Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na šampionátu nealko koktejlů vyhrál drink z jablek, bezu a rebarbory

  12:36aktualizováno  12:36
Na červnové soutěži Mattoni Grand Drink, jejíž vítěz si odnáší i titul mistra světa v míchání nealkoholických koktejlů, porotce nejvíce zaujala estonská barmanka Krista Meri. Pro drink Green Temptation využila vedle máty, jablka a bezinkového sirupu i netradiční rebarboru. Zkuste si ho připravit.

Vítězka 17. ročníku Mattoni Grand Drink Krista Meri z Estonska. | foto: KMV

Pro přípravu mistrovského koktejlu Green Temptation potřebujete:

  • 2 cl pyré ze zeleného jablka
  • 0,25 cl bezinkového sirupu
  • 0,5 cl amarettového sirupu
  • 1 cl čerstvé šťávy z limetky
  • 3 kousky rebarbory
  • 3 lístky máty
  • 10 cl jemně perlivé minerální vody

Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a dolijeme minerální vodou. Na závěr ozdobíme rebarborou, citronem, brusinkami, tymiánem a dalšími bylinkami.

"Potěšilo mě, že někteří barmani použili moderní a progresivní techniky přípravy jako tekutý dusík, suchý led nebo nakuřování dřevem a eukalyptovými listy. Objevily se i netradiční suroviny, třeba chřest a květák. Ocenil jsem odhodlání venezuelské soutěžící Maríe Gabriely Padrón Chanot, která i přes zlomenou klíční kost předvedla precizní výkon. Jako Čecha mě navíc potěšilo, že v koktejlu použila také lipový květ," hodnotil loňský vítěz Achim Šipl.

Českou republiku letos reprezentoval barman Milan Zaleš z pražského Bugsy´s Baru s originálním koktejlem založeným na chuti zázvoru a citrusové marmelády. Mezi medailisty se mu proniknout nepodařilo, protože stříbro vybojoval Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Sip Of Purity a bronz získal Španěl David Garcia Arrebola s koktejlem Mattoni Fresh.

Koktejl Green Temptation, s nímž uspěla vítězka Krista Meri z Estonska.
Wojciech Urbański z Polska skončil s koktejlem Sip Of Purity na druhém místě.
S koktejlem Mattoni Fresh, obsadil David Garcia Arrebola ze Španělska třetí...

Medailové koktejly: zleva Green Temptation, Sip of Purity, Mattoni Fresh. Fotografie zvětšíte kliknutím

Sip of Purity (2. místo)

  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce kousků dužiny granátového jablka
  • 2 cl sirupu z růže
  • 2 cl sirupu s příchutí ginu
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 8 cl zeleného čaje s příchutí mučenky
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • na ozdobu kousek pomeranče, máta, okvětní lístky z růže, citronová tráva

Do sklenice vložíme dužinu a na to přidáme led. Ostatní suroviny (zatím bez vody) dáme do shakeru a protřepeme. Doplníme do sklenice s ledem a dolijeme minerální vodou.

Mattoni Fresh (3. místo)

  • 2 cl jablečného smoothie
  • 2 cl mučenkového smoothie
  • 8 cl jablečného džusu
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • na ozdobu čínský tuřín, stébla pažitky a kousek dýně

Ingredience s ledem (zatím bez vody) vložíme do shakeru a protřepeme. Prodloužíme minerální vodou a na závěr ozdobíme.

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.