Základem valašského kapušníku jsou brambory, zelí a dvě vajíčka.

Základem valašského kapušníku jsou brambory, zelí a dvě vajíčka. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Do bramboráku z Valašska přidáte zelí. Kapušník vydá za oběd či večeři

  • 12
Poctivá domácí rodinná večeře či oběd za padesátikorunu je v případě jídla z brambor a zelí stále ještě reálná. Ale musíte si to na přípravě odpracovat.

Brambory a zelí se dříve téměř každoročně urodily i v tom nejchudším kraji, proto mají v lidových receptech nezastupitelné místo. Dnes už to taková láce není, ale pořád z nich relativně levné jídlo, tradiční specialitu z Valašska a moravského Slezska, pro rodinu pořídíte. Pokud jste masožravci, pak můžete tento pokrm vyzkoušet i jako výbornou přílohu k různým pečeným masům.

Základ tvoří těsto jako na bramborák, ale spařuje se horkým mlékem. Brambory je ovšem nutné nastrouhat na nudličky, nikoliv na kaši, a slít z nich přebytečnou vodu. Nepotřebujete žádné zvláštní ingredience, jen ty základní, a odměnou za snažení vám bude plný pekáček bramboráku se zelnou náplní.

Valašský kapušník krok za krokem

Potřebovat budete půlku středně velké hlávky zelí, 500 ml vody, sůl, dvě lžíce sádla (z toho jednu na vytření pekáčku), půl lžičky pepře a lžičku kmínu; na těsto 1,5 kg brambor, dvě vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky a 500 ml mléka. 

Ingredience potřebné na valašský kapušník: hlávkové zelí, brambory, vejce, sůl,...
Zelí zbavené košťálu a nakrájené na nudličky v kastrolu osolte, zalijte vodou a...
Z uvařeného zelí slijte vodu, přidejte k němu lžíci sádla, dle chuti sůl, mletý...

Hlávku zelí rozdělte na čtvrtiny, z každého dílu vykrojte košťál a pokrájejte  je nebo nakrouhejte. Zelí v kastrolu osolte, přilijte vodu a nechte asi 20 minut dusit. Až bude měkké, dochuťte jej solí, pepřem a lžící sádla. 

Brambory jemně nastrouhejte, slijte z nich vodu, přidejte vejce, sůl, hladkou...
V kastrolku svařte mléko a bramborové těsto s ním přelijte a spařte. Opět vše...
Na dno pekáčku vytřeného zbytkem sádla nalijte polovinu připraveného...

Než zelí změkne, připravte si těsto. Oloupané brambory nastrouhejte na jemné nudličky, slijte z nich vodu, kterou pustily, přidejte vejce, sůl, hladkou mouku a vše promíchejte. Pak v kastrolku svařte mléko, bramborové těsto jím spařte a směs opět důkladně promíchejte.

Do pekáčku vytřeného lžící sádla nalijte polovinu připraveného těsta a přidejte uvařené, ochucené a scezené zelí. Vrstvu náplně zakryjte druhou polovinou bramborového těsta, povrch urovnejte a vložte vše do trouby vyhřáté na 190 oC. Kapušník pečte asi 40 až 50 minut dozlatova, podávejte rozdělený na řezy.

Další recepty a tipy na vyzkoušená jídla najdete vždy v aktuálním čísle měsíčníku Knihovnička Recepty.