Kdouloň (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom, který dorůstá výšky až 3 nebo 6 metrů. Poznáte ho podle nepravidelné kulovité koruny s tmavě zelenými listy. Vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty. Proto většinou jeho velké bílé nebo růžové kvítky nezmrznou.
Z kdouloní se sklízejí žluté plody podobné jablkům nebo hruškám. A právě z kdoulí se dělají vynikající zavařeniny. Syrové chutnají trpce a nedoporučuje se je jíst. Mohly by podráždit žaludek.
Kdoulovec není kdouloňKdoulovec (Chaenameles) je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady. Na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují. |
V České republice se kouloně pěstují v teplých oblastech tzn. na jižní Moravě nebo ve středních Čechách. Dá se tedy pěstovat společně s meruňkou, broskvoní a s ostatními stromy vyžadujícími teplo.
Kdouloně potřebují k pěstování spíše kyselejší půdu, příliš vápenatou nesnesou. Vysadit je lze na podzim nebo na jaře stejným způsobem jako ostatní ovocné stromy. Nemá sklony k chorobám, lze ji proto bezproblémově pěstovat až 25 let.
Pozor na slupku
Podoba plodů záleží na konkrétní formě kdouloně. Pod názvem maliformis se skrývá kdouloň s plody podobné jablkům. Mají kulatější tvar a tužší aromatickou dužinu. Z kdouloně pyriformis sklidíte kdoule připomínající tvarem hrušku.Plod bude mít měkčí dužinu.
Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín C a skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.
Kdoule zvelebí vaši zahradu, ale kromě svého okrasného vzhledu plodí své chutné plody. Ty se sklízí v září a říjnu, když se zbarví do sytě žluté barvy. Úrodu pak jednoduše proměňte v zavařeninu. Většinou je lze zpracovat stejně jako hrušky nebo jablka např. usušit jako křížaly. Pozor ale na tuhou, těžko stravitelnou slupku. Tu raději předem vždy oloupejte.
Stejně jako tyto druhy ovoce i kdoule po rozkrojení hnědne. Tomu zabráníte namočením nakrájených kdoulí do vody s trochou citronové šťávy nebo octa. Před zpracováním ovoce vodu vylijte a kdoule pořádně propláchněte čistou vodou.
Kdoulový džemPotřebujete |
Nejen k jídlu
Kdoule se používají i v kosmetice. Výrobci ji přidávají do krémů, kdoulový výtažek podle nich obsahuje látky, které přirozeně stahují (např. třísloviny, tanin), což přirozenou cestou snižuje ztráty vody pokožkou. Pleť je pak svěží a zpevněná. Kdoulový vosk zase vytváří na pokožce jemný ochranný film, který umožňuje přirozené dýchání pokožky.
Naše babičky kdoule přidávaly do prádla. Kdoule se krásně rozvoní a osvěží vzduch. Místo použití klasických chemických osvěžovačů zkuste naaranžovat několik kdoulí v bytě.
Kdoulový kompot1 kg kdoulí, 2,5 l vody, 1 kg cukru, citron, kůra skořice, hřebíček |