Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo řízku si dejte brouky, jsou zdravější, pobízejí odborníci

Vědci tvrdí, že by hmyz mohl v budoucnu nahradit třeba tatarák, řízek nebo ryby. Cvrčci či švábi se i u nás stávají delikatesou. A co víc, jsou zdraví.

Pozřít hmyz je pro mnohé nepředstavitelná představa | foto: Radek Miča, MAFRA

Odborníci uvádějí, že existuje asi 1 800 druhů jedlého hmyzu, většina se konzumuje ve stadiu larvy či kukly. K jídlu se využívá zhruba ve 120 zemích světa. Nejméně v Severní Americe a v Evropě.

Hmyz by mohl nahradit maso

"Nebýt předsudků, hmyz by se mohl klidně stát ideální potravinou. Jeho bílkovina se podobá bílkovině kuřecího masa, proto může být skvělým zdrojem aminokyselin. Kvalita tuku hmyzu je zase srovnatelná s tukem mořských ryb, navíc jsou v jeho těle také minerály a chitin, který je obdobou vlákniny," říká odborná asistentka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Marie Borkovcová

V Česku se zatím jako krmivo chovají malí a velcí mouční červi, cvrčci stepní, k dostání jsou i sarančata a švábi, ovšem jako potravina tu hmyz uznaný není. Přesto jím historicky nejsme až tak nedotčeni - dřív se u nás hlavně na venkově hmyz pojídal. Vytěsnil ho až nadbytek potravin, město a s ním představa, že kde je hmyz, tam je nečisté místo. Odtud pak pochází náš blok. Přesto se ještě za první republiky objevují hmyzí recepty, například na chroustovou polévku.

Chroustová polévka

Recept z roku 1920 pro 6 osob:

1/4 kg chroustů ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej kořínkovou zeleninu, kmín, trochu soli a 1/4 hod. vař. Pak udělej ze 6 dkg másla a 6 dkg mouky bledou zásmažku a nechej v ní zapěnit jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakloktej polévku 2 žloutky a 6 lžícemi husté smetany.

Jak vlastně chutnají

V plastových krabičkách na stole se to jen hemží: míhají se tu nožky a tykadla sarančat, švábi se melou, cvrčci cvrkají, červi jemně šustí. Asi třícentimetroví tlustí mouční červi, larvy brouka Zophobas morio, potemníka brazilského, vypadají tak, že mi začíná jít mráz po zádech. Tohle mám ochutnat? Vzít do pusy a sníst?

A tak jdeme ochutnat. Na stole pracovny doktorky Borkovcové se objevují sušení červi, vzápětí je kuchař Petr Ocknecht připraví i smažené. Křupnou, ale nic. "Když kousnete do masa, má to chuť, hmyz ji má však velmi jemnou nebo téměř žádnou. Člověk hledá svalovinu, ale tady není," vysvětluje Borkovcová. Dojem je zvláštní – kůže je jako slupka z popcornu, chuť je jemně chlebová.

To sušený trubčí plod je jiná dobrota: nasládlá, je cítit po medu a plástvi, něco mezi měkkým oříškem a hrozinkou.

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

"Hmyz můžete kandovat, sušit, péct... Mění chuťové vlastnosti pokrmu jen jemně – je trochu jako cuketa," říká kuchař Ocknecht. V brněnské restauraci, kde donedávna působil, nabízeli i hmyzí menu. "Jezdili na něj lidé až ze Slovenska," tvrdí.

Na pánvi se mezitím smaží v másle červi, pak přicházejí na řadu cvrčci. V rámci kuchařských příprav člověk ztrácí zábrany, už vůbec necítím odpor, skoro se těším, jaké to bude.

"Pro mě byl nejhorší první šváb. S tím jsem měl problém, ale teď už jím všechno, naopak bych si nedal třeba býčí žlázy," tvrdí Ocknecht.

A už je tu první porcička: malí i velcí červi nám chutnají víc než sušení, okořenění jsou vážně fajn, proč je nekřupat třeba k vínu. Zophobas s česnekem je docela lahůdka. Cvrček je jemný, trochu připomíná houby. A vůbec to není špatné.

Jak usmažit larvy

Smažené larvy

Larvy bource morušového se dají smažit na másle či na oleji, mohou se jemně kořenit, samy o sobě mají mírně slanou chuť. Jejich tělo je vláčné, uvnitř moučnaté, navíc překvapivě syté, trochu připomínají kešu oříšky. První kousky chutnaly, pak už moučnatost začala vadit, nebo si tělo uvědomilo, že na exotické pokrmy by si měl organismus zvykat postupně. Kuchař larvy okořenil česnekem a bylinkami a přidal do salátu mizuno, dozdobil jedlými květy. Zajímavé. A rada sommeliéra navíc: vyzkoušejte s mladým vínem odrůdy Müller Thurgau.

Čtěte v dnešní MF DNES

Jak chutná šváb, saranče nebo další potraviny, které si někteří lidé oškliví? A proč máme s některými jídly problém? Čtěte v dnešní MF DNES v magazínu Víkend.

.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...