Hlíva olivová se nejčastěji vyskytuje v teplejších oblastech, na kmenech či pařezech listnatých stromů, obvykle ve větších trsech. Nálevkovitý klobouk je oranžový či hnědavý, dužnina žlutavá, tuhá.

Způsobuje lehčí otravy. Je příčinou žaludečních potíží, které však po několika hodinách skončí bez následků.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025