Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdoule - netradiční ovoce na zahradu i do kuchyně

  1:00aktualizováno  1:00
Kdoule se výborně hodí k výrobě marmelád nebo kompotů. Za syrova ale chutnají trpce a mohou způsobit i žaludeční potíže, proto je raději konzumujte po tepelné úpravě.

I malá kdouloň zplodí velké plody | foto: shutterstock.com

Kdouloň (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom, který dorůstá výšky až 3 nebo 6 metrů. Poznáte ho podle nepravidelné kulovité koruny s tmavě zelenými listy. Vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty. Proto většinou jeho velké bílé nebo růžové kvítky nezmrznou.

Z kdouloní se sklízejí žluté plody podobné jablkům nebo hruškám. A právě z kdoulí se dělají vynikající zavařeniny. Syrové chutnají trpce a nedoporučuje se je jíst. Mohly by podráždit žaludek.

Kdoulovec není kdouloň

Kdoulovec (Chaenameles) je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady. Na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují.

V České republice se kouloně pěstují v teplých oblastech tzn. na jižní Moravě nebo ve středních Čechách. Dá se tedy pěstovat společně s meruňkou, broskvoní a s ostatními stromy vyžadujícími teplo.

Kdouloně potřebují k pěstování spíše kyselejší půdu, příliš vápenatou nesnesou. Vysadit je lze na podzim nebo na jaře stejným způsobem jako ostatní ovocné stromy. Nemá sklony k chorobám, lze ji proto bezproblémově pěstovat až 25 let.

Pozor na slupku

Kdoule připomínají plody hrušněPodoba plodů záleží na konkrétní formě kdouloně. Pod názvem maliformis se skrývá kdouloň s plody podobné jablkům. Mají kulatější tvar a tužší aromatickou dužinu. Z kdouloně pyriformis sklidíte kdoule připomínající tvarem hrušku.Plod bude mít měkčí dužinu.

Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín C a skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.

Kdoule zvelebí vaši zahradu, ale kromě svého okrasného vzhledu plodí své chutné plody. Ty se sklízí v září a říjnu, když se zbarví do sytě žluté barvy. Úrodu pak jednoduše proměňte v zavařeninu. Většinou je lze zpracovat stejně jako hrušky nebo jablka např. usušit jako křížaly. Pozor ale na tuhou, těžko stravitelnou slupku. Tu raději předem vždy oloupejte.

Stejně jako tyto druhy ovoce i kdoule po rozkrojení hnědne. Tomu zabráníte namočením nakrájených kdoulí do vody s trochou citronové šťávy nebo octa. Před zpracováním ovoce vodu vylijte a kdoule pořádně propláchněte čistou vodou.

Kdoulový džem

Potřebujete
1 kg kdoulí, 0,5 kg cukru, 1 citrón, voda

Kdoule oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte kdoule a přidejte je společně s nastrouhanou kůrou citronu k vodě s cukrem. Hotovou směs můžete ještě rozmixovat, aby byla jemnější.
Naplňte sklenice džemem a pevně je uzavřete.

Nejen k jídlu

Kdoule se používají i v kosmetice. Výrobci ji přidávají do krémů, kdoulový výtažek podle nich obsahuje látky, které přirozeně stahují (např. třísloviny, tanin), což přirozenou cestou snižuje ztráty vody pokožkou. Pleť je pak svěží a zpevněná. Kdoulový vosk zase vytváří na pokožce jemný ochranný film, který umožňuje přirozené dýchání pokožky.

Naše babičky kdoule přidávaly do prádla. Kdoule se krásně rozvoní a osvěží vzduch. Místo použití klasických chemických osvěžovačů zkuste naaranžovat několik kdoulí v bytě.

Kdoulový kompot

1 kg kdoulí, 2,5 l vody, 1 kg cukru, citron, kůra skořice, hřebíček

Cukr povařte ve vodě. Oloupané kdoule nakrájejte na kostičky. Vložte je do sklenice na kompoty a přidejte hřebíček, kousek skořice a plátek citronu. Zalijte vodou s cukrem tak, aby byly všechny kousky kdoule pod vodou. Sklenice vařte asi asi 20 minut při mírnějším plameni.





Nejčtenější

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu
Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu

Nakrmte rodinu s minimální námahou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.