Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo chce druhým svítit, musí sám zářit, poučuje hospodské Pohlreich

aktualizováno 
"Vy jste ta nejhorší kombinace, jakou si může majitel přát. Moc toho neumíte a ještě na to serete. Skončíte jako blbý vařečky s bolavejma nohama a zkurvenejma žaludkama," věstí Zdeněk Pohlreich vysmáté trojici v rondonech, zaměstnané v kuchyni svitavské restaurace Scandinavia.

Televize Prima vyjíždí ve čtvrtek večer se závěrečnou řadou kultovního pořadu Ano, šéfe!, v němž Zdeněk Pohlreich odvážně objíždí restaurace napříč republikou, ochutnává z jejich jídelníčku a prolézá jim kuchyně.

Kdo by si snad myslel, že k takovým spanilým jízdám šířícím gastronomickou osvětu není důvod, krutě se mýlí. Od vůbec prvního dílu pořadu, natočeného téměř před třemi lety, se zřejmě v kuchyních českých restaurací vůbec nic nezměnilo. 

Lyžařská sezona uprostřed léta, kousek od svitavského náměstí

Převzít restauraci, kterou uzavřel hygienik, a ani nezměnit její název nebyl od nového majitele právě nejchytřejší tah. V kuchyni pak navíc zaměstnal mladé nezkušené kuchaře, zato s dravým sebevědomím, a ztráty platí z vlastní kapsy. To je vražedná kombinace, kterou by přežila málokterá hospoda.

Zdeněk Pohlreich s Tomášem, který byl jmenován šéfkuchařem Černé kočky ve

Zdeněk Pohlreich s Tomášem, který byl jmenován šéfkuchařem Černé kočky.

Pohlreich sugestivně věstí svitavským kuchařům ne zrovna růžovou budoucnost.

Pohlreich sugestivně líčí svitavským kuchařům ne zrovna růžovou budoucnost.

Přesto se to mladičký majitel s utrápeným sebevědomím rozhodl ještě zkusit. Je s podivem, že stejný člověk už ve Svitavách vlastní jeden prosperující podnik, ale v restauraci kousek od náměstí si stěžuje na malou návštěvnost a velkou konkurenci. A nepokrytě dává najevo, že právě Pohlreich by mu měl přivést hosty.

Jenže "šéf" brblá už před vchodem, protože modrá barva a hospoda nejdou nikdy dohromady a interiér plný lyží, sněžnic a kožešin působí i v letošním deštivém létě absurdně. A když z jídelního lístku ochutná ty největší blafy, ujistí vykuleného majitele: "Tenhle pořad neslouží jako jednoduchá a laciná reklama podnikům, kde jsou všichni geniální a jejich jediný problém je ten, že tam nikdo nechodí. Protože jedno německé přísloví tvrdí, že ti dobří mají sezonu pořád."

Zkouška vejcem Benedikt, omeletou a holandskou omáčkou

Sebevědomým mladíčkům v kuchyni se následně šéfovi těžko přiznává, že ani netuší, jak má vypadat vejce Benedikt s holandskou omáčkou, které mají Pohlreichovi připravit, a o poznání krotčeji si to nechají předvést.

Vejce Benedikt, tedy ztracené vejce se šunkou a holandskou omáčkou.

Vejce Benedikt, tedy ztracené vejce se šunkou a holandskou omáčkou.

Dvakrát vaječná omeleta. Ta nadýchanější (vpředu) je od Pohlreicha.

Dvakrát vaječná omeleta. Ta nadýchanější (vpředu) je od Pohlreicha.

Podobně to dopadne i s obyčejnou omeletou, protože i její příprava umí odlišit kuchařské umění od neumětelství (obojí viz úvodní video článku).

Naučte se připravit holandskou omáčku podle Zdeňka Pohlreicha i vy:

Recept na holandskou omáčku

Připravte si vodní lázeň, ve které ušlehejte vajíčka, aby se vám "nezdrcla". Po troškách přimíchejte máslo, jako když připravujete majonézu, platí přitom poměr 1 vajíčko na 50 g másla. Omáčku ochuťte trochou pepře, citronu a soli a znovu promíchejte a poctivý základ holandské omáčky máte hotový. Záleží jen na vás, jak a čím ji dochutíte: můžete přidat třeba sekané čerstvé bylinky.

Bude Černá kočka běhat lépe než Scandinavia?

Následně dostane i majitel pár úkolů: jednoznačně určit šéfkuchaře, protože kuchyně evidentně postrádá pána, vymyslet nový název restaurace a změnit vlastní dress code, aby nevypadal, že si odběhl jen tak z pláže. Dostane se mu i poučení, že když chce druhým svítit, musí sám zářit. A začnou se dít změny.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.
Zdeněk Pohlreich v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.

Zdeněk Pohlreich dohlíží v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.

Nové menu ochutná a posoudí slavný svitavský šéfkuchař Václav Šmerda, kuchař roku 1996. Je plno, ale pokulhává zásobování, majitel za jeden den odbíhá osmnáctkrát na nákup. Je narváno, ale co za měsíc, až se šéf vrátí na místo činu? Nakloní si šéfkuchař Tomáš místní a najdou si do Černé kočky cestu?





Nejčtenější

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.