Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kobližky trochu jinak: s celými švestkami, cukrem a skořicí

aktualizováno 
Smažené koblihy ano, ale marmeláda vám nejede? Vyzkoušejte, co to udělá, když nebezpečně vytékající a přeslazenou náplň nahradí čerstvé sezonní ovoce.

Koblížky plněné celými švestkami | foto: Jiří Savinec

Ve smažených kobližkách zůstane ovoce i po tepelné úpravě pěkně vcelku, nechutná jako bláto a udrží si lahodnou šťávu. Díky skořicovému cukru, kterým nahradíte pecku uvnitř, se i kyselejší slívy stanou příjemně sladkými. Směsí moučkového cukru se skořicí tedy šetřit nemusíte.

Jen dejte pozor, abyste položili švestky na těsto nakrojeným švem dolů. To proto, aby šťáva neprskala do tuku, kdyby se těsto při smažení "ve spoji" rozevřelo. Kobližky pak smažte spíše zvolna, aby se švestky alespoň prohřály. Potřebná doba smažení závisí na síle těsta a velikosti švestek uvnitř. Vybírejte proto vždy spíše menší a všechny stejně veliké.

Smažené švestkové kobližky krok za krokem

Potřebovat budete 250 g polohrubé mouky, 40 g pískového cukru, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 citrón, 50 g másla a olej na smažení. Na náplň pak zhruba 500 g švestek a 1 skořicový cukr, na posypání moučkový cukr se skořicí.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku s cukrem a sušeným
K sypké směsi přidejte vejce, rozměklé máslo a lžičku citrónové šťávy. Vlažným

Mouku smíchejte s cukrem a droždím, přidejte jemně strouhanou citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy. Promíchejte, přidejte vejce, změklé máslo a vlažným mlékem zadělejte hladké těsto. Přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

švestky nakrojte je ostrým nožem, vyjměte pecku a dovnitř nasypte trochu
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vypracujte z něj plát a rozdělte jej

Mezitím si připravte švestky: špičkou nože každou nakrojte, vyjměte z ní pecku a dovnitř nasypte pomocí lžičky trochu skořicového cukru. Vykynuté těsto tence rozválejte na pomoučeném válu, plát pak rozdělte na čtverce velké zhruba 8 × 8 cm, nejlépe rádýlkem.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce
Nakonec každý kousek v dlaních pečlivě zabalte a upravte do tvaru koule.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce vytáhněte nahoru, aby byla švestka zcela obalená a svažte. Každý kousek pak ještě pečlivě zabalte v dlaních a upravte do tvaru koule. Těsto se nesmí "rozvázat", tedy kdekoliv otevřít, a nemělo by se protrhnout.

Koblížky smažte po obou stranách dozlatova ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje.
Koblížky plněné celými švestkami

Důkladně zabalené a tedy i "uzavřené" kobližky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje – musí plavat, aby se po obou stranách osmažily pěkně dozlatova. Podávejte je ještě teplé, posypané moučkovým cukrem se skořicí.

Další tipy a recepty najdete vždy v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.