Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klouzek kravský (Boletus bovinus)

  11:21aktualizováno  11:21

Klouzek kravský | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá 

. Zajímavosti a rady

prewPokud si lámete hlavu nad tím, kde vzala tato chutná houba takové jméno, potom vám všem ušetřím práci s hledáním v mykologických knihách. Klouzek kravský získal své jméno ne proto, že se hodí leda pro krávy, ale proto, že je ho tolik, že by se jím daly krávy krmit! Je pravda, že v minulosti byl tak přemnožen, že jej lidé moc nesbírali a krmili jím domácí zvířectvo.

Roste v borech, v ohromném množství a zajímavé je jeho přátelství se slizákem růžovým (Gomphidius roseus). Často můžeme najít srostlé tyto dvě houby, připomínající milenecký pár.

Klobouky jsou 3 - 8 cm široké, v mládí polokulovité, pak sklenuté až rozložené, za vlhka slizké, za sucha lesklé, kožově nebo okrově hnědavé, dosti tenkomasé, naspodu s velkými, hranatými, okrově hnědavými póry a kožově hnědým, 3 - 7 cm dlouhým a 5 - 15 mm širokým třeněm. Bledě okrová dužnina na řezu slabě modrá. Výtrusy jsou žlutavé.

Kde a kdy roste

Klouzek kravský roste jen místy hojně od srpna do listopadu v borových a smíšených lesích, vždy pod borovicemi se dvěma jehlicemi ve svazečku (borovice lesní, borovice černá, borovice blatka) na kyselých půdách.

Je jedlý. Ze všech klouzků je klouzek kravský nejméně chutný, uděláme nejlépe, když jeho mladé plodničky naložíme do sladkokyselého nálevu. Potom nám nebude vadit ani jeho velká slizkost, ani gumová dužnina. Zajímavé je, že tato houba vařením karmínově zčervená.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.