Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Keramické nože, kuchyňský komfort bez broušení

aktualizováno 
Drahé keramické nože někomu mohou připadat jako přechodný módní výstřelek, navíc ne zrovna levný. Ve skutečnosti ale nadělají spoustu práce a vydrží ostré i více než tři roky...

Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop | foto: Kyocera

Kdo je prodává

Několik let byl na trhu jediný výrazný prodejce, společnost Janus, která prodává značku Kyocera. Brzy se ale bude muset vážně potýkat s konkurentem Ceratio. Ten navíc zahájil kampaň masivní reklamou a zaváděcími cenami, kterým Kyocera zatím nemůže konkurovat. Je ale fakt, že Kyocera nabízí daleko širší sortiment několika řad v různých cenových relacích, Cerazio má v nabídce jen několik typů nožů. Aby toho nebylo málo, zpovzdáli jako "černý vzadu" se na výpad na prahu léta chystá český výrobce Tescoma, který přijde s vlastní řadou AZZA.

Keramické nože jsou pro většinu z nás velkou neznámou. Nestojí právě málo, proto se většina lidí oprávněně ptá, zda se vyplatí zaplatit například dva tisíce korun i více za jediný nůž. Řežou opravdu tak dokonale, jak se traduje, anebo jde o bublinu a módní záležitost, která za několik let vyšumí? A musí se brousit, anebo je má člověk "až nadosmrti"?

Pravda je někde uprostřed. Keramické nože jsou tvrdší než kovové, proto nepotřebují každodenní přebrušování ocílkou jako ocelové. Při běžném domácím provozu podle zkušeností vydrží ostré tři i více let, profesionální kuchař bude brousit zhruba po roce. Řežou opravdu dobře, nikdy však nemohou klasické nože stoprocentně nahradit. Daní za vysokou tvrdost je jejich křehkost, proto se nedoporučuje sekat s nimi například kosti. Vystačí se s nimi ale pro většinu běžných prací v kuchyni.

Co říká kuchař

"Kdo je zvyklý pracovat s precizně nabroušenými kvalitními ocelovými noži, které jsou ostatně taky drahé, neprožije při prvním použití keramického až takové překvapení," říká Petr Stupka, kterého znáte například z pořadu o vaření Prima vařečka. "Problém je v tom, že minimálně 90 % domácích uživatelů si nůž neumí správně nabrousit a s ocílkou se může spíše zranit. Pro tyto kuchaře je pak keramický nůž vynikající, protože v domácím provozu několik let vydrží ostrý," vysvětluje. Podle něho se pak výměna letitého neošetřovaného nože za keramický rovná vstupu do ráje.

Z čeho se vyrábějí

Keramický versus ocelový nůžK výrobě se používá oxid zirkoničitý, oxid hlinitý a další keramické látky. Oproti oceli, která mívá tvrdost 5-6 stupňů Mohsovy stupnice, keramika vykazuje tvrdost přes 8 stupňů Mohsovy stupnice, diamant pak 10 stupňů. Keramika se lisuje pod vysokým tlakem a vypaluje při teplotě přes 1 000 °C.

Na co si dát pozor

Keramické nože se hodí pro teplou i studenou kuchyniAč mohou keramické nože léta dobře sloužit, je třeba dát si při práci pozor na některé zvláštnosti. Uživatel by se měl vyvarovat pádu nože na zem - jelikož je křehký, mohlo by se poškodit nejen ostří, ale mohla by se ulomit i špička nože.

Stejný problém může nastat i při mytí v myčce. Ne že by se ostří poškodilo stykem s ostatním nádobím, ale v prudkém proudu vody hrozí, že ostří tak prudce narazí například na sklenici, že se odlomí jeho kousek. Nicméně - který z pokročilých kuchtíků by dával nože do myčky?

Drobná "poranění" lze přebrousit, podomácku se to ale nedoporučuje. Jednou za několik let se nůž odnese tam, kde byl koupen. Dovozce ho pak odešle na firemní centrálu, která vlastní speciální diamantovou brusku. Na německých stránkách Kyocery lze sice mezi výrobky najít i ruční diamantový brousek, výsledek ale může být sporný. Je to podobný rozdíl, jako když si nabrousíte kovový nůž podomácku anebo ho svěříte nožíři.

Jak se krájí s keramickým nožem?

Pro vitaminy

Sady se prodávají v různé barevnostiZastánci zdravé výživy se z keramických nožů mohou také radovat. Keramika by neměla absorbovat chuť ani zápach krájených potravin. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože by měly uchovat jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne.

Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přichází téměř okamžitě o velkou část cenných vitaminů a enzymů.

Není každý fanouškem biostravování, nicméně pro někoho to může být dostatečný argument.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.