Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když budete jíst zdravě, můžete poškodit ekonomiku, spočítali Britové

  13:22aktualizováno  13:22
Kdyby lidé ve Velké Británii a Brazílii začali jíst zdravěji, zařadili by do jídelníčku víc ovoce a zeleniny. Ale ubrali by maso a mléčné výrobky. Podle vědců by to mohlo zabránit desetitisícům předčasných úmrtí na nemoci srdce a rakovinu, jinde by ale lidé přišli o práci.

Jakmile změníte složení svého jídelníčku, projeví se to samozřejmě na vašich nákupech. Dopady pocítí i dodavatelé | foto: Profimedia.cz

Tento model britští vědci vytvořili v rámci nové studie, kterou dnes zveřejnil časopis Lancet. Simulace změn ve stravování obyvatel dvou naprosto odlišných zemí ukázala, že jíst zdravou stravu podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) může být přínosné v mnoha směrech, ale v některých rozvojových zemích tím může neúmyslně štíhlet i ekonomika.

Co by se stalo v Británii, a co v Brazílii

Jen v Británii by podle odhadů odborníků napravení špatných stravovacích návyků mohlo zabránit téměř 70.000 předčasných úmrtí na nemoci, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Teoreticky by to také každý rok ušetřilo zdravotnímu systému 20 miliard liber (téměř 577 miliard korun).

V Brazílii ovšem není počet nemocí spojených se špatnou stravou tak vysoký jako v Británii. Proto by Brazilci získali jen relativně málo zdravotních výhod, zatímco jejich ekonomika by mohla přijít o miliony.

"Nenaznačujeme, že by lidé neměli jíst zdravě," řekl jeden z autorů studie, profesor Richard Smith z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství. "Snažíme se jen poukázat na to, že zdravější strava může mít i negativní nezamýšlené důsledky."

Spolu s kolegy uvedl, že pokud by se Brazílie a západní země rozhodly přijmout vegetariánštější stravu, pak by na mase závislá brazilská ekonomika mohla přijít o 815 milionů dolarů (14,5 miliardy korun). "V ideálním světě bychom všichni měli perfektní stravu," řekl Smith. "Ale je také žádoucí, aby měli všichni práci," dodal.

Ovšem jak dodává Smith, odborníci by neměli předpokládat, že nutriční rady nemusí automaticky zlepšit zdraví lidí, i kdyby tyto rady vyslyšeli. "Můžete lidem říct, aby kupovali méně masa, a oni si možná místo něj koupí banány," řekl. "Ale taky si můžou koupit víc piva a vína."

Podle Roberta Beagleholeho z Aucklandské univerzity, který se ovšem na studii nepodílel, by jednou mohla najít řešení věda. "Odpovědí by mohlo být vyšlechtění zdravějších krav a prasat," uvedl.

Autor:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.