▶ Kančí závitek s kuskusem. Chuť, která zlomí váš odpor ke zdravé výživě - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kančí závitek s kuskusem. Chuť, která zlomí váš odpor ke zdravé výživě

Kombinovat zvěřinu se zdravým kuskusem je poněkud odvážné. Šéfkuchař Marek Svoboda nás přesvědčil, že je tato kombinace výborná. Specifickou chuť kančího nezabijete horou těžké přílohy.
–:–– / –:––Kančí závitek s italskou pancettou a kuskusem | (3:03) | video: iDNES.cz

Použijete kančí plecko, obchodů se zvěřinou je už naštěstí hodně, takže není problém sehnat maso i mimo sezonu, navíc se zárukou zdravotní nezávadnosti. Navíc nepatří k nejdražším druhům, kilo seženete do dvou stokorun.

Budete potřebovat

  • kančí plec
  • pancetta
  • řapíkatý celer
  • kuskus
  • šalotka
  • červené víno
  • vývar
  • sůl, pepř
  • máslo, olivový olej

Závitek prokládejte jen italskou pancettou, slanina divočákovi pomůže, používá se obecně u každé zvěřiny, v případě rolády je logické zavinovat ji místo protýkání. Šťávu závitku dá i troška řapíkatého celeru.

Základem je plecko pořádně kuchyňsky připravit, pořádně naklepat, aby vznikl dlouhý plochý pruh masa, který pak osolíte a opepříte, obložíte pancettou a přidáte kousky celeru a pevně zavinete a převážete kuchyňským provázkem.

"Poválejte" roládku na rozpálené pánvi, pak vložte do hrnce a do třetiny výšky masa podlijte vývarem. "Pečte jen na 160 °C zhruba dvě hodiny," radí Marek Svoboda, který má u společnosti Bidvest na starosti školení kuchařů při přípravě zvěřiny.

Mezitím máte spoustu času připravit si zbytek. Na olivovém oleji si lehce nechejte zesklovatět šalotku, zalijte červeným vínem a trochou vývaru. Přidejte dvě nebo tři špetičky hnědého cukru a nechte vyvařit a už mimo var nakonec přidejte kostičku másla, které vzniklou omáčku zahustí.

Paralelně s tím si můžete připravit i kuskus. Základem je nepřipravovat kuskus ve vodě, ale použít vývar. Ten přiveďte k varu, pak přidejte kuskus, promíchejte, přiklopte a nechte 15 minut odstát. Nakonec kuskus zjemněte máslem.

Ke zdobení si připravte zbylou pancettu, nakrájejte ji na kousky, na pánvi orestujte i s řapíkatým celerem a můžete podávat.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025