Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Keramické nože, kuchyňský komfort bez broušení

aktualizováno 
Drahé keramické nože někomu mohou připadat jako přechodný módní výstřelek, navíc ne zrovna levný. Ve skutečnosti ale nadělají spoustu práce a vydrží ostré i více než tři roky...

Nejvyšší řada od Kyocery Kyotop | foto: Kyocera

Kdo je prodává

Několik let byl na trhu jediný výrazný prodejce, společnost Janus, která prodává značku Kyocera. Brzy se ale bude muset vážně potýkat s konkurentem Ceratio. Ten navíc zahájil kampaň masivní reklamou a zaváděcími cenami, kterým Kyocera zatím nemůže konkurovat. Je ale fakt, že Kyocera nabízí daleko širší sortiment několika řad v různých cenových relacích, Cerazio má v nabídce jen několik typů nožů. Aby toho nebylo málo, zpovzdáli jako "černý vzadu" se na výpad na prahu léta chystá český výrobce Tescoma, který přijde s vlastní řadou AZZA.

Keramické nože jsou pro většinu z nás velkou neznámou. Nestojí právě málo, proto se většina lidí oprávněně ptá, zda se vyplatí zaplatit například dva tisíce korun i více za jediný nůž. Řežou opravdu tak dokonale, jak se traduje, anebo jde o bublinu a módní záležitost, která za několik let vyšumí? A musí se brousit, anebo je má člověk "až nadosmrti"?

Pravda je někde uprostřed. Keramické nože jsou tvrdší než kovové, proto nepotřebují každodenní přebrušování ocílkou jako ocelové. Při běžném domácím provozu podle zkušeností vydrží ostré tři i více let, profesionální kuchař bude brousit zhruba po roce. Řežou opravdu dobře, nikdy však nemohou klasické nože stoprocentně nahradit. Daní za vysokou tvrdost je jejich křehkost, proto se nedoporučuje sekat s nimi například kosti. Vystačí se s nimi ale pro většinu běžných prací v kuchyni.

Co říká kuchař

"Kdo je zvyklý pracovat s precizně nabroušenými kvalitními ocelovými noži, které jsou ostatně taky drahé, neprožije při prvním použití keramického až takové překvapení," říká Petr Stupka, kterého znáte například z pořadu o vaření Prima vařečka. "Problém je v tom, že minimálně 90 % domácích uživatelů si nůž neumí správně nabrousit a s ocílkou se může spíše zranit. Pro tyto kuchaře je pak keramický nůž vynikající, protože v domácím provozu několik let vydrží ostrý," vysvětluje. Podle něho se pak výměna letitého neošetřovaného nože za keramický rovná vstupu do ráje.

Z čeho se vyrábějí

Keramický versus ocelový nůžK výrobě se používá oxid zirkoničitý, oxid hlinitý a další keramické látky. Oproti oceli, která mívá tvrdost 5-6 stupňů Mohsovy stupnice, keramika vykazuje tvrdost přes 8 stupňů Mohsovy stupnice, diamant pak 10 stupňů. Keramika se lisuje pod vysokým tlakem a vypaluje při teplotě přes 1 000 °C.

Na co si dát pozor

Keramické nože se hodí pro teplou i studenou kuchyniAč mohou keramické nože léta dobře sloužit, je třeba dát si při práci pozor na některé zvláštnosti. Uživatel by se měl vyvarovat pádu nože na zem - jelikož je křehký, mohlo by se poškodit nejen ostří, ale mohla by se ulomit i špička nože.

Stejný problém může nastat i při mytí v myčce. Ne že by se ostří poškodilo stykem s ostatním nádobím, ale v prudkém proudu vody hrozí, že ostří tak prudce narazí například na sklenici, že se odlomí jeho kousek. Nicméně - který z pokročilých kuchtíků by dával nože do myčky?

Drobná "poranění" lze přebrousit, podomácku se to ale nedoporučuje. Jednou za několik let se nůž odnese tam, kde byl koupen. Dovozce ho pak odešle na firemní centrálu, která vlastní speciální diamantovou brusku. Na německých stránkách Kyocery lze sice mezi výrobky najít i ruční diamantový brousek, výsledek ale může být sporný. Je to podobný rozdíl, jako když si nabrousíte kovový nůž podomácku anebo ho svěříte nožíři.

Jak se krájí s keramickým nožem?

Pro vitaminy

Sady se prodávají v různé barevnostiZastánci zdravé výživy se z keramických nožů mohou také radovat. Keramika by neměla absorbovat chuť ani zápach krájených potravin. Potraviny krájením nezískají kovovou pachuť, jak se často stává při použití ocelových nožů, které zanechávají v potravinách kovové mikročástice. Keramické nože by měly uchovat jídlu jeho čerstvou chuť a ovoce a zelenina po krájení nezhnědne.

Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přichází téměř okamžitě o velkou část cenných vitaminů a enzymů.

Není každý fanouškem biostravování, nicméně pro někoho to může být dostatečný argument.

Autor:




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.