Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si broskvový třený koláč s drobenkou jako luxusní moučník

aktualizováno 
Broskve vyberte pěkně vyzrálé a zároveň pevné, aby se při pečení neroztekly. A nešetřete jimi, protože právě díky jejich výrazné chuti jsou tyto řezy z třeného těsta tak skvělé. Připomínají klasický drobenkový ovocný koláč od babičky, chuťově posunutý do nebeských výšin.

Lahodné broskvové řezy s drobenkou | foto: www.e-knihovnicka.cz

Čerstvé broskve jsou pro tyto řezy zcela nenahraditelnou surovinou, proto jsou pro období vrcholného léta jako stvořené. Ovoce při krájení na měsíčky nezbavujte slupky, barevné tóny od bronzové po červenou učiní upečené řezy ještě lákavější.

Ingredience potřebné na broskvový koláč s drobenkou

Potřebovat budete 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, šťávu z půlky citronu, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžičku prášku do pečiva a přiměřené množství vyzrálých a vybarvených broskví (podle velikosti plodů). Na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a 100 g másla. Na polevu 100 g čokolády na vaření, kousek másla a trochu mléka.

Broskvové drobenkové řezy krok za krokem

Celá vejce důkladně vyšlehejte s odváženým moučkovým vanilkovým cukrem do...
V další fázi zašlehejte do pěny z vajec a cukru rozehřáté zchladlé, ale stále...
 V misce smíchejte polohrubou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva,...

Celá vejce vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících zašlehejte rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dobře to jde metličkou. 

Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna stěrkou do pěny z vajec, cukru a másla.
Vymíchané husté těsto vylijte na plech s listem papíru na pečení a rovnoměrně...
Povrch těsta hustě posázejte rozpůlenými a vypeckovanými broskvemi pokrájenými...

Sypkou směs s moukou vsypte do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujte (zbytečně ho prudce nemíchejte). Těsto poté rozetřete rovnoměrně na plech vyložený listem pečicího papíru a posázejte ho hustě broskvemi pokrájenými měsíčky. 

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo...
Přísady na drobenku propracujte prsty v misce do podoby drobtovité směsi, která...
Povrch koláče posázeného kousky broskví rovnoměrně posypte drobenkou.

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujte v misce  prsty nebo lžící do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Množství použité drobenky záleží jen na vás.

Koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia, drobenka by přitom měla...
Lahodné broskvové řezy s drobenkou

Žmolenkou posypaný koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 oC dorůžova, pečte zhruba 35 až 45 minut. Pozor, drobenka by měla při pečení spíše zrůžovět než zezlátnout. Zchladlý koláč pokrájejte na řezy a můžete podávat. 

Tip na dozdobení i vylepšení chuti

Určitě v tomto případě nezapomeňte na pár tahů hořkou čokoládou přes upečený zchladlý koláč. Uvidíte sami, že jeho chuti výrazně prospějí.

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky...

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky čokolády polijte povrch řezů a nechte ji ztuhnout.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.    

Autoři:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.