Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo chce druhým svítit, musí sám zářit, poučuje hospodské Pohlreich

aktualizováno 
"Vy jste ta nejhorší kombinace, jakou si může majitel přát. Moc toho neumíte a ještě na to serete. Skončíte jako blbý vařečky s bolavejma nohama a zkurvenejma žaludkama," věstí Zdeněk Pohlreich vysmáté trojici v rondonech, zaměstnané v kuchyni svitavské restaurace Scandinavia.

Televize Prima vyjíždí ve čtvrtek večer se závěrečnou řadou kultovního pořadu Ano, šéfe!, v němž Zdeněk Pohlreich odvážně objíždí restaurace napříč republikou, ochutnává z jejich jídelníčku a prolézá jim kuchyně.

Kdo by si snad myslel, že k takovým spanilým jízdám šířícím gastronomickou osvětu není důvod, krutě se mýlí. Od vůbec prvního dílu pořadu, natočeného téměř před třemi lety, se zřejmě v kuchyních českých restaurací vůbec nic nezměnilo. 

Lyžařská sezona uprostřed léta, kousek od svitavského náměstí

Převzít restauraci, kterou uzavřel hygienik, a ani nezměnit její název nebyl od nového majitele právě nejchytřejší tah. V kuchyni pak navíc zaměstnal mladé nezkušené kuchaře, zato s dravým sebevědomím, a ztráty platí z vlastní kapsy. To je vražedná kombinace, kterou by přežila málokterá hospoda.

Zdeněk Pohlreich s Tomášem, který byl jmenován šéfkuchařem Černé kočky ve

Zdeněk Pohlreich s Tomášem, který byl jmenován šéfkuchařem Černé kočky.

Pohlreich sugestivně věstí svitavským kuchařům ne zrovna růžovou budoucnost.

Pohlreich sugestivně líčí svitavským kuchařům ne zrovna růžovou budoucnost.

Přesto se to mladičký majitel s utrápeným sebevědomím rozhodl ještě zkusit. Je s podivem, že stejný člověk už ve Svitavách vlastní jeden prosperující podnik, ale v restauraci kousek od náměstí si stěžuje na malou návštěvnost a velkou konkurenci. A nepokrytě dává najevo, že právě Pohlreich by mu měl přivést hosty.

Jenže "šéf" brblá už před vchodem, protože modrá barva a hospoda nejdou nikdy dohromady a interiér plný lyží, sněžnic a kožešin působí i v letošním deštivém létě absurdně. A když z jídelního lístku ochutná ty největší blafy, ujistí vykuleného majitele: "Tenhle pořad neslouží jako jednoduchá a laciná reklama podnikům, kde jsou všichni geniální a jejich jediný problém je ten, že tam nikdo nechodí. Protože jedno německé přísloví tvrdí, že ti dobří mají sezonu pořád."

Zkouška vejcem Benedikt, omeletou a holandskou omáčkou

Sebevědomým mladíčkům v kuchyni se následně šéfovi těžko přiznává, že ani netuší, jak má vypadat vejce Benedikt s holandskou omáčkou, které mají Pohlreichovi připravit, a o poznání krotčeji si to nechají předvést.

Vejce Benedikt, tedy ztracené vejce se šunkou a holandskou omáčkou.

Vejce Benedikt, tedy ztracené vejce se šunkou a holandskou omáčkou.

Dvakrát vaječná omeleta. Ta nadýchanější (vpředu) je od Pohlreicha.

Dvakrát vaječná omeleta. Ta nadýchanější (vpředu) je od Pohlreicha.

Podobně to dopadne i s obyčejnou omeletou, protože i její příprava umí odlišit kuchařské umění od neumětelství (obojí viz úvodní video článku).

Naučte se připravit holandskou omáčku podle Zdeňka Pohlreicha i vy:

Recept na holandskou omáčku

Připravte si vodní lázeň, ve které ušlehejte vajíčka, aby se vám "nezdrcla". Po troškách přimíchejte máslo, jako když připravujete majonézu, platí přitom poměr 1 vajíčko na 50 g másla. Omáčku ochuťte trochou pepře, citronu a soli a znovu promíchejte a poctivý základ holandské omáčky máte hotový. Záleží jen na vás, jak a čím ji dochutíte: můžete přidat třeba sekané čerstvé bylinky.

Bude Černá kočka běhat lépe než Scandinavia?

Následně dostane i majitel pár úkolů: jednoznačně určit šéfkuchaře, protože kuchyně evidentně postrádá pána, vymyslet nový název restaurace a změnit vlastní dress code, aby nevypadal, že si odběhl jen tak z pláže. Dostane se mu i poučení, že když chce druhým svítit, musí sám zářit. A začnou se dít změny.

Zdeněk Pohlreich v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.
Zdeněk Pohlreich v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.

Zdeněk Pohlreich dohlíží v kuchyni Černé kočky ve Svitavách.

Nové menu ochutná a posoudí slavný svitavský šéfkuchař Václav Šmerda, kuchař roku 1996. Je plno, ale pokulhává zásobování, majitel za jeden den odbíhá osmnáctkrát na nákup. Je narváno, ale co za měsíc, až se šéf vrátí na místo činu? Nakloní si šéfkuchař Tomáš místní a najdou si do Černé kočky cestu?





Nejčtenější

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.