Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Karas obecný

  0:30aktualizováno  0:30
Hojná kaprovitá ryba s vysokým tělem obývající teplé stojaté vody a pověstná svou odolností.

Karas obecný | foto: profimedia.cz

latinsky: Carassius carassius
řád: Máloostní
čeleď: Kaprovití
délka života: 10 let
běžná velikost: 15-30 cm maximálně 45 cm

Znaky

Vysoké, zavalité, ze stran zploštělé tělo, ústa bez vousků. V postranní čáře 31 - 55 velkých šupin. V obloukovité hřbetní ploutvi je 17 - 25 paprsků. První paprsek je měkký, ohebný a na zadní straně jen slabě pilovitý. Hřbet je zbarven dohněda se zeleným leskem. Boky jsou světlejší žlutohnědé a břicho žluté až špinavě bílé barvy. Na kořeni ocasu je tmavá skvrna.

Výskyt

Převážně mělčiny a vegetací zarostlá slepá ramena a zátoky dolních toků řek či nížinných jezer. Areál rozšíření sahá od Anglie přes severovýchodní Francii až po Kaspicné moře. Vyskytuje se i ve Španělsku, kde byl na několika místech vysazen. Nevyskytuje se v Severských zemích a nejjižnějších částech Evropy.

Potrava

Všežravec. Vodní rostlinstvo, plankton, zvířena dna, zejména larvy pakomárů a jepic. V místech s nedostatkem potravy karasi zakrňují.

Návnada a náčiní

Masné červi, hnojáky, bílé pečivo. Náčiní doporučujeme feeder pruty, plavačkové pruty střední akce.

Způsob života

Nejpřizpůsobivější kaprovitá ryba, která snese velké znečištění vody stejně jako nedostatek kyslíku, přežije i krátkodobé zamrznutí ledu. V chladných zimách se zahrabává do bahna a upadá do jakéhosi zimního spánku. V bahně přežívá i vysychání tůní a slouží v době letních veder. Tře se na jaře od května do června v hejnech na mělčinách s bohatými porosty vodní vegetace.





Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.