Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší kachna v Česku se nadívá lokšemi a zelím

aktualizováno 
Žebříček restaurací S.Pellegrino je zajímavý tím, že se nevěnuje jen „hóch“ podnikům, ale dokáže ocenit i poctivou českou hospodu. To je případ pražské restaurace U Bansethů, která je vyhlášená pečenou kachnou, kterou navíc prodávají za hříšně levných 99 korun za porci.

Jejich kachna je zvláštní tím, že se neservíruje s knedlíky. Nadívá se totiž bramborovými lokšemi naplněnými kysaným zelím. Když se kachna naporcuje, lokše poslouží jako příloha.

„Tato kachna se dělala u nás doma. A protože mám kachny rád, tak jsme je zavedli i u nás. Pivo taky vaříme, protože ho mám rád,“ dodává s neúprosnou logikou majitel restaurace Vladimír Bašta.

Fotogalerie

Jejich kachna vás prý nezlomí, neodpadnete, jako když si dáte porci s knedlíkem. „Kachny jedou i teď v létě, a to by si člověk řekl, že by si teplo zasloužilo nějaké lehčí jídlo. A navíc, když se lidi nenacpou knedlíkama, mají taky ještě místečko na nějaké to pivko navíc,“ říká majitel a zdá se, že má svůj koncept dokonale promyšlený.

Požádali jsme místního šéfkuchaře Jiřího Másla, aby nám ukázal, co s kachnou dělá od začátku až do konce. Nastrouháte vařené brambory, přidáte vajíčko a trochu mléka. Vytvarujete placky a opečete je nasucho.

Kachnu očistíte a teď se podívejte na video, jak Máslo kachnu nacpává. Na každou placku nabere kupičku zelí, smotá a strčí ji pěkně natěsno do břicha. To je vše. Pak ptáka jen posolíte, pokmínujete a podlijete. „Já kachnu podlévám mlékem, maso je pak křehčí,“ tvrdí Máslo.

Většinu času se kachna peče přiklopená na 180 °C, podléváte výpekem každých dvacet minut, na poslední čtvrthodinku ji kvůli barvě odkryjte. Celkově se doba pečení bude pohybovat kolem dvou hodin, záleží na velikosti kachny. „My používáme dvoukilové vodňanské,“ upřesňuje Bašta.

V restauraci se už dávno nepoužívají klasické trouby, ale konvektomaty. Když kachnu majitel dělá doma, strká do trouby litinový hrnec s vodou, aby se maso nevysušovalo a nahradil se tak proces, který v konvektomatu probíhá automaticky.

Autor:




Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.