Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Knírač velký

  4:00aktualizováno  4:00

Velký knírač | foto: Pavla Dorničová

Země původu:

Německo

Zařazení:

FCI sk. II. - pinčové, knírači, plemena molossoidní a švýcarští salašničtí psi

Standard č. 181

Historie:

Původně byli velcí knírači používáni v jihoněmeckém prostoru k pohánění stád skotu. Na přelomu století rozpoznali cílevědomí chovatelé, že tito psi jsou schopni vynikajících výkonů a mají mimořádně cenné povahové vlastnosti. Od roku 1913 je toto plemeno vedeno v plemenné knize a v roce 1925 bylo uznáno služebním plemenem.

Povaha a chování:    
 
Typické povahové rysy jsou jeho dobromyslný, vyrovnaný charakter a jeho neúplatná věrnost pánovi. Díky vrozené pracovní výkonnosti a sebejistotě je dokonale vhodný k využití jako společenský, sportovní, pracovní a služební pes.

Vzhled:
 
Velký, silný, spíše podsaditý než štíhlý, drsnosrstý; je zvětšeným, mohutným věrným obrazem středního knírače. Vzhled tohoto - při obraně neochvějného - psa vzbuzuje respekt.

Průměrný věk:

11-13 let

Péče: 

Knírači patří mezi zcela nenáročná plemena. Dobře snáší pobyt doma i venku a nezatěžují příliš velkou spotřebou krmiva. Potřebují pohyb úměrný jejich velikosti a také psychickou zátěž. Knírač je pracovitý pes. Hrubá srst se upravuje trimováním. Výhoda hrubé srsti spočívá v tom, že se na ní nedrží špína a nečistoty.

Chovatelský klub:

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Tervueren
Tervueren

Jeden z belgických ovčáků s všestranným využitím.  celý článek

Phalene
Phalene

Příbuzný papillona, který se od něho liší svěšenýma ušima  celý článek

King Charles španěl
King Charles španěl

Plemeno bylo velmi oblíbeno šlechtici a dostalo se mu různých privilegií.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.