Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kazachstánská zoo přišla na lék proti mrazu. Vaří opicím svařák

  19:21aktualizováno  19:21
Opice v zoologické zahradě v Kazachstánu, sužovaném stejně tuhou zimou jako Evropa, si pro zahřátí dávají každý den svařené víno. Podávají jim ho ošetřovatelé, podle nichž to zvířatům viditelně chutná.

Opice v Kazachstánu se v mrazech zahřívají svařeným vínem s ovocem. | foto: National Post

"V naší zoo dáváme opicím v zimě teplé víno, protože je to chrání před virovými infekcemi dýchacího ústrojí," řekla mluvčí zoo v Karagandě Světlana Piljuková.

"Když se to tak vezme, jsou primáti jako lidé. Alkoholické nápoje pijí s radostí. Chutná jim to a mnohým dokonce dost," uvedla a ujistila, že zoologická zahrada nedává alkohol březím samicím ani mláďatům.

Do vína opicím přidávají ovoce a med

Svařené víno, kterému holdují primáti karagandské zoo, je prý hodně sladké.

"Nápoj jim připravujeme tak, že lahev červeného vína Kagor nalijeme do varné konvice, přidáme kousky ovoce, med, citron, cukr a necháme to svařit," řekla Piljuková, ale neupřesnila, kolik horkého alkoholického nápoje každý primát během mrazivých dnů dostává.

V Kazachstánu v tuto dobu rovněž panují kruté mrazy. V Karagandě rtuť teploměru v uplynulých dnech klesla až k minus 33 stupňům Celsia.

Autor:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.