Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konec čajových pytlíků? Brit představil čajostroj na kapsle

aktualizováno 
Brit Edward Bruner představil přístroj, ve kterém se lístky čaje louhují ve vodě rotací. Podle výsledků jeho experimentů se čaj připraví za polovic času v porovnání s ohřevem vody ve varné konvici a louhováním sáčku. Stroj má jedinou vadu: měl by stát jako několik tisíc čajových sáčků.

Kapsle pro ideální a rychlou přípravu čaje | foto: SWNS.com

Kapslovou mánii právě prožívá celý svět v podobě kávového šílenství. Výrobci kávovarů nás po koupi přístroje nutí kupovat drahé kapsle, jedna porce vychází podle výrobce kolem desetikoruny.

Čajový sáček

První čajové sáčky byly ručně šity z hedvábí a patenty na ně jsou již z roku 1903.

Komerčně se začaly úspěšně využívat v následujícím roce, kdy je Thomas Sullivan z New Yorku začal vyvážet do celého světa. Moderní sáčky se vyrábí z levnějších papírových vláken.

Zdroj: Wikipedia

Kolektiv pracovníků společnosti Cambridge Consultants vedená Edwardem Brunerem představil přístroj, který nadzvedne mandle čajovým tradicionalistům, pro které je správná příprava čaje svátkem, potěšením a vděčným objektem diskusí. A určitě poukážou na fakt, že zaplatit 150 liber (asi 4 700 Kč) je jako utratit za tisíce běžných sáčků s čajem.

"Zatímco systémy pro kávu v posledním desetiletí prodělaly rychlý vývoj, vaření čaje se už po desetiletí nezměnilo. Proto cítíme příležitost provést změnu i v této kategorii," tvrdí Bruner. Podle něj ladili systém pro lístky černého čaje, ale vidí možnost uplatnit přístroj i pro ovocné čaje a další teplé nápoje. O ceně za jednotlivé porce se vynálezce nezmiňuje, pouze tvrdí, že se bude lišit podle druhu použitého čaje.

Stroj funguje tak, že se kapsle ponořená do horké vody začne prudce otáčet, voda získá od čaje aroma. Celý proces trvá dvě minuty, což trvá kratší dobu než při klasické přípravě v konvici. Navíc by z přístroje měl téct čaj, který nenechává na patře zbytečně hořkou pachuť. Podle Brennera je to výsledek dlouhých výzkumů, které umožnily skutečně ideální přípravu.

Koupili byste si podobný přístroj?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. prosince 2012. Anketa je uzavřena.

Ne 1793
Ano 322
Autor:




Nejčtenější

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.