Koblížky plněné celými švestkami

Koblížky plněné celými švestkami | foto: Jiří Savinec

Kobližky trochu jinak: s celými švestkami, cukrem a skořicí

  • 5
Smažené koblihy ano, ale marmeláda vám nejede? Vyzkoušejte, co to udělá, když nebezpečně vytékající a přeslazenou náplň nahradí čerstvé sezonní ovoce.

Ve smažených kobližkách zůstane ovoce i po tepelné úpravě pěkně vcelku, nechutná jako bláto a udrží si lahodnou šťávu. Díky skořicovému cukru, kterým nahradíte pecku uvnitř, se i kyselejší slívy stanou příjemně sladkými. Směsí moučkového cukru se skořicí tedy šetřit nemusíte.

Jen dejte pozor, abyste položili švestky na těsto nakrojeným švem dolů. To proto, aby šťáva neprskala do tuku, kdyby se těsto při smažení "ve spoji" rozevřelo. Kobližky pak smažte spíše zvolna, aby se švestky alespoň prohřály. Potřebná doba smažení závisí na síle těsta a velikosti švestek uvnitř. Vybírejte proto vždy spíše menší a všechny stejně veliké.

Smažené švestkové kobližky krok za krokem

Potřebovat budete 250 g polohrubé mouky, 40 g pískového cukru, 1 sáček sušeného droždí, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 citrón, 50 g másla a olej na smažení. Na náplň pak zhruba 500 g švestek a 1 skořicový cukr, na posypání moučkový cukr se skořicí.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku s cukrem a sušeným
K sypké směsi přidejte vejce, rozměklé máslo a lžičku citrónové šťávy. Vlažným

Mouku smíchejte s cukrem a droždím, přidejte jemně strouhanou citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy. Promíchejte, přidejte vejce, změklé máslo a vlažným mlékem zadělejte hladké těsto. Přikryté potravinářskou fólií nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

švestky nakrojte je ostrým nožem, vyjměte pecku a dovnitř nasypte trochu
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vypracujte z něj plát a rozdělte jej

Mezitím si připravte švestky: špičkou nože každou nakrojte, vyjměte z ní pecku a dovnitř nasypte pomocí lžičky trochu skořicového cukru. Vykynuté těsto tence rozválejte na pomoučeném válu, plát pak rozdělte na čtverce velké zhruba 8 × 8 cm, nejlépe rádýlkem.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce
Nakonec každý kousek v dlaních pečlivě zabalte a upravte do tvaru koule.

Do každého čtverce uložte po jedné švestce s cukrovou náplní, pak rohy čtverce vytáhněte nahoru, aby byla švestka zcela obalená a svažte. Každý kousek pak ještě pečlivě zabalte v dlaních a upravte do tvaru koule. Těsto se nesmí "rozvázat", tedy kdekoliv otevřít, a nemělo by se protrhnout.

Koblížky smažte po obou stranách dozlatova ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje.
Koblížky plněné celými švestkami

Důkladně zabalené a tedy i "uzavřené" kobližky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje – musí plavat, aby se po obou stranách osmažily pěkně dozlatova. Podávejte je ještě teplé, posypané moučkovým cukrem se skořicí.

Další tipy a recepty najdete vždy v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.