Čtyři šálky "sloní" kávy stojí kolem 700 korun.

Čtyři šálky "sloní" kávy stojí kolem 700 korun. | foto: www.blackivorycoffee.com

Sloni umějí natrávit kávová zrna. Jsou prý ještě lepší než od cibetek

  • 16
Dvacet šest slonů žijících na severu Thajska se stalo živou továrnou na kávu. Do krmení jím přidávají kávová zrna. Když projdou zažívacím traktem, stane se z nich specialita, která se prodává za 1 200 dolarů za kilogram.

Ačkoli jsou sloni thajským národním zvířetem, nevedou vždycky nádherný život. Běžně jsou k vidění, jak žebrají v turistických oblastech Bangkoku, anebo jsou využíváni při těžbě dřeva. Ale několik slonů ve sloním útulku má lepší život: musí jen hodně jíst a produkovat hodně trusu. Jsou krmeni čerstvými kávovými zrny, z nichž po "zpracování" sloním zažívacím traktem vzejde unikátní sloní káva, napsal Wall Street Journal.

Tito sloni žijí v Asijské sloní nadaci, útulku pro chobotnatce z oblasti Zlatého trojúhelníku. A slony zpracovaná káva je experimentem, jak daleko jsou ochotni její milovníci zajít ve snaze najít ten nejlahodnější šálek tmavého nápoje. Prodává ji firma Black Ivory Coffee a "sloní káva" patří mezi nejdražší na světě; balení čtyř dávek stojí zhruba 35 dolarů (asi 700 korun).

Zakladatel firmy Blake Dinkin se narodil v Kanadě a svého času pracoval v Etiopii s cibetkami, které jsou známým zdrojem indonéské kávy Kopi Luwak, jež se vaří z kávových zrn vybraných z cibetčího trusu. Ale pak se pověst cibetek zhoršila, když na ně padlo podezření, že způsobily epidemii nemoci SARS. A Dinkin se začal poohlížet po dalším zvířeti, které by bylo dostatečně dostupné a čistotné, aby mohlo stejným způsobem produkovat kávová zrna.

Před téměř deseti lety nejprve začal krmit kávovými zrny slony v Kanadě a po letech experimentování se rozhodl využít jako základnu sloní útulek v severním Thajsku. Sloni tu dostávají stravu složenou primárně z trávy a ovoce s jen malou přidanou porcí kávových zrn. Dinkin nechce říct, kolik kávy dokáže každý ze slonů vyprodukovat, trvá jen na tom, že takto upravená zrna jsou vzácná.

Stejně jako v případě kávy pasírované přes cibetky i v případě slonů enzymy v jejich žaludku rozkládají protein obsažený v kávě a dávají výslednému nápoji jemnější chuť. Sloni nicméně produkují jinou kávu než cibetky, za což může skutečnost, že sloni jsou vegetariáni, zatímco cibetky nepohrdnou ani hmyzem, malými hlodavci a plazy. "Jako bonus má každý šálek sloní kávy buket čerstvě pokosené trávy," tvrdí Dinkin.

Slony zpracovávaná káva je na trhu stále exotickým nováčkem a je jí velmi málo. Dosud jí bylo uvedeno do prodeje jen 50 kilogramů a dostupná je jen v turistických střediscích vlastněných společností Anantara na Maledivách.

Tento měsíc se začne prodávat i v několika jejích thajských střediscích a také v turistických centrech v Abú Zabí. Řetězec Anantara zatím zůstává jediným zákazníkem firmy Black Ivory, jejíž kávu nakupuje za 1 200 dolarů (asi 24 000 korun) za kilogram.

Zástupce šéfkuchaře ve středisku Anantara Resorts Maldives Jonathan Duiker má pocit, že sloní káva má jemnou příchuť čokolády a koření jako je muškátový oříšek, spojenou se zemitým dojmem. Vůni prý má jako "vlhká vegetace" a člověk si skoro připadá, jako by kráčel dusnou džunglí.

Firma Black Ivory vrací osm procent ze zisku útulku, který z něj hradí veterinární péči. To, že sloni jedí kávová zrna, jim údajně neškodí, protože kofein se z nich do žaludku neuvolňuje.

Jak budou lidé na tento nový druh kávy reagovat, není zatím jasné, a to ani v těch střediscích, která už ji nabízejí. Někteří zanícení pijáci kávy se k zrnům ze zvířecího trusu odmítají byť jen přiblížit a jiné odrazuje vysoká cena.

Dinkin připouští, že tahle káva není pro každého: není pro hosty, co si přišli na ranní kofeinový vyprošťovák, jak říká. Věří ale, že znalci ocení unikátní zážitek šálku sloní kávy. "Mým trhem jsou relativně movití jednotlivci, kteří nejsou úzkoprsí, mají sklony k dobrodružství a rádi získají zajímavou historku k vyprávění," dodal.

,