Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší kachna v Česku se nadívá lokšemi a zelím

aktualizováno 
Žebříček restaurací S.Pellegrino je zajímavý tím, že se nevěnuje jen „hóch“ podnikům, ale dokáže ocenit i poctivou českou hospodu. To je případ pražské restaurace U Bansethů, která je vyhlášená pečenou kachnou, kterou navíc prodávají za hříšně levných 99 korun za porci.

Jejich kachna je zvláštní tím, že se neservíruje s knedlíky. Nadívá se totiž bramborovými lokšemi naplněnými kysaným zelím. Když se kachna naporcuje, lokše poslouží jako příloha.

„Tato kachna se dělala u nás doma. A protože mám kachny rád, tak jsme je zavedli i u nás. Pivo taky vaříme, protože ho mám rád,“ dodává s neúprosnou logikou majitel restaurace Vladimír Bašta.

Fotogalerie

Jejich kachna vás prý nezlomí, neodpadnete, jako když si dáte porci s knedlíkem. „Kachny jedou i teď v létě, a to by si člověk řekl, že by si teplo zasloužilo nějaké lehčí jídlo. A navíc, když se lidi nenacpou knedlíkama, mají taky ještě místečko na nějaké to pivko navíc,“ říká majitel a zdá se, že má svůj koncept dokonale promyšlený.

Požádali jsme místního šéfkuchaře Jiřího Másla, aby nám ukázal, co s kachnou dělá od začátku až do konce. Nastrouháte vařené brambory, přidáte vajíčko a trochu mléka. Vytvarujete placky a opečete je nasucho.

Kachnu očistíte a teď se podívejte na video, jak Máslo kachnu nacpává. Na každou placku nabere kupičku zelí, smotá a strčí ji pěkně natěsno do břicha. To je vše. Pak ptáka jen posolíte, pokmínujete a podlijete. „Já kachnu podlévám mlékem, maso je pak křehčí,“ tvrdí Máslo.

Většinu času se kachna peče přiklopená na 180 °C, podléváte výpekem každých dvacet minut, na poslední čtvrthodinku ji kvůli barvě odkryjte. Celkově se doba pečení bude pohybovat kolem dvou hodin, záleží na velikosti kachny. „My používáme dvoukilové vodňanské,“ upřesňuje Bašta.

V restauraci se už dávno nepoužívají klasické trouby, ale konvektomaty. Když kachnu majitel dělá doma, strká do trouby litinový hrnec s vodou, aby se maso nevysušovalo a nahradil se tak proces, který v konvektomatu probíhá automaticky.

Autor:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.