Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kde se v zimě houfují kachny, tam často najdete i ryby, radí rybář

aktualizováno 
V zimě mnoho rybářů chytá ve městech na řekách. A zjistili, že ryby berou tam, kde lidé krmí divoké kachny. Jednoduše proto, že ryby dojedí to, co kachnám odpadne od zobáku.

Lov u krmiště kachen může přinést velké úspěchy

V mrazivých měsících je vodní hladina plná plovoucí ledové tříště, dravci hájení a "stojáky" zamrzlé. V tuto dobu se mnoho rybářů uchyluje do měst, do míst, kde se mísí teplejší proudy vody se studenou. Tedy u různých výpustí, kterých ústí do městské řeky bezpočet.

"Ryby nejvíce berou tam, kde se divoké kachny naučily chodit za potravou. Zvykly si, že je tam pravidelně chodí krmit místní obyvatelé," píše na rybářském serveru Chytej.cz Radek Novotný, který to podobně praktikuje už delší dobu a vypozoroval, že i ryby podobná místa používají jako "závodní jídelnu".

Kachny nemusí být vždy jen "vyžíračky"

Rybaří se i během zimní sloty

"Divoké kachny, které jsou po většinu hlavní rybářské sezony zatracované jako narušitelky klidu a ´vyžíračky´ rybáři nakrmených míst, mohou někdy svou přítomností nepřímo nalákat ryby," hájí opeřence Novotný s tím, že nebýt kachen, nechodili by tam lidé je krmit a tudíž by tam nepřipluly ani ryby.

Popsaný výběr místa i způsob lovu uspokojí (alespoň na chvilku), každého rybáře, který netrpělivě čeká na "odemčení hladiny" oblíbeného revíru.

Co jim odpadne od zobáku

"Jedním z mých oblíbených zimních cílů na menší říčce Jihlavě je místo, kde kachny chodí lidé krmit starým pečivem i několikrát denně. Přímo zde a v nejbližším okolí chytávám na plavačku s nastraženou střídkou rohlíku, díky jemné šoulačce dostanu nejvíce záběrů. Je to proto, že ryby se naučily pozřít vše, co krmeným opeřencům zrovna upadne od úst, tedy vlastně od zobáků," popisuje.

Zimní úlovek

Právě jemná plavaná s malým splávkem zde slaví obrovské úspěchy. Podle něho by se tu možná dalo se stejným úspěchem lovit i s feederem. "Ale sedět na bobku, když mrzne, to snad radši ne," otřásá se zimou při té představě.

Začíná chytat vždy několik metrů od krmiště kachen a sestavu nahazuje k protějšímu břehu, kde je větší hloubka. Pak se ji tam snaží udržet co nejdéle a splávek nechává co nejpomaleji přirozeně splavávat po proudu, až do chvíle, kdy zmizí ze zorného pole.

"Když začínám prochytávat místa, kde se splávek nebezpečně blíží ke kachnám a hrozilo by jejich zamotání do vlasce, raději místo měním za jiné a stěhuji se níž po proudu," popisuje Novotný. V těchto místech dokonce nachází větší ryby a mívá i více záběrů. "Krmení od kachen sem přinese proud a přiživující se ryby to přiláká," doplňuje.

Základní vybavení

Na co lovit

Radek Novotný používá matchový prut délky 4,5 m (podle velikosti řeky). Delší prut umožňuje lépe kontrolovat sestavu v proudu. Důležité je, aby prut byl dostatečně měkký, a to kvůli tenčím průměrům používaných vlasců. Průměr vlasce volí většinou v rozmezí od 0,12 do 0,16 mm, který je kmenový, návazec je o 0,02 mm slabší. Háčky vybírá ve velikosti 14-10, přičemž za optimální průměr považuje velikost 12. Velikost 14 navazuje tehdy, když ryby berou méně.

Nástrahy

Jelikož jsou kachny (a doprovodně i ryby) nejčastěji krmeny starým pečivem, úspěšnou nástrahou je střídka čerstvého rohlíku. Velikost "sousta" se přizpůsobuje cíleně lovené rybě. Když se nasadí větší kousek (maximálně ale ve velikosti nehtu od ukazováčku), zhltne ho tloušť. Na podoustve, ostroretky a plotice se dávají asi o polovinu menší kousky.

Důležité je, aby byla nástraha těsně nade dnem, nebo se o dno občas otřela (nesmí se však na něm zastavovat!). Musí pomalu plynule splavávat při rychlosti odpovídající síle proudu. Zkrátka musí působit přirozeně. Jakékoli nadržování či tah vlasce zde působí spíše negativně.

Lovené ryby

Hlavními lovenými rybami jsou jelci všech tří druhů, plotice, cejnci malí. Při dlouhodobějších teplotách nad nulou zaberou i cejni velcí a dokonce se tu a tam splete i kapřík.

Autoři:


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Další z rubriky

Mirek Vojtek a vyza o délce přibližně 180 cm a hmotnosti 50 kg.
Největší ryba světa málem vyhynula. Dnes se dají chytit pořádné kousky

Ulovit největší rybu světa - vyzu - „na dírkách“, tedy pod ledem, je snem mnoha rybářů. I když několikametrové kusy patří historii, díky intenzivnímu...  celý článek

Přívlačová aréna byla velice úspěšnou novinkou.
Letošní For Fishing byl zatím nejlepší v historii, tvrdí návštěvníci

Z ohlasů mnohých z 31 073 návštěvníků, kteří letos navštívili rybářský veletrh, vychází, že to zatím byl nejpovedenější rybářský veletrh, jaký kdy byl v Česku...  celý článek

Autor s krásným potočákem
Na pstruhové zahájení se chystají davy. Jak mezi nimi uspět

Mnoho rybářů už pěkně svrbí ruce, zahájení pstruhové sezony se blíží. Každoročně se u nás koná 16. dubna a protože to letos vychází na neděli, dá se čekat, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.