Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak neplýtvat jídlem. Ze zbytků v lednici připravte italskou omeletu

aktualizováno 
Zbyla vám vařená rýže, špagety či brambory a kromě pár vajec už máte v lednici jen pár kousků uvadající zeleniny a okoralého sýra? I z toho mála se dá vykouzlit dobrý oběd nebo večeře v podobě propečené italské omelety frittata. Navrch s dobrých pocitem, že neplýtváte potravinami.

Motivací k vymýšlení podobných receptů totiž není snaha konkurovat mnohdy tristním kuchařským kreacím. Naopak, stojí za nimi bohulibé úsilí o neplýtvání jídlem, tedy úcta k lidské práci, energii i penězům, co na ně byly vynaloženy.

Fotogalerie

Navíc je mezi námi spousta těch, kterým se potravin nedostává. I to byl jeden z důvodů, proč vznikla iniciativa Zachraň jídlo, jejíž šéfkuchař pro čtenáře iDNES.cz natočil video, podle kterého se frittatu snadno naučí připravit i začínající kuchař.   

Základem svérázné vysoké omelety jsou vejce, rozšlehejte je a ochuťte solí a pepřem. Podle Petra Peška lze přidat kousky zeleniny, sýra i vařenou rýži nebo těstoviny. Promícháte a zvolna opečete na pánvi, většinou je nutné ji pak dopéct na grilu nebo třeba v horkovzdušné troubě, aby se dobře propekla. Nakrájíte ji jako dort a můžete podávat. 

"Záchranářem, jako jsme my, se může stát kdokoliv, stačí se s ostatními podělit o oblíbený protiplýtvací recept," dodává Petr Hanzel z iniciativy Zachraň jídlo a odkazuje na web, kde najdete více informací.  

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.