Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čínský rybář chytil obřího jesetera, než ho pustí zpět, bude ho léčit

aktualizováno 
Jeseter hladký teoreticky může dorůst délky 2,5 metru, většího ještě nikdo neviděl. Čínskému rybáři se podařilo tomuto rekordu přiblížit na dosah. Jeho úlovek měl 2,4 metru a vážil 140 kilogramů.

Rybář lovil na řece Nenjinang ve městě Da´an v severovýchodní provincii Ťi-lin a setkal se tam se svým životním úlovkem. Jeseter hladký (Acipenser nudiventris), anglicky nazývaný také bastard sturgeon, měl poškozenou hřbetní ploutev. Rybář se proto rozhodl ho nejdřív vyléčit, než ho pustí zpět do řeky.

To způsobilo, že se zpráva o obřím jeseteru roznesla do širokého okolí a tisíce lidí se rozhodly, že se na rybu přijdou podívat. Na vlastní oči spatřit tvora, který přežívá už od dob dinosaurů, se člověku podaří jen jednou za život.

Jeseter hladký bývá vidět hlavně ve východoevropských a asijských řekách, i když v našem regionu se vyskytoval i v Dunaji. Tam však začal být podle historických pramenů vzácný už v 19. století.

V současné době se považuje za ohroženou rybu podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) z roku 1997.

Autor:




Nejčtenější

Nejhezčí a nejčerstvější stromky získáte na plantáži. Ilustrační snímek.
PORADNA: Nemůžu sehnat vysoký obyčejný smrček. Prodávají se vůbec?

Čtenář Jaroslav je tak trochu za bílou vránu. Chce totiž pro své dvě malé děti do velkého bytu opravdu pořádný vánoční stromek, nejlépe nad dva metry. Ale kde...  celý článek

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.