Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do bramboráku z Valašska přidáte zelí. Kapušník vydá za oběd či večeři

aktualizováno 
Poctivá domácí rodinná večeře či oběd za padesátikorunu je v případě jídla z brambor a zelí stále ještě reálná. Ale musíte si to na přípravě odpracovat.

Základem valašského kapušníku jsou brambory, zelí a dvě vajíčka. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Brambory a zelí se dříve téměř každoročně urodily i v tom nejchudším kraji, proto mají v lidových receptech nezastupitelné místo. Dnes už to taková láce není, ale pořád z nich relativně levné jídlo, tradiční specialitu z Valašska a moravského Slezska, pro rodinu pořídíte. Pokud jste masožravci, pak můžete tento pokrm vyzkoušet i jako výbornou přílohu k různým pečeným masům.

Základ tvoří těsto jako na bramborák, ale spařuje se horkým mlékem. Brambory je ovšem nutné nastrouhat na nudličky, nikoliv na kaši, a slít z nich přebytečnou vodu. Nepotřebujete žádné zvláštní ingredience, jen ty základní, a odměnou za snažení vám bude plný pekáček bramboráku se zelnou náplní.

Valašský kapušník krok za krokem

Potřebovat budete půlku středně velké hlávky zelí, 500 ml vody, sůl, dvě lžíce sádla (z toho jednu na vytření pekáčku), půl lžičky pepře a lžičku kmínu; na těsto 1,5 kg brambor, dvě vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky a 500 ml mléka. 

Ingredience potřebné na valašský kapušník: hlávkové zelí, brambory, vejce, sůl,...
Zelí zbavené košťálu a nakrájené na nudličky v kastrolu osolte, zalijte vodou a...
Z uvařeného zelí slijte vodu, přidejte k němu lžíci sádla, dle chuti sůl, mletý...

Hlávku zelí rozdělte na čtvrtiny, z každého dílu vykrojte košťál a pokrájejte  je nebo nakrouhejte. Zelí v kastrolu osolte, přilijte vodu a nechte asi 20 minut dusit. Až bude měkké, dochuťte jej solí, pepřem a lžící sádla. 

Brambory jemně nastrouhejte, slijte z nich vodu, přidejte vejce, sůl, hladkou...
V kastrolku svařte mléko a bramborové těsto s ním přelijte a spařte. Opět vše...
Na dno pekáčku vytřeného zbytkem sádla nalijte polovinu připraveného...

Než zelí změkne, připravte si těsto. Oloupané brambory nastrouhejte na jemné nudličky, slijte z nich vodu, kterou pustily, přidejte vejce, sůl, hladkou mouku a vše promíchejte. Pak v kastrolku svařte mléko, bramborové těsto jím spařte a směs opět důkladně promíchejte.

Do pekáčku vytřeného lžící sádla nalijte polovinu připraveného těsta a přidejte uvařené, ochucené a scezené zelí. Vrstvu náplně zakryjte druhou polovinou bramborového těsta, povrch urovnejte a vložte vše do trouby vyhřáté na 190 oC. Kapušník pečte asi 40 až 50 minut dozlatova, podávejte rozdělený na řezy.

Další recepty a tipy na vyzkoušená jídla najdete vždy v aktuálním čísle měsíčníku Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.