Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Borneu můžete potkat jedovatou poloopičku. Pozor na její kousnutí

  10:50aktualizováno  10:50
Nový druh malého nočního primáta našel mezinárodní tým vědců na Borneu. Malé, roztomile vypadající zvířátko s velkýma očima patří mezi outloně, tedy mezi poloopice, které mají blíž třeba k lemurům než k opicím či lidoopům. Naprosto výjimečný je tento outloň tím, že jeho kousnutí je jedovaté.

Unikátní druh primáta objevili vědci na Borneu. Vypadá roztomile, ale jeho kousnutí je jedovaté. Dostal latinské jméno Nycticebus kayan. | foto: BBC Nature News

Nový druh dostal latinské označení Nycticebus kayan. A nebyl jediný nově pojmenovaný. Status samostatného druhu odborníci rovněž přiznali dvěma už dříve známým typům outloně, kteří byli dosud považováni jen za poddruh.

Druhové rozdíly u outloňů na Borneu vědcům dlouho unikaly, protože tyto

Druhové rozdíly u outloňů na Borneu vědcům dlouho unikaly. Ilustrační foto

Stalo se při vědeckém výzkumu outloňů na Borneu a na Filipínách, jak informoval časopis American Journal of Primatology. Pozornosti vědců nový druh prozatím unikal především kvůli nočnímu způsobu života. Podle zpravodajského serveru BBC News vědci vysvětlili, že noční zvířata méně spoléhají na vizuální vodítka, a proto si mohou být jednotlivé druhy podobnější.

Outloně rozlišíte podle znaků na hlavě

Ohrožení outloňů

Smutné je, že tyto poloopičky jsou díky svému roztomilému vzhledu oblíbeným suvenýrem. Obchodníci jim však nejprve vytrhnou špičáky a řezáky, aby z nich byli dokonalí domácí mazlíčci, kteří nemohou pokousat svého majitele. Jenže bezzubý outloň se už nedokáže sám uživit. Když je vypuštěn zpět do volné přírody, bez pomoci zemře.

Mezinárodní tým vědců vedený profesorkou Annou Nekarisovou z britské Oxfordské univerzity a Rachel Mundsovou z Missourské univerzity v USA se soustředil na prozkoumání obličejových znaků.

Ty vypadají zhruba jako maska s výraznými kruhy kolem očí. U jednotlivých druhů se mírně liší v detailech. Díky tomu vědci došli k závěru, že existují čtyři různé druhy outloňů. 

Původně se předpokládalo, že v dané lokalitě žije pouze outloň bornejský (Nycticebus menagensis). Dva z nově identifikovaných druhů byly odborníky dříve označovány jen za jeho poddruhy s latinskými názvy Nycticebus bancanus a Nycticebus borneanus.

Poloopička s jedovými žlázami v loktech

Zato úplně nově objevený druh Nycticebus kayan je pro vědu skutečnou lahůdkou. V jeho loketních jamkách totiž překvapení vědci objevili žlázy s jedem. Ty si outloňové lížou a díky tomu se toxin v nich obsažený mísí s jejich slinami.

Noční poloopičky pak tuto unikátní směs používají jako zbraň při kousnutí. Také ji nanášejí jazykem na kožich svého mláděte, zřejmě proto, aby od něj jed odradil predátory. Pro člověka je jed tohoto outloně dostatečně silný na to, aby mu potencionálně způsobil smrtelný anafylaktický šok.

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.