Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Každý šestý Brit si myslí, že prase má křídla, zjistil nový průzkum

aktualizováno 
Katastrofální neznalost druhů masa zjistil nejnovější průzkum mezi britskými spotřebiteli. Až 17 procent z dotázaných by u řezníka klidně požadovalo vepřová křidýlka.
Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla.

Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla. | foto: Koláž - iDNES.cz

Průzkum, který se konal mezi tisícem dospělých lidí, se uskutečnil v rámci Národního týdne řezníků. "Myšlenka, že by slanina mohla létat, je sice lákavá, ale děsí mne představa, jak malé znalosti lidé mají o mase. A to přesto, že televizi zaplavují desítky pořadů o vaření," řekl deníku The Telegraph Bed Eddington, editor The Meat Trade Journal, který každoroční akci organizuje.

Podle průzkumu si nejenže mnoho nakupujících myslí, že vepř může létat, ale například minimálně dva z deseti se domnívají, že kuřecí řízky nebo jehněčí stehno lze koupit jen v supermarketu.

Průzkum zároveň ukázal, jak se zároveň mění nákupní zvyklosti. Lidé jsou pohodlnější. Například 38 procent tazatelů tvrdilo, že nemá řezníka dost blízko, 41 procent kritizovalo ceny v řeznictvích, které nemohou konkurovat obchodním řetězcům. Kvůli těmto trendům zkrachovalo ve Velké Británii za posledních deset let přes 2 000 řeznictví.

Situaci kritizuje i Charlie Shaw, ředitel Gingerova vepřového řeznictví v londýnském Borough Market. "Jsme národ milovníků masa, výsledky průzkumu jsou srdcervoucí. S tak malou znalostí základních surovin se lidé sami připravují o mnoho pochoutek, které by si mohli připravit," komentuje.

"U nás by takový průzkum určitě dopadl lépe," tvrdí šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. "Už proto, že masivní rozvoj supermarketů už máme za sebou a situace je docela stabilizovaná. A hlavně, u řezníka se vždycky dozvíte, co s kterým kusem masa máte udělat a na co se hodí, to lidé vědí. Navíc tu vidím s trendem návratu k domácímu kulinaření, kolik lidí si hledá svého oblíbeného řezníka," popisuje tuzemskou praxi.

"Jenže je to samozřejmě velmi individuální. Někdo cestou z práce zajde ke svému řezníkovi a má potěšení z toho, že si spolu popovídají o vaření. Pak jsou lidé, které vaření opravdu nebaví a dají přednost celotýdennímu nákupu v hypermarketu. Ale i ze svého okolí vidím, že dobrá řeznictví rozhodně nekrachují a počet jejich zákazníků spíš stoupá," zůstává optimistou.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.