Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová Vaňkova kuchařka se povedla, přináší jídla, která dobyla svět

aktualizováno 
Když jsem otvíral jeho novou kuchařku, říkal jsem si, zda tentokrát nestoupl Roman Vaněk na tenký led. Přece jen: v té první nabídl českou klasiku, která se běžně vaří v domácnostech, ve druhé se otřel o regionální kuchyni a nabídl i méně obvyklé recepty, ale cpát se do evropské kuchyně?

Titulka knihy je jako obvykle čistě bílá. | foto: Marek Burza

Jenže už při prvním listování jsem přišel na to, že je to kluk fikaná. Podtitul jeho knížky by mohl znít "Pár jídel, která dobyla svět". A o tom to celé je. Vybral speciality z různých zemí, které nemohou chybět v žádné restauraci, která se chlubí mezinárodní kuchyní.

Začněme omáčkami

Začne tím nejdůležitějším: omáčkami. Znáte to: přijdete do restaurace a nabídnou vám cizokrajně znějící názvy, ve kterých se vyzná jen kuchař, a vy jen tiše zíráte a nedivíte se pak účtu. A přitom po prostudování kuchařky budete vědět, že stačí jen troška, k obyčejnému bešamelu přidat smetanu, žloutky a sýr a vznikne vznešeně znějící omáčka Mornay.

Fotogalerie

Potřebujete omáčku na květák nebo chřest? Pokud zvládáte základní holandskou omáčku, máte vyhráno. Přidáte našlehanou smetanu a hned máte Mousseline.

V internetových diskusích se občas propaguje domácí výroba majonézy bez vajec, pro ty, kdo se bojí salmonely. Takže ji vyrábějí místo z vejce z mléka. A přitom vůbec netuší, že vlastně vyrábějí Aioli, která je vhodná k rybám a krevetám. Stačí jen přidat česnek a lehce dosolit.

Pečlivý výběr

Kniha se slevou 15 %

obálka knihy Klenoty evropské kuchyně

V celé kuchařce najdete pečlivý výběr toho, co lze najít na jídelních lístcích na celém světě. Nelze však uvést jen ten jediný nejsprávnější recept. Vždyť taková jídla jako třeba francouzská cibulačka se bude vařit v každém koutě Francie trošku jinak a i na internetu najdete spoustu "zaručeně pravých" návodů, které se vzájemně trochu liší.

Jak znám Romana Vaňka, každé jídlo jeho tým uvařil a vzal v úvahu i tyto místní odlišnosti. Proto je u každého receptu rámeček, který nahradil dosavadní babiččiny rady (na toto babička, který zatím nevytáhla paty z Horní Dolní, není potřeba) a který poslouží k orientaci, proč se co a jak dělá, a naznačuje možné lokální varianty. Třeba že se někde místo vína do polévky používá sherry.

Sympatické je, že v záhlaví každého pokrmu najdete i stručnou historku o zemi původu, například u hovězího po Burgundsku se dočtete, že jeho název souvisí se slavným burgundským vínem Pinot Noir. A že pro nás už domácí štrúdl (tažený závin) má původ v rakousko-uherském mocnářství.

Koupit, nebo ne?

Nadšenci, kteří si už "ovařili" něco z Vaňkových kuchařek, mají zkušenost, že každý z receptů je vyzkoušený a i rozpis ingrediencí sedí a mohou ji bez výhrad zařadit do kuchyňské knihovničky. Nemohou ji srovnávat se specializovanými kuchařkami jednotlivých zemí, to by kniha musela mít mnohonásobně větší rozsah. Jde jen o výběr nejslavnějších světových jídel.

Výhodu mají ti, kdo právě uvažují o zakoupení předplatného MF DNES, ušetří 400 korun, protože distribuce Mafry, vydavatelství MF DNES,  knihu nabízí jako dárek. A možná se nadchnou a zpětně zapátrají k předchozím titulům, které zatím ještě nemají. Já osobně si ji do regálu s nejvíce používanými kuchařkami zařadím. I když vše asi nevyužiju, třeba ústřice doma asi servírovat nebudu.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.