Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: I mleté maso může chutnat jako z ráje. Karbanátky po italsku

aktualizováno 
Říkejte tomu čufty, burgry nebo sekaná, chutnat to bude pořád skvěle. Aby ne, vzhledem k použitým ingrediencím a oblíbenému a osvědčenému receptu italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho od jeho babičky Zairy.

Potřebovat budete 0,5 kg telecího mletého masa, případně ho namíchejte jako Ital půl napůl s hovězím. Dále 4 rajčata, řapíkatý celer, jarní cibulku, mrkev, 1 vejce, parmazán, chemicky neošetřený citron nebo citronovou kůru, listovou petržel, čerstvou bazalku, panenský olivový olej, mořskou sůl a jemně mletou strouhanku.

Polpettone di nonna Zaira krok za krokem

Rajčata  nakrojte do křížku a vhoďte do vařící vody.
Řapíkatý celer pokrájejte na kousky.
Veškerou pokrájenou zeleninu přidejte do hrnce k rajčatům a nechte zhruba 20...

Sekaná babičky Zairy je chuťově úžasná záležitost, při jejíž přípravě je potřeba začít omáčkou. Takže si nejprve dejte na 20 minut vařit celá rajčata, kterým pouze nakrojte slupku, a jarní cibulku a řapíkatý celer s mrkví, pokrájené na kousky.

Maso můžete použít buď telecí, nabo ho napůl smíchat s hovězím jako šéfkuchař...
K mletému masu přidejte celé vajíčko.
Směs masa s dalšími ingredincemi pořádně promíchejte...

K mletému masu mezitím přidejte celé vajíčko a strouhaného parmazánu podle chuti, záleží na vás, nakolik výrazně ho chcete cítit. Směs zakápněte olivovým olejem, dochuťte strouhanou citronovou kůrou a špetkou soli a promíchejte.

Přidejte i nasekanou petrželku.
Výsledná hmota by měla být natolik pevná, aby šla pěkně tvarovat...
Hotové šišky nebo placičky obalte ve strouhance.

Nezapomeňte přidat také nasekanou petrželku a nakonec i trošku strouhanky (jednu dvě lžíce), abyste vypracovali poměrně pevnou hmotu. Z té vytvořte šišky nebo bochánky a obalte je v malém množství strouhanky.

Karbanátky otáčejte, ať jsou rovnoměrně opečené ze všech stran.
Karbanátky otáčejte, ať jsou rovnoměrně opečené ze všech stran.
Přebytečný tuk z opečeného masa nechte vsáknout do kuchyňského ubrousku.

Hotové bochánky můžete nechat chvíli odležet nebo je rovnou opečte na vhodném rostlinném oleji do zlatova a do křupava. Pak je osušte v kuchyňském ubrousku od přebytečného tuku. Už jen dokončíte omáčku.

Zelenina by měla být cca za 20 minut dostatečně povařená.
Z vařeného rajčete vymačkejte přebytečnou vodu a vhoďte ho do pasírky.
Vařenou zeleninu propasírujte do skleněné misky.

Vařenou zeleninu přendejte do pasírky a propasírujte. Chcete-li mít omáčku jemnější, vařená rajčata oloupejte (fígl na loupání rajčat najdete zde). Nakonec omáčku dochuťte panenským olivovým olejem a solí a můžete servírovat.

(Chcete-li vyzkoušet rajčatové sugo se zlatavou cibulkou, recept je zde.) 

Sugo nalijte na talíř...
...na omáčku sugo na talíři přikápněte trochu olivového oleje, přidejte pár...

Karbanátky servírujte na omáčku zakápnutou panenským olivovým olejem a posypanou čerstvými lístky bazalky. 

Emanuelův tip: Karbanátky strčte mezi dva chleby

Manu si tyto karbanátky podle své babičky rád připravuje jako bochánky, které použije pro naplnění sendviče. Jednoduše je položí na chleba, zakápne olejem, přistrouhá parmazán, přiklopí druhým chlebem a užívá si úžasné chuti.

Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které...
Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které...

Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které použije jako náplň sendviče. Přistrouhá trochu parmazánu, zakápne olivovým olejem a "italský burger" je na světě.

Tento a další italské recepty se můžete naučit při sledování posledního dílu pořadu Léto s Italem v úterý večer na televizi Prima family. 

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.