Roztomilé kachně vykrmíte na pekáč za pár měsíců. Když nebude ochočené

  • 13
Vidina pečínky v nejlepší kvalitě bývá nejčastějším důvodem, proč si lidé pořizují několikadenní kachničky. „Nejsou tak náročné na přísun bílkovin jako kuřata a jakmile trochu odrostou, dobře se pasou. Zužitkování zelené hmoty je tedy bonus navíc,“ konstatuje Lenka Skoupá z Toulcova dvora.

Několikadenní kachňata jsou lákavá pro nízkou cenu, pořídíte je zhruba za 30 až 40 korun, i vcelku bezproblémovou péči. Snadno pro ně seženete krmnou směs. A zhruba za tři čtyři měsíce vám po dvoře mohou běhat kachničky zralé na pekáč. 

Podstatné ovšem je, abyste koupili mláďata, která jsou zdravá. Kachňata mají mít čisté lesklé oči bez výpotků, to samé platí i o zobáčku. Žádné zvíře by nemělo mít průjem, takže by mláďata měla mít čistý zadeček. 

„Důležitá je i stavba kostry, protože u těchto mláďat velmi často dochází při líhnutí za nízkých teplot k deformitám, především končetin. A tak je vhodné postavit kachně na pevnou podložku a podívat se, jestli stojí rovně a nemá křivé končetiny,“ radí Lenka Skoupá, koordinátorka pražské farmy na Toulcově dvoře.

Co se ideálního počtu týká, nezapomeňte, že kachna je hejnové zvíře. „Kachna není samotář, vyrůstat ve skupině je pro kachňata příjemnější, budou mnohem spokojenější a lépe vám i porostou,“ konstatuje odbornice.

Zajištění převozu malých kačenek domů a jejich životních potřeb je v podstatě stejné jako u kuřat (více o tom, jak tato mláďata vybírat a převážet, čtěte zde). V odchovně nesmí chybět zdroj tepla, což klidně může být lampička nebo žárovka shora, případně topná podložka. Nezapomeňte na vhodný zdroj čisté pitné vody uzpůsobený tak, aby kachňata vodu nemohla znečistit, a plné krmítko.

Kačenky potřebují nepřetržitý přístup k vodě. Současně je nutno zajistit, aby ji neznečistily.

Co se vody týká, jsou kachny vodní ptáci, s tím nic nenaděláte. „Pokud mohou do nějaké vody vlézt, tak to udělají, Proto je třeba jim častěji vyměňovat vodu, stejně jako promáčenou podestýlku,“ upozorňuje odbornice. „Jakmile mají kachňata zhruba pět šest týdnů a venku je kolem dvaceti stupňů, nefouká vítr a neprší, není problém je pustit ven na trávník. Pobyt venku je zocelí a budou dobře prospívat. V případě psího počasí je ale raději nechte doma, riziko podchlazení je příliš vysoké.“  

Pokud se chcete sami pustit do chovu a mít vlastní kačenky, je samozřejmě lepší pořídit si už dospělá zvířata a vlastní líheň. Že byste ovšem chovali kachny jako zdroj vajec do kuchyně, na to raději zapomeňte. „Chovatelé nosnějších kachních plemen sice občas nějaké to kachní vejce v kuchyni využijí, ale jinak jsou kachní vejce vyloučena z distribuce a nesmí se využívat ani pro veřejné stravování, kvůli vyššímu riziku nákazy salmonelou,“ vysvětluje Lenka Skoupá.   

Kachna jako mazlíček? Občas to tak dopadne

Drůbež většinou zrovna nepatří k typickým domácí mazlíčkům, ale občas to tak dopadne. Většinou tehdy, když se kachně vylíhne samotné a nemáte ani kvočnu s kuřaty, které byste osamocené kachňátko podstrčili na výchovu.

„Jakmile je člověk prvním tvorem, kterého si vtiskne, bere ho jako svoji matku a svůj vlastní druh, takže ho následuje. V dospělosti pak očekává, že si mezi lidmi najde i partnera a už není schopné přirozeně se začlenit do hejna. Pro člověka je to pak závazek na zbytek jejího života, to je třeba si uvědomit.“  A může jít o deset, patnáct i více let.        

Kachny jako domácí mazlíčky často chovají ti, kterým učarovali indičtí běžci. Považují je za natolik výjimečné, že v nich odmítají vidět pečeni:

13. června 2012

A jak si indický běžec poradí se slimáky? Podívejte se:  

3. září 2010