Kakaovník pravý (Theobroma cacao) | foto: Profimedia.cz

Kakaovník pravý (Theobroma cacao)

  • 0
Malý stromek s velkým využitím.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Kakao, nepostradatelná surovina pro výrobu čokolády, je významným vývozním produktem rozvojových zemí. Pro jeho zpracování je potřeba postupné čištění, pražení a drcení kakaových bobů na jemný kakaový prášek.

Popis: Kakaovník je menší stromek pocházející ze Střední Ameriky. Patří do čeledi lejnicovité. Dorůstá výšky 10 metrů. Střídavé tenké listy jsou na koncích zašpičatělé. Zajímavostí u kakaovníku je růst květů a plodů přímo z kmene popřípadě z větví (tato vlastnost se nazývá kauliflorie). Květ je bílý až narůžovělý. Plodem kakaovníku je asi 20 centimetrů dlouhý lusk, který je měkký a pevný, vnitřek je vyplněn žlutou dření ve které jsou vedle sebe usazena oválná semena, která se nazývají kakaové boby.

Stanoviště: Kakaovník se pěstuje v úrodné půdě se slunečným podnebím chráněným před větrem.

Výskyt: Tento strom roste v tropických oblastech po celém světě. Největší část (asi 70%) je však na africkém kontinentu. U nás je k vidění pouze v botanických zahradách a sklenících. Bohužel však bez úrody.

Léčivé účinky: Kakaovník má využití především jako pochoutka, z léčebného hlediska je vhodný proti průjmu. Díky vysokému obsahu tuku je zevně vhodný na popraskané rty a při zánětech kůže. Je prokázáno, že kakao má povzbuzující účinky díky množství theobrominu.

Období květu: Kvete po celý rok. Květ se rozvíjí v odpoledních až večerních hodinách.

Ohrožení: Není vážně ohrožen. Jediné komplikace jsou ve spojení s užíváním pesticidů.