Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Biopotraviny jsou jen nepatrně zdravější než ty běžné, ukazuje studie

  9:42aktualizováno  9:42
Biopotraviny v obsahují podle studie shodné množství vitaminů, bakterií i virů jako běžné. Mají v sobě ale o něco menší množství pesticidů. Studie však zdůraznila, že pesticidy se našly i v ekologicky pěstovaných plodinách.

Biozemědělství a bioprodukty víc prospívají ochraně krajiny než lidskému zdraví. | foto: Petr Zahnáš

Studii americké Stanfordovy univerzity zveřejnil odborný žurnál Annals of Internal Medicine. Podle výsledků odborného týmu jsou biopotraviny jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou.

"Byla jsem naprosto překvapena," prohlásila lékařka Dena Bravataová, která se k analýze rozhodla poté, co se jí řada pacientů dotazovala na změnu a ozdravení jídelníčku.

"Existuje mnoho důvodů, proč si někdo může vybrat ekologickou stravu místo běžného jídla," vysvětlila Bravataová. Dodala, že za výběrem biopotravin stojí nejen ekologické obavy, ale také chuťové preference.

Výsledky studie ukazují, že zdravotní výhoda biopotravin není nijak veliká.

Rozdíl v obsahu vitaminů je podle vědců sotva nějaký a rozdělení tuků a proteinů je podobné. Výskyt bakterií či virů vyvolávajících onemocnění není v žádném z obou druhů potravin častější. Biopotraviny nicméně podle analýz vykazovaly nižší kontaminaci pesticidy. Zcela bez pesticidů ale bioprodukty nebyly.

Ekologická organizace Greenpeace podle DPA předkládá podobné výsledky.

"Běžné ovoce není méně zdravější pro lidský organismus než bio ovoce a zelenina," tvrdí Christiane Huxdorffová, která má v rámci Greenpeace na starosti trvale udržitelné zemědělství. "Neříkáme, že biopotraviny jsou zdravější," dodala.

Huxdorffová nicméně zdůrazňuje, že ekologické zemědělství se zříká používání pesticidů, což může mít kladný přínos pro lidi i životní prostředí.

Studii nepovažuje za překvapující ani Urs Niggli z mezinárodního Výzkumného institutu pro ekologické zemědělství FiBL. Pokud by běžným způsobem produkované potraviny měly dopad na zdraví, musely by být z trhu staženy. Dodal ale, že prozatím neexistuje žádná studie, která by vyhodnotila kombinované dopady zbytků chemikálií, které splňují povolené limity.

Niggli také zdůraznil, že ekologické zemědělství má neuvěřitelně pozitivní dopady. "V kraji, kde se hospodaří bio, je mnohem větší rozmanitost druhů, od nejmenších mikroorganismů až po ptáky," řekl.

Autoři: ,




Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.