Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konec čajových pytlíků? Brit představil čajostroj na kapsle

aktualizováno 
Brit Edward Bruner představil přístroj, ve kterém se lístky čaje louhují ve vodě rotací. Podle výsledků jeho experimentů se čaj připraví za polovic času v porovnání s ohřevem vody ve varné konvici a louhováním sáčku. Stroj má jedinou vadu: měl by stát jako několik tisíc čajových sáčků.

Kapsle pro ideální a rychlou přípravu čaje | foto: SWNS.com

Kapslovou mánii právě prožívá celý svět v podobě kávového šílenství. Výrobci kávovarů nás po koupi přístroje nutí kupovat drahé kapsle, jedna porce vychází podle výrobce kolem desetikoruny.

Čajový sáček

První čajové sáčky byly ručně šity z hedvábí a patenty na ně jsou již z roku 1903.

Komerčně se začaly úspěšně využívat v následujícím roce, kdy je Thomas Sullivan z New Yorku začal vyvážet do celého světa. Moderní sáčky se vyrábí z levnějších papírových vláken.

Zdroj: Wikipedia

Kolektiv pracovníků společnosti Cambridge Consultants vedená Edwardem Brunerem představil přístroj, který nadzvedne mandle čajovým tradicionalistům, pro které je správná příprava čaje svátkem, potěšením a vděčným objektem diskusí. A určitě poukážou na fakt, že zaplatit 150 liber (asi 4 700 Kč) je jako utratit za tisíce běžných sáčků s čajem.

"Zatímco systémy pro kávu v posledním desetiletí prodělaly rychlý vývoj, vaření čaje se už po desetiletí nezměnilo. Proto cítíme příležitost provést změnu i v této kategorii," tvrdí Bruner. Podle něj ladili systém pro lístky černého čaje, ale vidí možnost uplatnit přístroj i pro ovocné čaje a další teplé nápoje. O ceně za jednotlivé porce se vynálezce nezmiňuje, pouze tvrdí, že se bude lišit podle druhu použitého čaje.

Stroj funguje tak, že se kapsle ponořená do horké vody začne prudce otáčet, voda získá od čaje aroma. Celý proces trvá dvě minuty, což trvá kratší dobu než při klasické přípravě v konvici. Navíc by z přístroje měl téct čaj, který nenechává na patře zbytečně hořkou pachuť. Podle Brennera je to výsledek dlouhých výzkumů, které umožnily skutečně ideální přípravu.

Koupili byste si podobný přístroj?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. prosince 2012. Anketa je uzavřena.

Ne 1793
Ano 322
Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.