Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klouzek bílý (Suillus placidus)

  11:20aktualizováno  11:20

Klouzek bílý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKlouzek bílý patří mezi druhy, které nejsou moc k vidění. Bude to pravděpodobně tím, že je najdete v lokalitě, ve které rostou pětijehlicové, původem severoamerické borovice „vejmutovky“. Těmto stromům je náš klouzek bílý bezmezně věrný a nikde jinde jej nemůžete nalézt. Klouzek bílý s vejmutovkou úzce spolupracuje – podhoubí oplétá či prorůstá kořínky a bere si z nich výživné látky, které potřebuje – především glycidy (cukry). Na oplátku stromy zásobuje minerály, dusíkem a vodou. Vzniká zde symbióza stromu s houbou, z něhož oba účastníci mají prospěch: kořínky obalené podhoubím tvoří tzv. mykorizu.

Klobouky jsou 3 - 8 cm široké, v mládí nízce polokulovité, pak sklenuté až rozložené, za vlhka slizké, bílé, později žlutavě slonovinové, naspodu s bělavými, později žlutavými póry a štíhlým, válcovitým, běložlutavým, 3 - 10 cm dlouhým a 8 - 15 mm širokým třeněm, zdobeným purpurově hnědými zrnéčky, dužnina je bílá. Výtrusy jsou žlutavé.

Kde a kdy roste

Klouzek bílý roste velmi nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích, ovšem jen tam, kde je vysázená původem severoamerická borovice vejmutovka.

Je jedlý. Zkušení houbaři si proto všímají, jaké houby pod kterými stromy rostou a podle toho na ně také chodí. Pokud ale najdete klouzek bílý, měli byste se na něj podívat, vyfotit si jej, ale raději jej nechat v lese.

Autoři:




Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.