Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


UKÁZKA: Udělejte si tu nejhustší cibulačku, zapečte ji jako na Sardinii

aktualizováno 
Vepřové ragú, bramborový chléb, zaječí paštika nebo poctivá slepičí polévka. Recepty, které byste si s italskou kuchyní sotva spojili, najdete v knize Kuchařka z ostrova Sardinie. Místní gastronomie má s tou českou překvapivě mnoho společného.

Zapečená cibulačka s pecorinem podle Kuchařky z ostrova Sardinie voní létem a přitom zahřeje. | foto: Karolina Konečná

Sardinie i ve vaší kuchyni

Knihu Kuchařka z ostrova Sardinie koupíte za akčních 427 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Kuchařka z ostrova Sardinie ukazuje gastronomickou tvář Itálie, kterou Češi...

Karolina Konečná si vždycky přála vydat knížku. Když se před pár lety nadchla pro Sardinii, měla jasno – bude to kuchařka sardinských receptů. S rodinou jezdila na italský ostrov poznávat místní kuchyni a zvyky, pročítala staré sardské kuchařky a trávila dny na tržištích a u místních v kuchyni. Tam se zrodila i její láska k culurgiones – těstovinám plněnými šťouchanými bramborami s mátou a ovčím sýrem pecorino.

Sardinie má moře, úrodnou půdu i hory, a tak si tu pochutnáte nejen na rybách, těstovinách a křupavé zelenině, ale i ovčím sýru pecorino či zvěřině. A samozřejmě nechybí ani něco sladkého na zub, například pistáciová zmrzlina nebo mandlové sušenky. Řada receptů jsou hotová kalorická bomba, jako například těstoviny malloreddous s tučným pecorinem a dávkou smetany.

UKÁZKAZapečená cibulová polévka

Nejhustší polévka, co znám. Dobrá, sytá, voňavá. Neváhejte ji servírovat jako hlavní jídlo – pohodlně se nají šest lidí.

Fotogalerie

Pro 6 osob:

600 g cibule
1-2 lžičky olivového oleje
100 g pancetty, v plátcích
2 litry zeleninového vývaru
80 g semoliny (semola di grano duro)
sůl, pepř
1 hrst hladkolisté petrželky, nasekané + na ozdobu
300 g bagety, pokrájené
200 g pecorina, nastrouhaného + v plátcích na ozdobu

1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli, přidejte pancettu a nechte ji vysmažit. Pak přilijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile se na povrchu začnou tvořit bublinky, vsypte semolinu. Neustále míchejte metlou nebo vidličkou, aby se v polévce neudělaly cucky. Podle chuti osolte a opepřete a vařte 20 minut. Případně mírně nařeďte vývarem. Nakonec vmíchejte petrželku.

2. Do jiného hrnce, který můžete dát do trouby, dejte vrstvu bagety, posypejte částí pecorina, zalijte částí polévky a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180-200°C a podávejte vroucí.

3. Nechcete-li polévku zapékat, servírujte ji s opečenými plátky chleba, ozdobenou plátky pecorina a petrželkou.

UKÁZKACasca

Dušené vepřové se zelím a květákem? A k tomu kuskus? Co se na první pohled nezdá, může být na druhý velmi lákavé. A to tohle sardské jídlo rozhodně je!

Jídlo casca tvoří dušené vepřové s květákem a zelím. Neotřelá kombinace, kterou...

Pro 4 osoby

400 g vepřového masa na guláš
olivový olej
1 cibule
20 g pancetty, na kostičky
1 čerstvá chilli paprička
1 lžíce rajčatového protlaku
350 g květáku
250 g bílého zelí (čerstvého)
1 snítka hladkolisté petrželky
sůl, pepř
300 g předvařeného kuskusu

Fotogalerie

1. Vepřové maso pokrájejte na kousky velké jako sousto. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, pak přidejte pancettu a nechte ji rozvonět a uvolnit tuk. Přimíchejte nasekanou chilli papričku a pak i kousky masa a zprudka opečte.

2. Rajčatový protlak rozmíchejte ve 2-3 lžících vody a přidejte k masu. Přiklopené duste asi půl hodiny. Květák rozeberte na jednotlivé růžičky, zelí nakrouhejte na dlouhé tenké proužky a obojí dejte do hrnce k masu. Vmíchejte nasekanou petrželku, směs podle chuti osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte vodu, a duste, dokud není zelí hotové, ale pořád jemně křupavé.

3. Kuskus zalijte podle návodu vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Pak načechrejte vidličkou, přidejte 1 lžíci oleje a kuskus osolte. Podávejte k vepřovému se zelím a květákem.





Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.