Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jídlo je v tiskárně... V New Yorku vymysleli funkční stroj na amarouny

aktualizováno 
Jídlo připravené speciální 3D tiskárnou se možná uplatní v blízké budoucnosti. Zadáte počítači příkaz a on vám vytiskne oběd. Představu dosud prezentovanou jen ve filmech sci-fi žánru prezentovali v praktické podobě vědci z New Yorku.

Velké stříkačky postupně vrství jídlo | foto: Dvice

3D tiskárny se v současné době používají pro trojrozměrné vyřezávání a modelování v průmyslu. Tuto myšlenku rozšířili vědci z newyorské Cornellovy univerzity. Velké injekční stříkačky naplnili potravinářskými surovinami. Podle vloženého programu pak stroj "vytiskne" hotové jídlo.

Trojrozměrná tiskárna je výsledkem jejich projektu Fab @ Home. Design je zatím tak trochu amatérský, má podobu sady kartuší nebo velkých injekčních stříkaček umístěných na pohyblivé ruce. Po stisknutí tlačítka se pak vrstvu po vrstvě ruka pohybuje tak, aby se nanášely jednotlivé ingredience. Stroj řídí klasické CADovské aplikace ve spolupráci s "Fab aplikací", která míchá složení jídla.

Připravené náplně

Připravené náplně

"Důsledek této technologie přípravy potravin by mohl být dalekosáhlý. Jednou byste si třeba z internetu mohli stáhnout recept Gordona Ramseye a uvařit si podle něj, lékaři by mohli snadno vytvářet speciální diety pro pacienty," tvrdil vedoucí projektu Jeffrey Ian Lipton deníku Mail Online.

"Inkousty" zatím samozřejmě neumějí biftek, ale úspěšně zvládají vše, co lze vymáčknout z tuby, jako sýry, čokoládu nebo těsto na koláč. Vědci ale usilovně pracují na dalších vylepšeních.

Největší radost mají z projektu propagátoři molekulární kuchyně. Ti se specializují na vytváření úplně nových jídel, kdy například zmrzlina může chutnat jako řízek (viz článek o molekulární kuchyni).

Například Homaro Cantu, kuchař chicagské restaurace Moto si už vyzkoušel "vyprojektovat" tištěné sushi. Vynálezem byl nadšený a hned přepovídal budoucnost: "Budou odstraněny požadavky celého výrobního řetězce, odstraní se negativa průmyslové výroby, jako hnojiva nebo výroba obalů. Představte si, že když dostanete chuť na jablečný koláč, vytisknete si ho, ale nebudete zatěžovat přírodu pěstováním jablek, chlazení, balení či dopravy." 3D tisk podle něj udělá pro jídlo totéž, co e-mail pro komunikaci.

O jídla z dílny Homara Cantu dokonce projevila zájem i NASA. Chtěla by je využít pro pilotovaný let na Mars.

Autor:




Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.