Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Asii se učí vařit zadarmo, v Česku exceluje. S vlastní restaurací nespěchá

  20:44aktualizováno  20:44
Kuchařka Kamu byla hostem našeho on-line rozhovoru. I když má hodně příznivců, kteří by ji rádi viděli v její restauraci, rázně to odmítá. V jejím věku je ještě čas spíše na sbírání zkušeností. Vaření je jejím životem a tvrdí, že když se někdy vdá, tak za někoho, kdo pochopí, že na jídlo myslí pořád.

Kamura ví, že se jí i očima. | foto: Kamila Rundusová

Má už 12 tisíc facebookových fanoušků, potenciálních štamgastů, kteří nepřestávají sledovat, co dělá. Kdyby si otevřela restauraci, musela by mít dozajista plno. Je zbytečné popisovat celou její dobrodružnou cestu životem, je to na její věk poměrně dlouhé čtení.

Odpovědi hosta

Zcestovalá kuchařka Kamu odpovídala on-line. Otázky a odpovědě najdete ZDE.

Její životopis připomíná skok ze skály s nejistým dopadem. Kupodivu se jí však většinou podaří otevřít padák a vynořit se s typickým úsměvem, jakoby se ptala: No co koukáte, milánkové.

Kamu zatím nemá vlastní restauraci, ale když je doma, pořádá kurzy vaření a degustace v restauracích, které chtějí hostům nabídnout nějakou zvláštnost. „Taky píšu knížku a do toho natáčíme,“ popisuje své aktivity. Podrobnosti o knížce zatím tají, ale dá se odhadnout, že by to mohla být kuchařka spojená s cestopisem.

Fotogalerie

Čtenáře Vláďu zajímaly hygienické standardy v Asii. „Velké množství českých hospod mají kuchyně zdaleka horší. Ve Vietnamu mě překvapilo, že ačkoliv krájí maso pomalu na zemi, všechno je čisté a Vietnamci si na rozdíl od českých kuchařů před každou úpravou jídla umyjí ruce. V Thajsku jsem se setkala i s horšími podmínkami, ale nebyly nijak zvlášť markantní. Opět když to srovnám s některými českými podniky,“ odpovídá Kamu.

Kamu odmítá, že by z ní byla mediální pozérka. „Já si to navzdory tomu všemu, co dělám, docela užívám. Myslím, že na rozdíl od ostatních pozérů mám rozhodně co nabídnout. Baví mě to,“ oponuje.

Do diskuse se zapojil i čtenář Petr: „Jsem vařící hoteliér, takže má komunikace u pánví probíhá něco jako diskuse, oni mi ukáží své a já zase to naše. Musím říci, že to má vždy úspěch, úctu i obdiv, což jsou vlastnosti jim vlastní.“ Kamu přizvukuje a souhlasí. „Od toho jsou stáže. Proto jsou i neplacené, beru to tak, že se něco přiučím a mnohé zase naučím já naopak.“

Svou vlastní restauraci Kamu zatím neplánuje. „Myslím, že v 25 letech by člověk o vlastní restauraci neměl ani přemýšlet. Přede mnou je ještě hodně dlouhá cesta plná sbírání zkušeností na cestách. To je vlastně to, co mě teď baví nejvíce a přijde mi škoda to utnout,“ vysvětluje.

Jak cestovala

Prakticky ihned po absolvování hotelové školy se v devatenácti letech a bez znalosti angličtiny vypravila na Nový Zéland, vystřídala několik restaurací, naučila se anglicky a několik národních kuchyní - podle toho, kde zrovna pracovala. Časem se vypracovala na zástupce šéfkuchaře a přes Austrálii a Čínu to otočila směrem domů.

Ve Vietnamu se spřátelila se známým thajským šéfkuchařem Wuttisakem Wuttiampornem, který jí, když viděl to nadšení a zaujetí, nabídl možnost stáže v jedné ze svých restaurací LeWinch Phuket v Lagoon Marina na východní části ostrova Phuket. Práce v restauraci Jamieho Olivera v Londýně byla v podstatě jen epizodkou, protože jí učarovala asijská kuchyně. Na jaře si proto udělala stáž ve Vietnamu a teď se vrátila z kuchařského pobytu v Thajsku. Vyjíždí vždycky jen tak s batohem a bydlí u šéfkuchaře, který ji zasvěcuje do tajů svého umění. Pomáhá tam několik týdnů zadarmo a vrací se obohacena o vědomosti, které jí žádná škola nemůže dát.

Do parády si ji vzal thajský kuchař Sany, který se rozhodl, že to vezme od podlahy. Místo koukání pod ruce se Kamu jako první věc učila nakupovat suroviny na trzích. Takto od základů a s dohledem rodilého kuchaře. Co Kamu zažívala, mohli ostatně její fanoušci den za dnem sledovat na její facebookové stránce Kamu´s Mise en Place (pro kuchaře je to výraz pro organizaci a přípravu před samotným vařením, která je pro výsledné jídlo stejně důležitá jako samotný proces). Kamu totiž nejen ráda vaří, ale stejně tak ráda fotí a píše.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.