Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste na grilu i arabskou kuchyni: vynikající kofty v tortille

aktualizováno 
Pokud kroutíte hlavou nad mletou jehněčí kýtou, neděste se, nahradit ji klidně můžete masem hovězím. Příprava placiček není složitá a jejich zabalení do tortilly, nebo arabského chleba, určitě také zvládnete.

Šéfkuchař hotelu Kempinski Marek Fichtner během profesního pobytu v zahraničí mimo jiné dva roky vařil v kuchyni pětihvězdičkového hotelu v Saúdské Arábii, takže koft z mletého jehněčího masa už uplácal nepočítaně.

Pro naše čtenáře je ugriloval přímo na zahrádce hotelu Kempinski v pražské Hybernské ulici a my samozřejmě ochutnali. Zkušenost s arabskou kuchyní byla na skvělé chuti znát, kofty okořenil znamenitě. A v kombinaci s tortillou, kterou Marek Fichtner používá raději než arabský chleba, čerstvou zeleninou a tahini omáčkou nemají chybu. Stojí přinejmenším za zkoušku.

Recept na jehněčí koftu s tahini omáčkou v tortille

Na kofty budete potřebovat 200 g mletého masa (ideálně jehněčí, nebo hovězí kýty), půlku cibule, stroužek česneku, lžíci sekané máty, lžíci sekané petržele, půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého nového koření, slunečnicový olej podle potřeby a sůl.

Jak připravit kofty na grilu

Tahini omáčku si umíchejte z jedné lžíce tahini pasty, 100 g jogurtu, čtvrt lžičky mleté skořice, půlky jemně nasekaného stroužku česneku, jedné lžíce citronové šťávy a špetky soli.

Kofty budete balit do tortilly, takže potřebovat budete ještě tortillu (nebo arabský chleba) a zeleninovou oblohu v podobě zhruba 30 g ledového salátu, jednoho rajčete a kousku oloupané okurky.

Maso umelte a přidejte půlku jemně nasekané cibule, jemně nasekaný stroužek česneku a zhruba lžíci jemně nasekané čerstvé petržele a máty. Z bylinek použijte jen listy, na celé snítky zapomeňte.

K masu přijde ještě koření: zhruba půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky skořice, půl lžičky mletého nového koření a sůl. Pokud by se vám zdálo maso suché, můžete přidat trochu slunečnicového oleje.

Směs v misce pečlivě ručně promíchejte a můžete tvarovat šištičky. Originální kofty vypadají zhruba jako známější čevabčiči, na gril z nich ovšem udělejte placičky, které se budou na grilu lépe opékat a posléze i lépe balit do tortilly.

Placičky dejte na rozpálený gril a grilujte z každé strany zhruba tři minuty. Mezitím si na na středový pruh tortilly připravte trochu na proužky nasekaného ledového salátu, na jemné plátky pokrájené rajče a na proužky pokrájenou oloupanou okurku. Na zeleninu naneste zhruba lžíci připravené tahini omáčky.

A přidejte i ugrilované kofty.
Tortillu pevně smotejte a její kraje zahněte.
Naplněnou tortillu nechte ještě z obou stran prohřát na grilu.
Naplněnou tortillu nakrájejte na čtyři kousky a můžete servírovat.

Ugrilované placičky položte na tortillu se zeleninou a omáčkou, pevně ji zaviňte, její boční okraje zahněte a nechte ji ještě z obou stran prohřát na grilu. Pak ji rozkrájejte zhruba na čtyři kousky a servírujte. Je to skvělý způsob, jak začít experimentovat s exotickou kuchyní na vlastní zahradě.

Marek Fichtner

Po vyučení působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, dva roky vařil v pětihvězdičkovém hotelu v Saúdské Arábii a absolvoval stáž v kodaňské Nomě, jedné z nejlepších restaurací světa (více zde).

Pak přijal nabídku hotelového řetězce Kempinski, který se právě chystal otevřít luxusní hotel v Praze. Od roku 2008 je úřadujícím šéfkuchařem hotelu Kempinski v Hybernské ulici v Praze.

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.