Valentýn jako takový k výrobě ledové mísy nutný není. Stačí chuť vyzkoušet si originální a efektní dekoraci, která klidně může dotvořit i atmosféru letní party či oslavy narozenin.
Co budete potřebovat?
|
Pracovní postup
Do velké mísy nalijte vodu asi do výšky 5 cm a mísu vyložte listy, květinami nebo jinými vybranými přírodninami.
Aranžujte je tak, aby lícové strany listů či květů byly otočeny ke stěně misky. Díky tomu budou po zamrznutí vody vidět na vnější straně ledové mísy. Poté vložte do středu velké mísy misku menší.
Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku. Pokud menší misku nezafixujete na místo, voda ji při zamrzání vytlačí ven. Malou misku můžete pro jistotu ještě zatížit závažím nebo malou činkou.
Po zafixování misek dolijte prostor mezi jejich stěnami vodou. Lijte ji velmi opatrně a rostliny přitom průběžně upravujte. Pokud byste měli k dispozici průsvitné mísy, plastové nebo skleněné, bude se vám rostlinný materiál upravovat snadněji.
Takto připravené mísy dejte do mrazáku a nechte vodu dobře zmrznout. Z mrazáku ji vyndejte až těsně před servírováním, ať vám nezačne zbytečně brzy odtávat. Poté z hotové ledové mísy opatrně vyjměte malou pomocnou misku.
Pak velkou mísu s ledovým obsahem položte dnem vzhůru na talíř a polévejte ledovou vodou, dokud se i vnější mísa neoddělí. Pokud se vám nebude zdát povrch ledové mísy dostatečně hladký, můžete ho krátce opláchnout studenou vodou. Drsný povrch lehce odmrzne a získá tak vyšší lesk.
Hotovou ledovou mísu položte na podložku, která bude zachycovat odtávající vodu, která se časem začne z mísy uvolňovat. A můžete servírovat zmrzlinu nebo mísu naplnit ledem a chladit v ní šampaňské. Případně si jí užít jen jako dekorace, kterou můžete při současném mrazivém počasí posléze přesunout na zahradu, kde vám jistě ještě pár dní vydrží.