Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

aktualizováno 
Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste si s italskou kuchyní sotva spojili, najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie. Místní gastronomie má s tou českou překvapivě mnoho společného.

Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a přitom zahřeje. | foto: Karolina Konečná

Sardinie i ve vaší kuchyni

Knihu Kuchařka z ostrova Sardinie koupíte za akčních 427 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Kuchařka z ostrova Sardinie ukazuje gastronomickou tvář Itálie, kterou Češi neznají. Moře a zmrzlina ale k ní neodmyslitelně patří.

Karolina Konečná si vždycky přála vydat knížku. Když se před pár lety nadchla pro Sardinii, měla jasno – bude to kuchařka sardinských receptů. S rodinou jezdila na italský ostrov poznávat místní kuchyni a zvyky, pročítala staré sardské kuchařky a trávila dny na tržištích a u místních v kuchyni. Tam se zrodila i její láska k culurgiones – těstovinám plněnými šťouchanými bramborami s mátou a ovčím sýrem pecorino.

Sardinie má moře, úrodnou půdu i hory, a tak si tu pochutnáte nejen na rybách, těstovinách a křupavé zelenině, ale i ovčím sýru pecorino či zvěřině. A samozřejmě nechybí ani něco sladkého na zub, například pistáciová zmrzlina nebo mandlové sušenky. Řada receptů jsou hotová kalorická bomba, jako například těstoviny malloreddous s tučným pecorinem a dávkou smetany.

UKÁZKAZapečená cibulová polévka

Nejhustší polévka, co znám. Dobrá, sytá, voňavá. Neváhejte ji servírovat jako hlavní jídlo – pohodlně se nají šest lidí.

Fotogalerie

Pro 6 osob:

600 g cibule
1-2 lžičky olivového oleje
100 g pancetty, v plátcích
2 litry zeleninového vývaru
80 g semoliny (semola di grano duro)
sůl, pepř
1 hrst hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
300 g bagety, pokrájené
200 g pecorina, nastrouhaného + v plátcích na ozdobu

1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli, přidejte pancettu a nechte ji vysmažit. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bublinky, vsypte semolinu. Neustále míchejte metlou nebo vidličkou, aby se v polévce neudělaly cucky. Podle chuti osolte a opepřete a vařte 20 minut. Případně mírně nařeďte vývarem. Nakonec vmíchejte petrželku.

2. Do jiného hrnce, který můžete dát do trouby, dejte vrstvu bagety, posypejte částí pecorina, zalijte částí polévky a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180-200°C a podávejte vroucí.

3. Nechcete-li polévku zapékat, servírujte ji s opečenými plátky chleba, ozdobenou plátky pecorina a petrželkou.

UKÁZKACasca

Dušené vepřové se zelím a květákem? A k tomu kuskus? Co se na první pohled nezdá, může být na druhý velmi lákavé. A to tohle sardské jídlo rozhodně je!

Casca tvoří dušené hovězí s květákem a zelím. Neotřelá kombinace, kterou si zamilujete nejen na Sardinii.

Pro 4 osoby

400 g vepřového masa na guláš
olivový olej
1 cibule
20 g pancetty, na kostičky
1 čerstvá chilli paprička
1 lžíce rajčatového protlaku
350 g květáku
250 g bílého zelí (čerstvého)
1 snítka hladkolisté petrželky
sůl, pepř
300 g předvařeného kuskusu

Fotogalerie

1. Vepřové maso pokrájejte na kousky velké jako sousto. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, pak přidejte pancettu a nechte ji rozvonět a uvolnit tuk. Přimíchejte nasekanou chilli papričku a pak i kousky masa a zprudka opečte.

2. Rajčatový protlak rozmíchejte ve 2-3 lžících vody a přidejte k masu. Přiklopené duste asi půl hodiny. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, zelí nakrouhejte na dlouhé tenké proužky a obojí dejte do hrnce k masu. Vmíchejte nasekanou petrželku, směs podle chuti osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte vodu, a duste, dokud není zelí hotové, ale pořád jemně křupavé.

3. Kuskus zalijte podle návodu vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Pak načechrejte vidličkou, přidejte 1 lžíci oleje a kuskus osolte. Podávejte k vepřovému se zelím a květákem.





Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.