Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kečupová kůže. Americký vynález má zabránit rozmočení burgerové housky

aktualizováno 
První zmínky o kečupové kůži přinesl Martin Kuciel, alias pan Cuketka, na svém blogu. Objevil ji na webu Techinsider, kde zkoušeli, jak nerozmočit burgerovou housku kečupem a místo obyčejného „kydance“ kečupu použili plátek dehydrovaného. Kuciel ji pro iDNES.cz zkusil vyrobit a podělil se o stručný recept.

Konzumace hamburgeru patří mezi rizikové činnosti. | foto: Martin KucielProfimedia.cz

V podstatě jde o to, že i sebelepší hamburgerová houska se znehodnotí tím, že se použitím vlhké náplně rozkydne do lepivé hmoty, která nechává stopy nejen na ústech, ale často i na oblečení.

Pan Cuketka

Známý bloger, který již několik let pečlivě sleduje vše, co se kolem jídla a restaurací u nás i ve světě děje. Stojí nejen za blogem Cuketka.cz, ale i za mapou restaurací, cukráren či kaváren Scuk. Jeho kvásková mapa už obsahuje stovky adres lidí, kteří jsou ochotni se podělit o žitný kvásek k domácímu pečení chleba.

Jeho nejnovější iniciativou je projekt Prkýnko, kde shromažďuje výsledky a zkušenosti ze svých kulinářských experimentů.

Přestože se houska před podáváním hamburgeru má správně na řezu opéct, stejně se často nezabrání tomu, aby se kečupem nerozmokla. Proto šéfkuchař restaurace Plan Ceck Ernesto Uchimura vymyslel fintu, u které je div, že ještě nikoho nenapadla. Zvlášť v zemi, která je posedlá „mazlit“ burgery až k nejvyšší dokonalosti.

Špičkoví šéfkuchaři si směsi na hamburgery míchají sami, je to součástí jejich know-how. Týká se to i vlastního kečupu, který jejich burgerům dává nezaměnitelnou chuť. Kuchař vyzkoušel kečupovou směs nalít na plech a v troubě dehydrovat tak, aby vznikl pružný ohebný plát. Když se pak vloží do vrstvy hamburgerových surovin, pomalu se opět rehydruje.

Tento experiment je tak bláznivý, že jsme se domluvili s panem Cuketkou, aby se podílel na zkoušce, zda je možné jej provést i v domácích podmínkách. Pro zájemce popsal postup včetně výroby samotného kečupu.

Krok za krokem

Suroviny

2 kg rajčat, 50 g cukru, 50 g rajského protlaku, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička sojové omáčky, sůl, pepř, nové koření, tymián

Postup

Fotogalerie

1. Rajčata očistěte a nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Přes rajčata rozložte tymián a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí asi 45 minut.

2. Odstraňte tymián a rajčata propasírujte skrz jemné sítko (v rajčatech nesmí být pecky ani slupky). Dejte do rendlíku společně s cukrem, protlakem, octem a sojovou omáčkou. Přidejte špetku nového koření na vůni.

3. Na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud tekutina nezhoustne na konzistenci hustého kečupu (alespoň 45 minut).

4. Připravený kečup rozetřete na silikonovou podložku umístěnou na pečícím plechu. Vrstva by měla být tenká asi 2 až 3 mm.

5. Dejte do pootevřené trouby rozehřáté na 75 °C a sušte zhruba 4 hodiny. Kečup na povrchu zmatní a na dotek se nebude lepit. Zároveň ale nesmí být úplně vysušený, jinak by se kůže lámala.

6. Plech vyndejte a nechte vychladnout. Opatrně sloupněte a nastříhejte na čtverečky (cca 10x10 cm). Skladujte v uzavřené nádobě.

„Doporučuji místo pečicího papíru použít silikonovou podložku, tak snížíte riziko, že plát kečupu přesušíte,“ radí Kuciel. Takový plátek využijete nejen pro výrobu hamburgeru, ale například při zapékání sendviče.

Pro mnohé může tento návod posloužit i jako recept na domácí kečup. Naopak, kdo spěchá, může začít až od bodu čtyři a vyzkoušet jen samotný experiment s koupeným kečupem.

Autoři:




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.