Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si broskvový třený koláč s drobenkou jako luxusní moučník

aktualizováno 
Broskve vyberte pěkně vyzrálé a zároveň pevné, aby se při pečení neroztekly. A nešetřete jimi, protože právě díky jejich výrazné chuti jsou tyto řezy z třeného těsta tak skvělé. Připomínají klasický drobenkový ovocný koláč od babičky, chuťově posunutý do nebeských výšin.

Lahodné broskvové řezy s drobenkou | foto: www.e-knihovnicka.cz

Čerstvé broskve jsou pro tyto řezy zcela nenahraditelnou surovinou, proto jsou pro období vrcholného léta jako stvořené. Ovoce při krájení na měsíčky nezbavujte slupky, barevné tóny od bronzové po červenou učiní upečené řezy ještě lákavější.

Ingredience potřebné na broskvový koláč s drobenkou

Potřebovat budete 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, šťávu z půlky citronu, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžičku prášku do pečiva a přiměřené množství vyzrálých a vybarvených broskví (podle velikosti plodů). Na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a 100 g másla. Na polevu 100 g čokolády na vaření, kousek másla a trochu mléka.

Broskvové drobenkové řezy krok za krokem

Celá vejce důkladně vyšlehejte s odváženým moučkovým vanilkovým cukrem do...
V další fázi zašlehejte do pěny z vajec a cukru rozehřáté zchladlé, ale stále...
 V misce smíchejte polohrubou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva,...

Celá vejce vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících zašlehejte rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dobře to jde metličkou. 

Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna stěrkou do pěny z vajec, cukru a másla.
Vymíchané husté těsto vylijte na plech s listem papíru na pečení a rovnoměrně...
Povrch těsta hustě posázejte rozpůlenými a vypeckovanými broskvemi pokrájenými...

Sypkou směs s moukou vsypte do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujte (zbytečně ho prudce nemíchejte). Těsto poté rozetřete rovnoměrně na plech vyložený listem pečicího papíru a posázejte ho hustě broskvemi pokrájenými měsíčky. 

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo...
Přísady na drobenku propracujte prsty v misce do podoby drobtovité směsi, která...
Povrch koláče posázeného kousky broskví rovnoměrně posypte drobenkou.

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujte v misce  prsty nebo lžící do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Množství použité drobenky záleží jen na vás.

Koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia, drobenka by přitom měla...
Lahodné broskvové řezy s drobenkou

Žmolenkou posypaný koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 oC dorůžova, pečte zhruba 35 až 45 minut. Pozor, drobenka by měla při pečení spíše zrůžovět než zezlátnout. Zchladlý koláč pokrájejte na řezy a můžete podávat. 

Tip na dozdobení i vylepšení chuti

Určitě v tomto případě nezapomeňte na pár tahů hořkou čokoládou přes upečený zchladlý koláč. Uvidíte sami, že jeho chuti výrazně prospějí.

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky...

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky čokolády polijte povrch řezů a nechte ji ztuhnout.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.    

Autoři:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

(Ilustrační foto)
Repelenty bez chemie: pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.