VIDEO: I mleté maso může chutnat jako z ráje. Karbanátky po italsku

  • 13
Říkejte tomu čufty, burgry nebo sekaná, chutnat to bude pořád skvěle. Aby ne, vzhledem k použitým ingrediencím a oblíbenému a osvědčenému receptu italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho od jeho babičky Zairy.

Potřebovat budete 0,5 kg telecího mletého masa, případně ho namíchejte jako Ital půl napůl s hovězím. Dále 4 rajčata, řapíkatý celer, jarní cibulku, mrkev, 1 vejce, parmazán, chemicky neošetřený citron nebo citronovou kůru, listovou petržel, čerstvou bazalku, panenský olivový olej, mořskou sůl a jemně mletou strouhanku.

Polpettone di nonna Zaira krok za krokem

Rajčata nakrojte do křížku a vhoďte do vařící vody.
Řapíkatý celer pokrájejte na kousky.
Veškerou pokrájenou zeleninu přidejte do hrnce k rajčatům a nechte zhruba 20...

Sekaná babičky Zairy je chuťově úžasná záležitost, při jejíž přípravě je potřeba začít omáčkou. Takže si nejprve dejte na 20 minut vařit celá rajčata, kterým pouze nakrojte slupku, a jarní cibulku a řapíkatý celer s mrkví, pokrájené na kousky.

Maso můžete použít buď telecí, nabo ho napůl smíchat s hovězím jako šéfkuchař...
K mletému masu přidejte celé vajíčko.
Směs masa s dalšími ingredincemi pořádně promíchejte...

K mletému masu mezitím přidejte celé vajíčko a strouhaného parmazánu podle chuti, záleží na vás, nakolik výrazně ho chcete cítit. Směs zakápněte olivovým olejem, dochuťte strouhanou citronovou kůrou a špetkou soli a promíchejte.

Přidejte i nasekanou petrželku.
Výsledná hmota by měla být natolik pevná, aby šla pěkně tvarovat...
Hotové šišky nebo placičky obalte ve strouhance.

Nezapomeňte přidat také nasekanou petrželku a nakonec i trošku strouhanky (jednu dvě lžíce), abyste vypracovali poměrně pevnou hmotu. Z té vytvořte šišky nebo bochánky a obalte je v malém množství strouhanky.

Karbanátky otáčejte, ať jsou rovnoměrně opečené ze všech stran.
Karbanátky otáčejte, ať jsou rovnoměrně opečené ze všech stran.
Přebytečný tuk z opečeného masa nechte vsáknout do kuchyňského ubrousku.

Hotové bochánky můžete nechat chvíli odležet nebo je rovnou opečte na vhodném rostlinném oleji do zlatova a do křupava. Pak je osušte v kuchyňském ubrousku od přebytečného tuku. Už jen dokončíte omáčku.

Zelenina by měla být cca za 20 minut dostatečně povařená.
Z vařeného rajčete vymačkejte přebytečnou vodu a vhoďte ho do pasírky.
Vařenou zeleninu propasírujte do skleněné misky.

Vařenou zeleninu přendejte do pasírky a propasírujte. Chcete-li mít omáčku jemnější, vařená rajčata oloupejte (fígl na loupání rajčat najdete zde). Nakonec omáčku dochuťte panenským olivovým olejem a solí a můžete servírovat.

(Chcete-li vyzkoušet rajčatové sugo se zlatavou cibulkou, recept je zde.) 

Sugo nalijte na talíř...
...na omáčku sugo na talíři přikápněte trochu olivového oleje, přidejte pár...

Karbanátky servírujte na omáčku zakápnutou panenským olivovým olejem a posypanou čerstvými lístky bazalky. 

Emanuelův tip: Karbanátky strčte mezi dva chleby

Manu si tyto karbanátky podle své babičky rád připravuje jako bochánky, které použije pro naplnění sendviče. Jednoduše je položí na chleba, zakápne olejem, přistrouhá parmazán, přiklopí druhým chlebem a užívá si úžasné chuti.

Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které...
Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které...

Manu si nejraději karbanátky babičky Zairy připravuje jako bochánky, které použije jako náplň sendviče. Přistrouhá trochu parmazánu, zakápne olivovým olejem a "italský burger" je na světě.

Tento a další italské recepty se můžete naučit při sledování posledního dílu pořadu Léto s Italem v úterý večer na televizi Prima family.