Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když budete jíst zdravě, můžete poškodit ekonomiku, spočítali Britové

  13:22aktualizováno  13:22
Kdyby lidé ve Velké Británii a Brazílii začali jíst zdravěji, zařadili by do jídelníčku víc ovoce a zeleniny. Ale ubrali by maso a mléčné výrobky. Podle vědců by to mohlo zabránit desetitisícům předčasných úmrtí na nemoci srdce a rakovinu, jinde by ale lidé přišli o práci.

Jakmile změníte složení svého jídelníčku, projeví se to samozřejmě na vašich nákupech. Dopady pocítí i dodavatelé | foto: Profimedia.cz

Tento model britští vědci vytvořili v rámci nové studie, kterou dnes zveřejnil časopis Lancet. Simulace změn ve stravování obyvatel dvou naprosto odlišných zemí ukázala, že jíst zdravou stravu podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) může být přínosné v mnoha směrech, ale v některých rozvojových zemích tím může neúmyslně štíhlet i ekonomika.

Co by se stalo v Británii, a co v Brazílii

Jen v Británii by podle odhadů odborníků napravení špatných stravovacích návyků mohlo zabránit téměř 70.000 předčasných úmrtí na nemoci, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Teoreticky by to také každý rok ušetřilo zdravotnímu systému 20 miliard liber (téměř 577 miliard korun).

V Brazílii ovšem není počet nemocí spojených se špatnou stravou tak vysoký jako v Británii. Proto by Brazilci získali jen relativně málo zdravotních výhod, zatímco jejich ekonomika by mohla přijít o miliony.

"Nenaznačujeme, že by lidé neměli jíst zdravě," řekl jeden z autorů studie, profesor Richard Smith z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství. "Snažíme se jen poukázat na to, že zdravější strava může mít i negativní nezamýšlené důsledky."

Spolu s kolegy uvedl, že pokud by se Brazílie a západní země rozhodly přijmout vegetariánštější stravu, pak by na mase závislá brazilská ekonomika mohla přijít o 815 milionů dolarů (14,5 miliardy korun). "V ideálním světě bychom všichni měli perfektní stravu," řekl Smith. "Ale je také žádoucí, aby měli všichni práci," dodal.

Ovšem jak dodává Smith, odborníci by neměli předpokládat, že nutriční rady nemusí automaticky zlepšit zdraví lidí, i kdyby tyto rady vyslyšeli. "Můžete lidem říct, aby kupovali méně masa, a oni si možná místo něj koupí banány," řekl. "Ale taky si můžou koupit víc piva a vína."

Podle Roberta Beagleholeho z Aucklandské univerzity, který se ovšem na studii nepodílel, by jednou mohla najít řešení věda. "Odpovědí by mohlo být vyšlechtění zdravějších krav a prasat," uvedl.

Autor:




Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.