Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Karambola je podobně jako rebarbora skvělá, ale nesmíte to s ní přehnat

aktualizováno 
Pro nás exotickou karambolu poznáte podle průřezu typického hvězdicovitého tvaru a voskově lesklé slupky. Při výběru si dávejte pozor, aby nebyla moc potlučená. Ideálně by podle šéfkuchaře Petra Stádníka měla mít žlutozelenou barvu.

Než začnete karambolu příčně porcovat na plátky, odstraňte obyčejnou škrabkou silnější slupku na žebrech - tedy v podstatě z cípů hvězdy, jak to ukazuje šéfkuchař na videu.

Fotogalerie

Karambola se v kuchyni používá především na dekoraci, ať už jde o nápoje, dorty, poháry, či další dezerty, přidává se i do exotických ovocných salátů. Šťavnatá sladkokyselá chuť dužniny, způsobená vysokým obsahem šťavelanů, ve směsi ideálně doplňuje chuť ostatního ovoce. Karambola má nízký obsah cukru a tělu dodá vitamin C, vápník, hořčík, železo a fosfor.

Ale pozor, právě kvůli poměrně vysokému obsahu kyseliny šťavelové (ta je například i v rebarboře) by se karambola měla pojídat jen v malém množství, protože nadměrná konzumace může způsobit až otravu. Lidé s onemocněním ledvin by se jí měli spíše vyhnout.

Autor:




Hlavní zprávy

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.