Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý šestý Brit si myslí, že prase má křídla, zjistil nový průzkum

Katastrofální neznalost druhů masa zjistil nejnovější průzkum mezi britskými spotřebiteli. Až 17 procent z dotázaných by u řezníka klidně požadovalo vepřová křidýlka.
Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla.

Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla. | foto: Koláž - iDNES.cz

Průzkum, který se konal mezi tisícem dospělých lidí, se uskutečnil v rámci Národního týdne řezníků. "Myšlenka, že by slanina mohla létat, je sice lákavá, ale děsí mne představa, jak malé znalosti lidé mají o mase. A to přesto, že televizi zaplavují desítky pořadů o vaření," řekl deníku The Telegraph Bed Eddington, editor The Meat Trade Journal, který každoroční akci organizuje.

Podle průzkumu si nejenže mnoho nakupujících myslí, že vepř může létat, ale například minimálně dva z deseti se domnívají, že kuřecí řízky nebo jehněčí stehno lze koupit jen v supermarketu.

Průzkum zároveň ukázal, jak se zároveň mění nákupní zvyklosti. Lidé jsou pohodlnější. Například 38 procent tazatelů tvrdilo, že nemá řezníka dost blízko, 41 procent kritizovalo ceny v řeznictvích, které nemohou konkurovat obchodním řetězcům. Kvůli těmto trendům zkrachovalo ve Velké Británii za posledních deset let přes 2 000 řeznictví.

Situaci kritizuje i Charlie Shaw, ředitel Gingerova vepřového řeznictví v londýnském Borough Market. "Jsme národ milovníků masa, výsledky průzkumu jsou srdcervoucí. S tak malou znalostí základních surovin se lidé sami připravují o mnoho pochoutek, které by si mohli připravit," komentuje.

"U nás by takový průzkum určitě dopadl lépe," tvrdí šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. "Už proto, že masivní rozvoj supermarketů už máme za sebou a situace je docela stabilizovaná. A hlavně, u řezníka se vždycky dozvíte, co s kterým kusem masa máte udělat a na co se hodí, to lidé vědí. Navíc tu vidím s trendem návratu k domácímu kulinaření, kolik lidí si hledá svého oblíbeného řezníka," popisuje tuzemskou praxi.

"Jenže je to samozřejmě velmi individuální. Někdo cestou z práce zajde ke svému řezníkovi a má potěšení z toho, že si spolu popovídají o vaření. Pak jsou lidé, které vaření opravdu nebaví a dají přednost celotýdennímu nákupu v hypermarketu. Ale i ze svého okolí vidím, že dobrá řeznictví rozhodně nekrachují a počet jejich zákazníků spíš stoupá," zůstává optimistou.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025