Kobližky trochu jinak: s celými švestkami, cukrem a skořicí - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kobližky trochu jinak: s celými švestkami, cukrem a skořicí

Smažené koblihy ano, ale marmeláda vám nejede? Vyzkoušejte, co to udělá, když nebezpečně vytékající a přeslazenou náplň nahradí čerstvé sezonní ovoce.
Koblížky plněné celými švestkami

Koblížky plněné celými švestkami | foto: Jiří Savinec

Ve smažených kobližkách zůstane ovoce i po tepelné úpravě pěkně vcelku, nechutná jako bláto a udrží si lahodnou šťávu. Díky skořicovému cukru, kterým nahradíte pecku uvnitř, se i kyselejší slívy stanou příjemně sladkými. Směsí moučkového cukru se skořicí tedy šetřit nemusíte.

Jen dejte pozor, abyste položili švestky na těsto nakrojeným švem dolů. To proto, aby šťáva neprskala do tuku, kdyby se těsto při smažení "ve spoji" rozevřelo. Kobližky pak smažte spíše zvolna, aby se švestky alespoň prohřály. Potřebná doba smažení závisí na síle těsta a velikosti švestek uvnitř. Vybírejte proto vždy spíše menší a všechny stejně veliké.

Smažené švestkové kobližky krok za krokem

Potřebovat budete 250 g polohrubé mouky, 40 g pískového cukru, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 citrón, 50 g másla a olej na smažení. Na náplň pak zhruba 500 g švestek a 1 skořicový cukr, na posypání moučkový cukr se skořicí.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku s cukrem a sušeným
K sypké směsi přidejte vejce, rozměklé máslo a lžičku citrónové šťávy. Vlažným

Mouku smíchejte s cukrem a droždím, přidejte jemně strouhanou citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy. Promíchejte, přidejte vejce, změklé máslo a vlažným mlékem zadělejte hladké těsto. Přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

švestky nakrojte je ostrým nožem, vyjměte pecku a dovnitř nasypte trochu
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vypracujte z něj plát a rozdělte jej

Mezitím si připravte švestky: špičkou nože každou nakrojte, vyjměte z ní pecku a dovnitř nasypte pomocí lžičky trochu skořicového cukru. Vykynuté těsto tence rozválejte na pomoučeném válu, plát pak rozdělte na čtverce velké zhruba 8 × 8 cm, nejlépe rádýlkem.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce
Nakonec každý kousek v dlaních pečlivě zabalte a upravte do tvaru koule.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce vytáhněte nahoru, aby byla švestka zcela obalená a svažte. Každý kousek pak ještě pečlivě zabalte v dlaních a upravte do tvaru koule. Těsto se nesmí "rozvázat", tedy kdekoliv otevřít, a nemělo by se protrhnout.

Koblížky smažte po obou stranách dozlatova ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje.
Koblížky plněné celými švestkami

Důkladně zabalené a tedy i "uzavřené" kobližky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje – musí plavat, aby se po obou stranách osmažily pěkně dozlatova. Podávejte je ještě teplé, posypané moučkovým cukrem se skořicí.

Další tipy a recepty najdete vždy v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025