Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do bramboráku z Valašska přidáte zelí. Kapušník vydá za oběd či večeři

aktualizováno 
Poctivá domácí rodinná večeře či oběd za padesátikorunu je v případě jídla z brambor a zelí stále ještě reálná. Ale musíte si to na přípravě odpracovat.

Základem valašského kapušníku jsou brambory, zelí a dvě vajíčka. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Brambory a zelí se dříve téměř každoročně urodily i v tom nejchudším kraji, proto mají v lidových receptech nezastupitelné místo. Dnes už to taková láce není, ale pořád z nich relativně levné jídlo, tradiční specialitu z Valašska a moravského Slezska, pro rodinu pořídíte. Pokud jste masožravci, pak můžete tento pokrm vyzkoušet i jako výbornou přílohu k různým pečeným masům.

Základ tvoří těsto jako na bramborák, ale spařuje se horkým mlékem. Brambory je ovšem nutné nastrouhat na nudličky, nikoliv na kaši, a slít z nich přebytečnou vodu. Nepotřebujete žádné zvláštní ingredience, jen ty základní, a odměnou za snažení vám bude plný pekáček bramboráku se zelnou náplní.

Valašský kapušník krok za krokem

Potřebovat budete půlku středně velké hlávky zelí, 500 ml vody, sůl, dvě lžíce sádla (z toho jednu na vytření pekáčku), půl lžičky pepře a lžičku kmínu; na těsto 1,5 kg brambor, dvě vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky a 500 ml mléka. 

Ingredience potřebné na valašský kapušník: hlávkové zelí, brambory, vejce, sůl,...
Zelí zbavené košťálu a nakrájené na nudličky v kastrolu osolte, zalijte vodou a...
Z uvařeného zelí slijte vodu, přidejte k němu lžíci sádla, dle chuti sůl, mletý...

Hlávku zelí rozdělte na čtvrtiny, z každého dílu vykrojte košťál a pokrájejte  je nebo nakrouhejte. Zelí v kastrolu osolte, přilijte vodu a nechte asi 20 minut dusit. Až bude měkké, dochuťte jej solí, pepřem a lžící sádla. 

Brambory jemně nastrouhejte, slijte z nich vodu, přidejte vejce, sůl, hladkou...
V kastrólku svařte mléko a bramborové těsto s ním přelijte a spařte. Opět vše...
Na dno pekáčku vytřeného zbytkem sádla nalijte polovinu připraveného...

Než zelí změkne, připravte si těsto. Oloupané brambory nastrouhejte na jemné nudličky, slijte z nich vodu, kterou pustily, přidejte vejce, sůl, hladkou mouku a vše promíchejte. Pak v kastrolku svařte mléko, bramborové těsto jím spařte a směs opět důkladně promíchejte.

Do pekáčku vytřeného lžící sádla nalijte polovinu připraveného těsta a přidejte uvařené, ochucené a scezené zelí. Vrstvu náplně zakryjte druhou polovinou bramborového těsta, povrch urovnejte a vložte vše do trouby vyhřáté na 190 oC. Kapušník pečte asi 40 až 50 minut dozlatova, podávejte rozdělený na řezy.

Další recepty a tipy na vyzkoušená jídla najdete vždy v aktuálním čísle měsíčníku Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

ZÁKLADNÍ ŠKOLA BOHUTÍN - Vladimíra Melicharová
Učitel/ka německého jazyka nejlépe s kombinací s dějepisem nebo zeměpisem ZŠ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA BOHUTÍN - Vladimíra Melicharová
Středočeský kraj
nabízený plat: 22 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.