Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší kachna v Česku se nadívá lokšemi a zelím

aktualizováno 
Žebříček restaurací S.Pellegrino je zajímavý tím, že se nevěnuje jen „hóch“ podnikům, ale dokáže ocenit i poctivou českou hospodu. To je případ pražské restaurace U Bansethů, která je vyhlášená pečenou kachnou, kterou navíc prodávají za hříšně levných 99 korun za porci.

Jejich kachna je zvláštní tím, že se neservíruje s knedlíky. Nadívá se totiž bramborovými lokšemi naplněnými kysaným zelím. Když se kachna naporcuje, lokše poslouží jako příloha.

„Tato kachna se dělala u nás doma. A protože mám kachny rád, tak jsme je zavedli i u nás. Pivo taky vaříme, protože ho mám rád,“ dodává s neúprosnou logikou majitel restaurace Vladimír Bašta.

Fotogalerie

Jejich kachna vás prý nezlomí, neodpadnete, jako když si dáte porci s knedlíkem. „Kachny jedou i teď v létě, a to by si člověk řekl, že by si teplo zasloužilo nějaké lehčí jídlo. A navíc, když se lidi nenacpou knedlíkama, mají taky ještě místečko na nějaké to pivko navíc,“ říká majitel a zdá se, že má svůj koncept dokonale promyšlený.

Požádali jsme místního šéfkuchaře Jiřího Másla, aby nám ukázal, co s kachnou dělá od začátku až do konce. Nastrouháte vařené brambory, přidáte vajíčko a trochu mléka. Vytvarujete placky a opečete je nasucho.

Kachnu očistíte a teď se podívejte na video, jak Máslo kachnu nacpává. Na každou placku nabere kupičku zelí, smotá a strčí ji pěkně natěsno do břicha. To je vše. Pak ptáka jen posolíte, pokmínujete a podlijete. „Já kachnu podlévám mlékem, maso je pak křehčí,“ tvrdí Máslo.

Většinu času se kachna peče přiklopená na 180 °C, podléváte výpekem každých dvacet minut, na poslední čtvrthodinku ji kvůli barvě odkryjte. Celkově se doba pečení bude pohybovat kolem dvou hodin, záleží na velikosti kachny. „My používáme dvoukilové vodňanské,“ upřesňuje Bašta.

V restauraci se už dávno nepoužívají klasické trouby, ale konvektomaty. Když kachnu majitel dělá doma, strká do trouby litinový hrnec s vodou, aby se maso nevysušovalo a nahradil se tak proces, který v konvektomatu probíhá automaticky.

Autor:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.