Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na šampionátu nealko koktejlů vyhrál drink z jablek, bezu a rebarbory

  12:36aktualizováno  12:36
Na červnové soutěži Mattoni Grand Drink, jejíž vítěz si odnáší i titul mistra světa v míchání nealkoholických koktejlů, porotce nejvíce zaujala estonská barmanka Krista Meri. Pro drink Green Temptation využila vedle máty, jablka a bezinkového sirupu i netradiční rebarboru. Zkuste si ho připravit.

Vítězka 17. ročníku Mattoni Grand Drink Krista Meri z Estonska. | foto: KMV

Pro přípravu mistrovského koktejlu Green Temptation potřebujete:

  • 2 cl pyré ze zeleného jablka
  • 0,25 cl bezinkového sirupu
  • 0,5 cl amarettového sirupu
  • 1 cl čerstvé šťávy z limetky
  • 3 kousky rebarbory
  • 3 lístky máty
  • 10 cl jemně perlivé minerální vody

Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a dolijeme minerální vodou. Na závěr ozdobíme rebarborou, citronem, brusinkami, tymiánem a dalšími bylinkami.

"Potěšilo mě, že někteří barmani použili moderní a progresivní techniky přípravy jako tekutý dusík, suchý led nebo nakuřování dřevem a eukalyptovými listy. Objevily se i netradiční suroviny, třeba chřest a květák. Ocenil jsem odhodlání venezuelské soutěžící Maríe Gabriely Padrón Chanot, která i přes zlomenou klíční kost předvedla precizní výkon. Jako Čecha mě navíc potěšilo, že v koktejlu použila také lipový květ," hodnotil loňský vítěz Achim Šipl.

Českou republiku letos reprezentoval barman Milan Zaleš z pražského Bugsy´s Baru s originálním koktejlem založeným na chuti zázvoru a citrusové marmelády. Mezi medailisty se mu proniknout nepodařilo, protože stříbro vybojoval Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Sip Of Purity a bronz získal Španěl David Garcia Arrebola s koktejlem Mattoni Fresh.

Koktejl Green Temptation, s nímž uspěla v soutěži vítězka Krista Meri z
Wojciech Urbańskiz Polska skončil s koktejlem Sip Of Purity na druhém místě.
Koktejl Mattoni Fresh, s nímž David Garcia Arrebola ze Španělska obsadil třetí

Medailové koktejly: zleva Green Temptation, Sip of Purity, Mattoni Fresh. Fotografie zvětšíte kliknutím

Sip of Purity (2. místo)

  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce kousků dužiny granátového jablka
  • 2 cl sirupu z růže
  • 2 cl sirupu s příchutí ginu
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 8 cl zeleného čaje s příchutí mučenky
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • na ozdobu kousek pomeranče, máta, okvětní lístky z růže, citronová tráva

Do sklenice vložíme dužinu a na to přidáme led. Ostatní suroviny (zatím bez vody) dáme do shakeru a protřepeme. Doplníme do sklenice s ledem a dolijeme minerální vodou.

Mattoni Fresh (3. místo)

  • 2 cl jablečného smoothie
  • 2 cl mučenkového smoothie
  • 8 cl jablečného džusu
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • na ozdobu čínský tuřín, stébla pažitky a kousek dýně

Ingredience s ledem (zatím bez vody) vložíme do shakeru a protřepeme. Prodloužíme minerální vodou a na závěr ozdobíme.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.