Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Keramické nože, kuchyňský komfort bez broušení

Drahé keramické nože někomu mohou připadat jako přechodný módní výstřelek, navíc ne zrovna levný. Ve skutečnosti ale nadělají spoustu práce a vydrží ostré i více než tři roky...
Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop

Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop | foto: Kyocera

Kdo je prodává

Několik let byl na trhu jediný výrazný prodejce, společnost Janus, která prodává značku Kyocera. Brzy se ale bude muset vážně potýkat s konkurentem Ceratio. Ten navíc zahájil kampaň masivní reklamou a zaváděcími cenami, kterým Kyocera zatím nemůže konkurovat. Je ale fakt, že Kyocera nabízí daleko širší sortiment několika řad v různých cenových relacích, Cerazio má v nabídce jen několik typů nožů. Aby toho nebylo málo, zpovzdáli jako "černý vzadu" se na výpad na prahu léta chystá český výrobce Tescoma, který přijde s vlastní řadou AZZA.

Keramické nože jsou pro většinu z nás velkou neznámou. Nestojí právě málo, proto se většina lidí oprávněně ptá, zda se vyplatí zaplatit například dva tisíce korun i více za jediný nůž. Řežou opravdu tak dokonale, jak se traduje, anebo jde o bublinu a módní záležitost, která za několik let vyšumí? A musí se brousit, anebo je má člověk "až nadosmrti"?

Pravda je někde uprostřed. Keramické nože jsou tvrdší než kovové, proto nepotřebují každodenní přebrušování ocílkou jako ocelové. Při běžném domácím provozu podle zkušeností vydrží ostré tři i více let, profesionální kuchař bude brousit zhruba po roce. Řežou opravdu dobře, nikdy však nemohou klasické nože stoprocentně nahradit. Daní za vysokou tvrdost je jejich křehkost, proto se nedoporučuje sekat s nimi například kosti. Vystačí se s nimi ale pro většinu běžných prací v kuchyni.

Co říká kuchař

"Kdo je zvyklý pracovat s precizně nabroušenými kvalitními ocelovými noži, které jsou ostatně taky drahé, neprožije při prvním použití keramického až takové překvapení," říká Petr Stupka, kterého znáte například z pořadu o vaření Prima vařečka. "Problém je v tom, že minimálně 90 % domácích uživatelů si nůž neumí správně nabrousit a s ocílkou se může spíše zranit. Pro tyto kuchaře je pak keramický nůž vynikající, protože v domácím provozu několik let vydrží ostrý," vysvětluje. Podle něho se pak výměna letitého neošetřovaného nože za keramický rovná vstupu do ráje.

Z čeho se vyrábějí

Keramický versus ocelový nůžK výrobě se používá oxid zirkoničitý, oxid hlinitý a další keramické látky. Oproti oceli, která mívá tvrdost 5-6 stupňů Mohsovy stupnice, keramika vykazuje tvrdost přes 8 stupňů Mohsovy stupnice, diamant pak 10 stupňů. Keramika se lisuje pod vysokým tlakem a vypaluje při teplotě přes 1 000 °C.

Na co si dát pozor

Keramické nože se hodí pro teplou i studenou kuchyniAč mohou keramické nože léta dobře sloužit, je třeba dát si při práci pozor na některé zvláštnosti. Uživatel by se měl vyvarovat pádu nože na zem - jelikož je křehký, mohlo by se poškodit nejen ostří, ale mohla by se ulomit i špička nože.

Stejný problém může nastat i při mytí v myčce. Ne že by se ostří poškodilo stykem s ostatním nádobím, ale v prudkém proudu vody hrozí, že ostří tak prudce narazí například na sklenici, že se odlomí jeho kousek. Nicméně - který z pokročilých kuchtíků by dával nože do myčky?

Drobná "poranění" lze přebrousit, podomácku se to ale nedoporučuje. Jednou za několik let se nůž odnese tam, kde byl koupen. Dovozce ho pak odešle na firemní centrálu, která vlastní speciální diamantovou brusku. Na německých stránkách Kyocery lze sice mezi výrobky najít i ruční diamantový brousek, výsledek ale může být sporný. Je to podobný rozdíl, jako když si nabrousíte kovový nůž podomácku anebo ho svěříte nožíři.

Jak se krájí s keramickým nožem?

Pro vitaminy

Sady se prodávají v různé barevnostiZastánci zdravé výživy se z keramických nožů mohou také radovat. Keramika by neměla absorbovat chuť ani zápach krájených potravin. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože by měly uchovat jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne.

Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přichází téměř okamžitě o velkou část cenných vitaminů a enzymů.

Není každý fanouškem biostravování, nicméně pro někoho to může být dostatečný argument.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025