Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak neplýtvat jídlem. Ze zbytků v lednici připravte italskou omeletu

aktualizováno 
Zbyla vám vařená rýže, špagety či brambory a kromě pár vajec už máte v lednici jen pár kousků uvadající zeleniny a okoralého sýra? I z toho mála se dá vykouzlit dobrý oběd nebo večeře v podobě propečené italské omelety frittata. Navrch s dobrých pocitem, že neplýtváte potravinami.

Motivací k vymýšlení podobných receptů totiž není snaha konkurovat mnohdy tristním kuchařským kreacím. Naopak, stojí za nimi bohulibé úsilí o neplýtvání jídlem, tedy úcta k lidské práci, energii i penězům, co na ně byly vynaloženy.

Fotogalerie

Navíc je mezi námi spousta těch, kterým se potravin nedostává. I to byl jeden z důvodů, proč vznikla iniciativa Zachraň jídlo, jejíž šéfkuchař pro čtenáře iDNES.cz natočil video, podle kterého se frittatu snadno naučí připravit i začínající kuchař.   

Základem svérázné vysoké omelety jsou vejce, rozšlehejte je a ochuťte solí a pepřem. Podle Petra Peška lze přidat kousky zeleniny, sýra i vařenou rýži nebo těstoviny. Promícháte a zvolna opečete na pánvi, většinou je nutné ji pak dopéct na grilu nebo třeba v horkovzdušné troubě, aby se dobře propekla. Nakrájíte ji jako dort a můžete podávat. 

"Záchranářem, jako jsme my, se může stát kdokoliv, stačí se s ostatními podělit o oblíbený protiplýtvací recept," dodává Petr Hanzel z iniciativy Zachraň jídlo a odkazuje na web, kde najdete více informací.  

Autoři: ,




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.