Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kobližky trochu jinak: s celými švestkami, cukrem a skořicí

aktualizováno 
Smažené koblihy ano, ale marmeláda vám nejede? Vyzkoušejte, co to udělá, když nebezpečně vytékající a přeslazenou náplň nahradí čerstvé sezonní ovoce.

Koblížky plněné celými švestkami | foto: Jiří Savinec

Ve smažených kobližkách zůstane ovoce i po tepelné úpravě pěkně vcelku, nechutná jako bláto a udrží si lahodnou šťávu. Díky skořicovému cukru, kterým nahradíte pecku uvnitř, se i kyselejší slívy stanou příjemně sladkými. Směsí moučkového cukru se skořicí tedy šetřit nemusíte.

Jen dejte pozor, abyste položili švestky na těsto nakrojeným švem dolů. To proto, aby šťáva neprskala do tuku, kdyby se těsto při smažení "ve spoji" rozevřelo. Kobližky pak smažte spíše zvolna, aby se švestky alespoň prohřály. Potřebná doba smažení závisí na síle těsta a velikosti švestek uvnitř. Vybírejte proto vždy spíše menší a všechny stejně veliké.

Smažené švestkové kobližky krok za krokem

Potřebovat budete 250 g polohrubé mouky, 40 g pískového cukru, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 citrón, 50 g másla a olej na smažení. Na náplň pak zhruba 500 g švestek a 1 skořicový cukr, na posypání moučkový cukr se skořicí.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku s cukrem a sušeným
K sypké směsi přidejte vejce, rozměklé máslo a lžičku citrónové šťávy. Vlažným

Mouku smíchejte s cukrem a droždím, přidejte jemně strouhanou citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy. Promíchejte, přidejte vejce, změklé máslo a vlažným mlékem zadělejte hladké těsto. Přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

švestky nakrojte je ostrým nožem, vyjměte pecku a dovnitř nasypte trochu
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vypracujte z něj plát a rozdělte jej

Mezitím si připravte švestky: špičkou nože každou nakrojte, vyjměte z ní pecku a dovnitř nasypte pomocí lžičky trochu skořicového cukru. Vykynuté těsto tence rozválejte na pomoučeném válu, plát pak rozdělte na čtverce velké zhruba 8 × 8 cm, nejlépe rádýlkem.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce
Nakonec každý kousek v dlaních pečlivě zabalte a upravte do tvaru koule.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce vytáhněte nahoru, aby byla švestka zcela obalená a svažte. Každý kousek pak ještě pečlivě zabalte v dlaních a upravte do tvaru koule. Těsto se nesmí "rozvázat", tedy kdekoliv otevřít, a nemělo by se protrhnout.

Koblížky smažte po obou stranách dozlatova ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje.
Koblížky plněné celými švestkami

Důkladně zabalené a tedy i "uzavřené" kobližky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje – musí plavat, aby se po obou stranách osmažily pěkně dozlatova. Podávejte je ještě teplé, posypané moučkovým cukrem se skořicí.

Další tipy a recepty najdete vždy v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.