Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K výrobě barevné ledové valentýnské mísy postačí dvě misky pro psa

  0:13
Jen z vody a přírodnin si k Valentýnu můžete vyrobit velmi působivou ledovou mísu. Do ledu totiž můžete nechat zarůst třeba živé květy, listy nebo drobné bobulky či kousky ovoce.

Z ledu krásně prosvítají použité přírodniny. | foto: Alena Isabella Grimmichová, www.vytvarnetechniky.cz

Valentýn jako takový k výrobě ledové mísy nutný není. Stačí chuť vyzkoušet si originální a efektní dekoraci, která klidně může dotvořit i atmosféru letní party či oslavy narozenin.

Co budete potřebovat?

Na dekoraci mísy si připravte živý rostlinný materiál, na zafixování misek k sobě pevnou izolepu.Připravte si dvě plastové nebo nerezové mísy, menší a větší (podobné těm, v jakých servírujete svému mazlíčkovi), vybraný rostlinný materiál (větvičky, živé lístky, květiny, drobné bobule či kousky ovoce apod.) a izolepu. Nezbytná je samozřejmě voda a mrazák, i když bez toho se momentálně možná obejdete, stačí mísu nechat zmrznout venku.

Pracovní postup

Do velké mísy nalijte vodu asi do výšky 5 cm a mísu vyložte listy, květinami nebo jinými vybranými přírodninami.

Do velké mísy nalijte vodu asi do výšky 5 cm a vyložte ji vybranými přírodninami.

Aranžujte je tak, aby lícové strany listů či květů byly otočeny ke stěně misky. Díky tomu budou po zamrznutí vody vidět na vnější straně ledové mísy. Poté vložte do středu velké mísy misku menší.

Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku. Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku.

Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku. Pokud menší misku nezafixujete na místo, voda ji při zamrzání vytlačí ven. Malou misku můžete pro jistotu ještě zatížit závažím nebo malou činkou.

Po zafixování misek dolijte prostor mezi jejich stěnami vodou. Lijte ji velmi opatrně a rostliny přitom průběžně upravujte. Pokud byste měli k dispozici průsvitné mísy, plastové nebo skleněné, bude se vám rostlinný materiál upravovat snadněji.

Po zmrznutí vody odstraňte izolepu a opatrně vyjměte malou misku.

Takto připravené mísy dejte do mrazáku a nechte vodu dobře zmrznout. Z mrazáku ji vyndejte až těsně před servírováním, ať vám nezačne zbytečně brzy odtávat. Poté z hotové ledové mísy opatrně vyjměte malou pomocnou misku.

Po vyjmutí malé misky uvolněte z ledové mísy tu velkou vnější tak, že ji otočíte dnem vzhůru a polijete vodou.

Pak velkou mísu s ledovým obsahem položte dnem vzhůru na talíř a polévejte ledovou vodou, dokud se i vnější mísa neoddělí. Pokud se vám nebude zdát povrch ledové mísy dostatečně hladký, můžete ho krátce opláchnout studenou vodou. Drsný povrch lehce odmrzne a získá tak vyšší lesk.

Z ledu krásně prosvítají použité přírodniny.Z ledu krásně prosvítají použité přírodniny.

Hotovou ledovou mísu položte na podložku, která bude zachycovat odtávající vodu, která se časem začne z mísy uvolňovat. A můžete servírovat zmrzlinu nebo mísu naplnit ledem a chladit v ní šampaňské. Případně si jí užít jen jako dekorace, kterou můžete při současném mrazivém počasí posléze přesunout na zahradu, kde vám jistě ještě pár dní vydrží.

Použitý živý rostlinný materiál z ledu krásně prosvítá.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025