Zkuste na grilu i arabskou kuchyni: vynikající kofty v tortille - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste na grilu i arabskou kuchyni: vynikající kofty v tortille

Pokud kroutíte hlavou nad mletou jehněčí kýtou, neděste se, nahradit ji klidně můžete masem hovězím. Příprava placiček není složitá a jejich zabalení do tortilly, nebo arabského chleba, určitě také zvládnete.
Arabská bašta. Kofta s tahini omáčkou v tortille | (3:18) | video: iDNES.cz

Šéfkuchař hotelu Kempinski Marek Fichtner během profesního pobytu v zahraničí mimo jiné dva roky vařil v kuchyni pětihvězdičkového hotelu v Saúdské Arábii, takže koft z mletého jehněčího masa už uplácal nepočítaně.

Pro naše čtenáře je ugriloval přímo na zahrádce hotelu Kempinski v pražské Hybernské ulici a my samozřejmě ochutnali. Zkušenost s arabskou kuchyní byla na skvělé chuti znát, kofty okořenil znamenitě. A v kombinaci s tortillou, kterou Marek Fichtner používá raději než arabský chleba, čerstvou zeleninou a tahini omáčkou nemají chybu. Stojí přinejmenším za zkoušku.

Recept na jehněčí koftu s tahini omáčkou v tortille

Na kofty budete potřebovat 200 g mletého masa (ideálně jehněčí, nebo hovězí kýty), půlku cibule, stroužek česneku, lžíci sekané máty, lžíci sekané petržele, půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého nového koření, slunečnicový olej podle potřeby a sůl.

Jak připravit kofty na grilu

Tahini omáčku si umíchejte z jedné lžíce tahini pasty, 100 g jogurtu, čtvrt lžičky mleté skořice, půlky jemně nasekaného stroužku česneku, jedné lžíce citronové šťávy a špetky soli.

Kofty budete balit do tortilly, takže potřebovat budete ještě tortillu (nebo arabský chleba) a zeleninovou oblohu v podobě zhruba 30 g ledového salátu, jednoho rajčete a kousku oloupané okurky.

Maso umelte a přidejte půlku jemně nasekané cibule, jemně nasekaný stroužek česneku a zhruba lžíci jemně nasekané čerstvé petržele a máty. Z bylinek použijte jen listy, na celé snítky zapomeňte.

K masu přijde ještě koření: zhruba půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky skořice, půl lžičky mletého nového koření a sůl. Pokud by se vám zdálo maso suché, můžete přidat trochu slunečnicového oleje.

Směs v misce pečlivě ručně promíchejte a můžete tvarovat šištičky. Originální kofty vypadají zhruba jako známější čevabčiči, na gril z nich ovšem udělejte placičky, které se budou na grilu lépe opékat a posléze i lépe balit do tortilly.

Placičky dejte na rozpálený gril a grilujte z každé strany zhruba tři minuty. Mezitím si na na středový pruh tortilly připravte trochu na proužky nasekaného ledového salátu, na jemné plátky pokrájené rajče a na proužky pokrájenou oloupanou okurku. Na zeleninu naneste zhruba lžíci připravené tahini omáčky.

A přidejte i ugrilované kofty.
Tortillu pevně smotejte a její kraje zahněte.
Naplněnou tortillu nechte ještě z obou stran prohřát na grilu.
Naplněnou tortillu nakrájejte na čtyři kousky a můžete servírovat.

Ugrilované placičky položte na tortillu se zeleninou a omáčkou, pevně ji zaviňte, její boční okraje zahněte a nechte ji ještě z obou stran prohřát na grilu. Pak ji rozkrájejte zhruba na čtyři kousky a servírujte. Je to skvělý způsob, jak začít experimentovat s exotickou kuchyní na vlastní zahradě.

Marek Fichtner

Po vyučení působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, dva roky vařil v pětihvězdičkovém hotelu v Saúdské Arábii a absolvoval stáž v kodaňské Nomě, jedné z nejlepších restaurací světa (více zde).

Pak přijal nabídku hotelového řetězce Kempinski, který se právě chystal otevřít luxusní hotel v Praze. Od roku 2008 je úřadujícím šéfkuchařem hotelu Kempinski v Hybernské ulici v Praze.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

Rump steak, tedy květová špička

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025