Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kobližky trochu jinak: s celými švestkami, cukrem a skořicí

aktualizováno 
Smažené koblihy ano, ale marmeláda vám nejede? Vyzkoušejte, co to udělá, když nebezpečně vytékající a přeslazenou náplň nahradí čerstvé sezonní ovoce.

Koblížky plněné celými švestkami | foto: Jiří Savinec

Ve smažených kobližkách zůstane ovoce i po tepelné úpravě pěkně vcelku, nechutná jako bláto a udrží si lahodnou šťávu. Díky skořicovému cukru, kterým nahradíte pecku uvnitř, se i kyselejší slívy stanou příjemně sladkými. Směsí moučkového cukru se skořicí tedy šetřit nemusíte.

Jen dejte pozor, abyste položili švestky na těsto nakrojeným švem dolů. To proto, aby šťáva neprskala do tuku, kdyby se těsto při smažení "ve spoji" rozevřelo. Kobližky pak smažte spíše zvolna, aby se švestky alespoň prohřály. Potřebná doba smažení závisí na síle těsta a velikosti švestek uvnitř. Vybírejte proto vždy spíše menší a všechny stejně veliké.

Smažené švestkové kobližky krok za krokem

Potřebovat budete 250 g polohrubé mouky, 40 g pískového cukru, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 citrón, 50 g másla a olej na smažení. Na náplň pak zhruba 500 g švestek a 1 skořicový cukr, na posypání moučkový cukr se skořicí.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku s cukrem a sušeným
K sypké směsi přidejte vejce, rozměklé máslo a lžičku citrónové šťávy. Vlažným

Mouku smíchejte s cukrem a droždím, přidejte jemně strouhanou citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy. Promíchejte, přidejte vejce, změklé máslo a vlažným mlékem zadělejte hladké těsto. Přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

švestky nakrojte je ostrým nožem, vyjměte pecku a dovnitř nasypte trochu
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vypracujte z něj plát a rozdělte jej

Mezitím si připravte švestky: špičkou nože každou nakrojte, vyjměte z ní pecku a dovnitř nasypte pomocí lžičky trochu skořicového cukru. Vykynuté těsto tence rozválejte na pomoučeném válu, plát pak rozdělte na čtverce velké zhruba 8 × 8 cm, nejlépe rádýlkem.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce
Nakonec každý kousek v dlaních pečlivě zabalte a upravte do tvaru koule.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce vytáhněte nahoru, aby byla švestka zcela obalená a svažte. Každý kousek pak ještě pečlivě zabalte v dlaních a upravte do tvaru koule. Těsto se nesmí "rozvázat", tedy kdekoliv otevřít, a nemělo by se protrhnout.

Koblížky smažte po obou stranách dozlatova ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje.
Koblížky plněné celými švestkami

Důkladně zabalené a tedy i "uzavřené" kobližky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje – musí plavat, aby se po obou stranách osmažily pěkně dozlatova. Podávejte je ještě teplé, posypané moučkovým cukrem se skořicí.

Další tipy a recepty najdete vždy v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Citroën Berlingo 1,6i 66kW...
Citroën Berlingo 1,6i 66kW...

r.v. 2008, naj. 93 029 km, benzín
154 900 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.