Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když terasu, tak i pergolu a posezení s udírnou, tvrdí finalista zahradní soutěže

aktualizováno 
Stanislav Keprt si zahradní posezení navrhoval sám. Místo prefabrikátů použil to, co dodala příroda v okolí. Využil vápenec, který se bez užitku povaluje v okolních polích.

Zahradní posezení s pergolou a udírnou | foto: Jaroslav Keprt

"Jsem z oblasti Moravského krasu, takže jsem využil materiál, který leží v okolí na polích. Je to vápenec. Někteří mne varovali, že teplem a zimou bude praskat, ale není tomu tak, nesmí se ale použít i na vnitřní úpravu," tvrdí Keprt.

Udírna vévodí stavbě

Nejdříve si nakreslil schematický plánek pro ohlášení stavby a vyřídil povolení. Chtěl topeniště s kouřovodem pro uzení, krbem, vlastní udírnou, prostorem pro rožnění a pergolou.

Zahradní posezení s pergolou a udírnouZahradní posezení s pergolou a udírnou

"Topeniště jsem volil mimo prostor udírny s délkou 1,5-2 m s mírným spádem k topeništi, dvířka topeniště mají průduchy pro regulaci tepla. Kouřovod ústí do prostoru krbu pod udírnou. U krbu je důležité zkosení zadní strany, nad krbem je prostor pro uzení, čtyři vodorovné závěsy na 30 šrůtek masa," popisuje.

Zahradní posezení s pergolou a udírnou

Nad udírnou je komín s regulační klapkou umožňující regulaci kouře a teploty, otvor pro teploměr. Vedle udírny je prostor pro ocelový rošt, kde se dá rožnit maso nad žhavým uhlím, nebo na otočné jehle vedle koše na žhavé uhlí.

Základy jsou základ

"Pod pergolu s udírnou jsem udělal festovní základ; základy jsou podle mě podceňovány a mrazem pak dochází k jejich pohybu a praskání zdiva. Volil jsem nezámrznou hloubku 120 cm, podsyp štěrkem a v rozích výztuž ze starého železa. Zdění z vápence jsem prováděl na sušší beton, tak po dvou šárech, spároval jsem do hloubky 2 cm," říká Stanislav Keprt.

Zahradní posezení s pergolou a udírnouZahradní posezení s pergolou a udírnou

Z vnitřní strany udělal bednění a mezi bedněním a zdivem vyléval prostor postupně betonem včetně betonářské výztuže. Nespěchal, postupné zdění probíhalo celý rok.

Na pergolu použil masivnější profily "Nelíbí se mi pergoly z profilů malých průřezů, na svoji velikost působí neesteticky a nestabilně. A stojky jsem zakotvil do U profilů, kvůli vlhkosti," vysvětluje.

Vápenec ohřeje i révu

Vápenec dobře přijímá teplotu sluce a dlouho ji drží. "Po celé délce jsem vysázel vinou révu, která velice dobře dozrává i v naší nadmořské výšce, tedy 540 m," chlubí se Keprt. A u stojek nechybí ani popínavý břečťan, plamének neboli klematis a skalničky podél zdi.

STANISLAV KEPRT RADí, Jak na uzení

Zahradní posezení s pergolou a udírnouMaso nakládám na tři týdny, potřu jej solí s česnekem (20 g soli na kilo masa). Naskládám maso do hrnce trochu vymazaného solí a česnekem, pak se všechno zalije lákem, doporučuji hned po naskládání masa. Při přípravě láku dávám 30 g soli na 1 l převařené vody (jako slanější polévka), nechám ho vychladit a pak s ním zaliji maso, musí být 10 cm pod hladinou láku. Používám dřevěné špejle zabraňující zvednutí masa.

Po 4 dnech sleduji stav láku, sbírám případný šum, jednou maso přeskládám a lák vyměním. Po třech týdnech večer opláchnu maso. Brzy ráno roztopím udírnu, před kouřovod v prostoru krbu dávám dlaždici pro lepší rozptyl kouře. Maso se musí vkládat do teplé udírny, jinak má černý povrch, studená udírna dehtuje.

Před vložením masa každou šrůtku na chvíli ponořím do horké vody, maso je pak šťavnaté, udím asi 12 hodin, teplota je kolem 60 stupňů, maso překládám a kontroluji. Musí se dávat pozor na bůčky, nesmí se přeudit a maso vysušit, lépe je ochutnat ho a třeba vrátit dle potřeby do udírny.

Autoři:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Pravidelně stříhaná stěna ze smrků ztepilých. Vybudujete ji zhruba za šest let,...
Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle

Pokud chcete mít neprůhledný plot po celý rok, jehličnany jsou ideálním řešením a hodí se všude. Podle dendrologa navíc vytvářejí i chráněnou zástěnu na...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek
Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek

Přihlaste se na eMimino.cz a zeptejte se zkušenějších maminek na cokoliv, co vás zajímá.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.