Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kmín kořenný (Carum carvi)

  9:00aktualizováno  9:00

Kmín kořenný | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Pokud mají holubi v holubníku bochník kmínového chleba, nikdy nezabloudí.

Popis rostliny: Kmín kořenný je dvouletá kořenovitá bylina s přímými, až 1 m vysokými lodyhami, které vyrůstají koncem následujícího jara. Listy má podlouhlé, květy drobné v okolcích a bez obalů. Plodem kmínu je asi 6 mm dlouhá tmavohnědá dvounažka. Toto semeno je silně aromatické a má světlá žebra.

Stanoviště: galKmínu se daří na plném slunci, ve výživné, jílovitohlinité půdě. 

Období růstu: Kvete v červnu a v květnu.

Použitelné části: Sbírají se květy, mladé listy a kořeny.

Léčivé účinky:
Pro lepší trávení či chuť jídla je doporučováno kloktat výluh ze semen. Také se z něj vaří blahodárný čaj.

Bylinková kuchyně: Kmín dochucuje tučná masitá jídla, vepřové, husu, guláš a zelí.

. Krémová bramborová polévka

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 25 minut


* 600 g oloupaných brambor
* 1 menší pórek
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 ml smetany 33% nebo 12%
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* svazek zelené petrželky

1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v části vývaru doměkka. Ke konci varu přidáme dobře očištěný a nakrájený pórek, koření a společně dovaříme. Stáhneme z ohně, necháme zchladnout a rozmixujeme.

2. K základu přilijeme zbytek vývaru, rozmixované brambory s pórkem rozmícháme metličkou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou s rozmíchaným žloutkem, promícháme, prohřejeme a stáhneme z ohně. Dochutíme a podáváme sypané petrželkovou natí.

Autoři:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...
Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si mysleli, že v Česku dávno vyhynula....  celý článek

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.