Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pohlreich povýšil obyčejný karbanátek na atraktivní lahůdku

aktualizováno 
Mleté maso patří po křidýlkách k nejoblíbenějším surovinám pro grilování. Televizní šéf ukazuje, jak ho pojmout tak, aby se místo obvyklé hromady karbošů na talíři podávalo tak noblesně, že by se za něj nestyděla ani jeho restaurace.

Vím to, protože jsem se byl při natáčení přesvědčit, zda ta jídla nevypadají dobře jen na obrazovce, ale jestli také skvěle chutnají. Na můj vkus Zdeněk Pohlreich málo solí, ale to už si může každý přizpůsobit podle svého.

V aktuálním díle grilovací show ukáže přípravu z mletého jehněčího. To je pro běžného zákazníka dost velký luxus. Pohlreich vychází se své praxe, kdy se dostane k celému jehněti a potřebuje ho zpracovat do posledního kousku.

Pro nás běžné strávníky je ale tento díl poučný v tom, že i obyčejný karboš lze s trochou fantazie naservírovat tak, že z obyčejného uděláte chutné a zároveň pro oko atraktivní jídlo.

Na pánvi nechte nasucho opražit nové koření, římský kmín a kardamon. "Když to necháte opražit, dobře se z koření uvolní aroma," radí Pohlreich. Mezitím si do hmoždíře dejte trochu kurkumy, trochu mletého zázvoru. "A dám tam malinko opravdického šafránu. Pozor, to je drahý špás," varuje.

Opražením se koření rozvoní.

Opražením se koření rozvoní.

Namelte si plecko nebo žebra.

Namelte si plecko nebo žebra.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Až začne koření na pánvi malinko prskat, přidáte ho do hmoždíře a vše pořádně rozetřete. "Čerstvě umleté koření je stokrát lepší než jakákoliv průmyslově vyráběná směs. Za minutku to máte hotové a výsledek je nesrovnatelný," radí.

Na karbanátky si Pohlreich umlel kousek plecka. "Ale mohou to být i žebra, to nevadí, hlavně aby to maso nebylo příliš tučné," říká. Osolíte, opepříte, přidáte rozemleté koření z hmoždíře a pořádně zpracujete, aby se karbanátky nerozpadaly, zvlášť když už se nepřidávají žádná další pojiva.

Zdeněk Pohlreich nerad ochutnává syrové maso. Proto si raději udělá "malého cvičného karbanátka". Podle něj tak i lépe odhadnete, co udělá tepelná úprava s výslednou chutí.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

"Zdéňa" se nezapomene pochválit a může se proto s namočenýma rukama pustit do tvarování karbanátků. Maso nechá hodinku v lednici odležet.

Mezitím, co se maso griluje, pustí se do omáčky. Smíchá jogurt, trochu olivového oleje, namele barevný pepř, přidá sůl. Aby to hezky čerstvě vonělo, naseká si kopr s mátou. "Nesnažte se z toho udělat řezanku. V těchto omáčkách je fantastické, když si kousnete do čerstvé bylinky, udělá to daleko větší chuťový efekt, než když to máte napadrť," přidává svoji zkušenost.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Kuchař do omáčky přidá i šťávu z citronu a nakonec přidá nakrájenou červenou cibulku. Teď je čas na ochutnání a případné dokořenění solí a pepřem, doladění konzistence přidáním kapky olivového oleje. Nechejte to pět deset minut proležet. Cibulka změkne, zjemní se její chuť a zároveň se spojí s ostatními chutěmi.

Tím přípravy vrcholí. Nakrájejte si na kostičky rajčata, posolte a opepřete, nechejte odležet. Na grilu nechte ohřát arabský chléb. "A teď to musí jít rychle, studené jehněčí není žádná velká hitparáda," tvrdí Pohlreich.

Na chleba rozloží kosek salátu od srdíčka, na to rajčata, karbanátek a nahoru omáčku. Nakonec se porce chleba přehne do "korýtka" a můžete podávat. Oproti klasice je to sice o chlup práce navíc, ale všechno se to stihlo během grilování masa a konečný výsledek je naprosto neporovnatelný.

Grilovací show Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family.

Autor:




Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.