Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kakost maličký (Geranium pusillum)

  19:07aktualizováno  19:07

Kakost maličký | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny:  Kakost je jednoletá až dvouletá rostlina. Má bohatě větvenou, 20 – 30 cm dlouhou, hustě chlupatou lodyhu. Její lodyžní listy jsou obvykle vstřícné, přisedlé s chlupatou čepelí. Květy jsou uspořádány do dvoukvětých vidlanů, 3 – 4 cm dlouhé červenofialové okvětní lístky.
gal
Stanoviště: Najdeme ho na světlých až pohostinných stanovištích. Roste na rumištích, trávnících, v zahradách a parcích. Vyhledává slabě kyselé a na živiny bohaté půdy. Někdy i kamenité nebo písčité. Velmi často se s ním setkáme na sídlištních trávnících.

Výskyt: V ČR se vyskytuje zejména v nižších oblastech a v lesných, především v Moravskoslezském kraji. V Evropě se s ním setkáme hlavně ve Skotsku a na Kavkaze.

Období květu: Kvete od května do listopadu.

Ohrožení:  Kakost není ohrožená rostlina, ale jeho příbuzný kakost krvavý patří mezi ohrožené rostliny (C4)!





Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.