Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kmín kořenný (Carum carvi)

  9:00aktualizováno  9:00

Kmín kořenný | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Pokud mají holubi v holubníku bochník kmínového chleba, nikdy nezabloudí.

Popis rostliny: Kmín kořenný je dvouletá kořenovitá bylina s přímými, až 1 m vysokými lodyhami, které vyrůstají koncem následujícího jara. Listy má podlouhlé, květy drobné v okolcích a bez obalů. Plodem kmínu je asi 6 mm dlouhá tmavohnědá dvounažka. Toto semeno je silně aromatické a má světlá žebra.

Stanoviště: galKmínu se daří na plném slunci, ve výživné, jílovitohlinité půdě. 

Období růstu: Kvete v červnu a v květnu.

Použitelné části: Sbírají se květy, mladé listy a kořeny.

Léčivé účinky:
Pro lepší trávení či chuť jídla je doporučováno kloktat výluh ze semen. Také se z něj vaří blahodárný čaj.

Bylinková kuchyně: Kmín dochucuje tučná masitá jídla, vepřové, husu, guláš a zelí.

. Krémová bramborová polévka

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 25 minut


* 600 g oloupaných brambor
* 1 menší pórek
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 ml smetany 33% nebo 12%
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* svazek zelené petrželky

1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v části vývaru doměkka. Ke konci varu přidáme dobře očištěný a nakrájený pórek, koření a společně dovaříme. Stáhneme z ohně, necháme zchladnout a rozmixujeme.

2. K základu přilijeme zbytek vývaru, rozmixované brambory s pórkem rozmícháme metličkou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou s rozmíchaným žloutkem, promícháme, prohřejeme a stáhneme z ohně. Dochutíme a podáváme sypané petrželkovou natí.

Autoři:




Nejčtenější

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.